Ekonomisk utblick: Ökad optimism i näringslivet

Efter en tuff period ser vi nu en vändning – fler företag ser positivt på konjunkturen och framtida försäljning.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 29 aug. 2024

Efter sommaren ser Unionen en tydligt ökad optimism i det svenska näringslivet. Unionens chefsekonom Tobias Brännemo menar att konjunkturfallets botten nu har passerats. För att stimulera ekonomin ytterligare och skydda jobben är det dock viktigt att Riksbanken sänker räntan i den takt de aviserat.

Unionen tar regelbundet pulsen på konjunkturen genom sina förtroendevalda inom det privata näringslivet. Den senaste undersökningen, "Ekonomisk utblick: ökad optimism i näringslivet" visar en ljusare bild än tidigare. Jämfört med våren ser företagen nu mer positivt på konjunkturläget och försäljningen:

  • 33 procent av Unionens klubbar ser en förbättring av konjunkturläget de senaste tre månaderna, jämfört med 25 procent för ett halvår sedan.
  • 43 procent av klubbarna tror att försäljningen kommer att öka det kommande halvåret, medan endast 25 procent förväntar sig en minskning.. 
  • 50 procent av klubbarna förutspår att företagets försäljningspriser förblir oförändrade. Det är en stor förändring jämfört med perioder av hög inflation , då majoriteten förväntade sig ökade priser.  

Arbetsmarknaden väntar på räntesänkningar

Trots den ökade optimismen på konjunktursidan, är företagen mer avvaktande när det gäller arbetsmarknaden.

  • 50 procent av klubbarna förväntar sig ett oförändrat antal anställda under det kommande halvåret, medan resterande är lika fördelade mellan att spå fler respektive färre sysselsatta. Detta speglar den avvaktande hållning som också noterades för ett halvår sedan.


 

Media URL

När det gäller hur räntesänkningar kan påverka sysselsättningen visar undersökningen att en av fem företag skulle ha en mer positiv syn på framtiden om räntan sänks snabbare än förväntat. Riksbankens signaler om kommande räntesänkningar ger därmed hopp om en ljusare arbetsmarknad framöver.

Brännemo betonar att Riksbanken behöver fortsätta på den inslagna vägen med räntesänkningar för att ge den ekonomiska tillväxten en skjuts. Annars riskerar vi att situationen vänder till det sämre.

Info icon Shape info icon

Om undersökningen:

Ekonomisk utblick är korta ekonomiska analyser om frågor som är relevanta för Unionen. De författas av Unionens chefsekonom Tobias Brännemo och medarbetare på enheten avtal och politik.

 

Rapporten innehåller en undersökning där Unionen med hjälp av de egna förtroendevalda på klubbar inom det privata näringslivet tagit temperaturen på konjunkturläget hos svenska företag efter sommaren.

 

 

Undersökningen genomfördes 14 – 19 augusti i Unionens Snabbpanel, vilken består av 540 förtroendevalda inom det privata näringslivet. Deltagarfrekvensen var 46 procent. Svaren i enkäten kommer från klubbar verksamma på företag med sammanlagt cirka 330 000 anställda i Sverige.