Arbetsmarknadspolitiken måste förbättras – det är allvar nu!

Unionens chefsekonom Tobias Brännemo kommenterar regeringens vårändringsbudget.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 14 april 2025

Sverige behöver investeringar, för vi måste rusta Sverige. Försvaret, infrastrukturen, bostadsbyggandet klimatomställningen kräver alla sitt. Till det behövs både pengar och kompetent arbetskraft. Att vi då står med en hög arbetslöshet som i grund och botten handlar om matchningsproblem är allvarligt. Vi behöver en fungerande arbetsmarknadspolitik för att få fler i jobb och det är regeringens ansvar.

Enligt regeringen är det bristande ekonomiska incitament hos de arbetslösa som är förklaringen till arbetslösheten. Vi anser att det är en felaktig analys. Det som behövs är istället större satsningar på aktiv arbetsmarknadspolitik med fokus på dem som står långt ifrån arbetsmarknaden.

  • För det första behöver Arbetsförmedlingen ges bättre förutsättningar att rusta dem som står långt ifrån arbetsmarknaden. Digital service är bra, men många behöver en personlig kontakt för att få rätt hjälp och stöd.
  • För det andra behöver fler arbetssökande genomgå utbildning, såväl reguljär utbildning som arbetsmarknadsutbildning. Genom utbildning stärks de arbetssökandes kompetens så att de kan matchas mot de jobb som finns och de nya som växer fram. 
  • För det tredje behöver fler arbetssökande få en subventionerad anställning. Genom subventionerad anställning får de arbetslösa erfarenhet och kompetens som stärker möjligheterna att få ett osubventionerat arbete. Idag används inte stöden i tillräckligt hög utsträckning. Arbetsförmedlingen får ett tillskott på 60 miljoner som främst ska gå till myndighetens kontroll av arbetssökande. Det är långt ifrån vad som krävs för att skapa jobb! 

Tillfällig ROT-höjning – dyr, ineffektiv och fel tajming

I vårändringsbudgeten för 2025 lägger regeringen fram ett paket med konjunkturstimulanser på 5,8 miljarder för att stötta ekonomins återhämtning. En stor del av utrymmet används till att utöka ROT-avdraget under resten av året. Vi bedömer att det blir en dyr och ineffektiv åtgärd. Tajmingen är också märklig. Det som hade behövts var åtgärder redan i början av lågkonjunkturen för att lindra den negativa effekten på byggstarterna när räntehöjningarna gjorde att dessa tog tvärstopp.

Försvarsuppbyggnaden får inte tränga undan andra nödvändiga investeringar

Sverige är i stort behov av investeringar för att säkra den framtida tillväxten. Med dagens låga statsskuld finns det gott om utrymme för att lånefinansiera den investeringspuckel som ligger framför oss. Men istället riskerar nu de ökade lånemöjligheter som möjliggörs av en förändring av det finanspolitiska ramverket att helt användas till att lånefinansiera försvarsuppbyggnaden.

Vi kommer ofrånkomligen behöva lägga mer pengar än tidigare på försvaret. Men det måste på sikt också få en löpande finansiering. Utbyggandet av försvaret får inte ytterligare skjuta andra helt nödvändiga och i många fall akuta investeringsbehov på framtiden.

Övrigt

  • Bra med satsning på totalt 709 miljoner går till yrkeshögskola och Yrkesvux (inklusive studiemedel), vilket förväntas ge 7–8000 nya studieplatser i år. Det hade dock varit bättre om det inte var tillfälliga pengar, ryckighet ger inte rätt planeringsförutsättningar.

  • Bra med en förstärkning av Industriklivet.

  • Tidigareläggning av höjning av taket i A-kassan är välkommet. Det nya taket är 34 000 kr.

Tobias Brännemo

Tobias Brännemo

Chefsekonom