Debattartikel i Dagens Industri: Riskerar EU:s regelförenkling att bli ett förenklingsfiasko?

Unionens förbundsordförande Peter Hellberg markerar på DI Debatt kopplat till det pågående arbetet från EU-kommissionen om regelförenklingar och varnar för risken med ett förenklingsfiasko.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 24 feb. 2025

Unionens förbundsordförande Peter Hellberg

Konkurrenskraft står högst på EU:s agenda. Den 26 februari presenterar Europeiska kommissionen ett regelförenklingspaket kopplat till bolagens hållbarhetsarbete. En stark dialog mellan fack och arbetsgivare är avgörande för att säkerställa en hållbar och grön konkurrenskraft, särskilt i en osäker omvärld och under den gröna omställningen.

Samtidigt driver arbetsgivarna en omfattande regelförenklingsagenda. Unionen delar uppfattningen att vissa förenklingar är nödvändiga, men vi ser en risk att alltför hastiga beslut, med fokus på att enbart minska antalet regler, kan få oönskade konsekvenser för konkurrenskraft och tillväxt. En obetänksam förenklingsiver kan i slutändan bli ett förenklingsfiasko.

Den svenska modellen – en beprövad framgångssaga

Den svenska modellen har länge varit en framgångsfaktor för både näringslivet och arbetstagarna. Genom en stark partsdialog har Sverige skapat konkurrenskraftiga företag och en stabil reallöneutveckling. En välfungerande dialog mellan fack och arbetsgivare bidrar till företagens anpassningsförmåga och ger en stabil grund för att hantera kriser och strukturomvandlingar. Att försöka underminera denna dialog i jakten på regelförenkling är därför ett hot mot både konkurrenskraften och tillväxten.

Kommissionens förslag och vikten av dialog

I samband med EU-kommissionens regelförenklingspaket väntas de första förslagen om förenkling av hållbarhetsrapportering och värdekedjekrav presenteras. Här är dialogen med facken en avgörande faktor för att försäkra att regelförändringarna leder till verklig förbättring – inte försämringar. EU:s framtida konkurrenskraft bygger på innovation, fossilfri industri och ökad försörjningstrygghet, och för att balansera dessa intressen krävs en fungerande dialog mellan fack och arbetsgivare.

"Det ska vara lätt att göra rätt"

Unionen stödjer förslag som leder till bättre och mer ändamålsenlig lagstiftning, samtidigt som vi värnar om EU:s grundläggande värderingar. Förutsägbarhet och tydlighet är viktiga principer, och det ska vara lätt att göra rätt – men inte på bekostnad av arbetstagares rättigheter.

En fungerande facklig dialog är ingen administrativ börda, utan en resurs som bidrar till att identifiera och förhindra missförhållanden. Facket har en unik insyn i arbetsplatsernas utmaningar och kan bidra till en mer hållbar och ansvarsfull affärsverksamhet.

Unionens budskap: Vi får inte regelförenkla bort våra grundläggande värderingar

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har tydligt betonat att vi aldrig får regelförenkla bort skyddet för arbetstagarnas rättigheter eller miljön. Det här är en linje som Unionen helhjärtat stödjer. Rätten till arbetstagarinflytande är en grundläggande del av EU-samarbetet och får inte urholkas.

Nu står vi inför ett avgörande skede. Regelförenklingsarbetet måste genomföras med klokhet och i samverkan . Frågan är: Kommer arbetsgivarna att ta Unionens utsträckta hand för att tillsammans värna vikten av dialog i det kommande regelförenklingsarbetet?

Vill du läsa debattartikeln i sin helhet på DI Debatt? Läs mer här.

Miljöbild på Unionens förbundsordförande Peter Hellberg intill ett fönster

Peter Hellberg

Förbundsordförande, Unionen