Ekonomisk utblick: Tecken på ljusare tider i ekonomin 2025
Konjunkturen har varit svagare än förväntat under hösten – men Unionens lokala klubbar ser ljust på ekonomin 2025.
Konjunkturen har varit svagare än förväntat under hösten – men Unionens lokala klubbar ser ljust på ekonomin 2025.
Publicerad 08 jan. 2025
År 2025 förväntas bli ett år av både möjligheter och bekymmer för det svenska näringslivet. I en ny undersökning bland Unionens klubbar, där stämningsläget inför 2025 har kartlagts, ser de lokala klubbar en ljusning i ekonomin.
Konjunkturen har varit svagare än förväntat under hösten, men enligt en undersökning som Unionen genomförde i slutet av december går vi nu en ljusare framtid till mötes.
Hela fyra av tio klubbar svarar i undersökningen att de tycker att det allmänna stämningsläget för det egna företaget ser bättre ut än under 2024. Det är dubbelt så många som de som anser att läget ser sämre ut (två av tio), medan resten ser ett oförändrat läge.
Klubbarna svarar att efterfrågan på varor och tjänster väntas växa både på den svenska och på de utländska exportmarknaderna, i det senare fallet främst från den europeiska marknaden men med undantag för Tyskland.
En viktig förutsättning för de ljusare utsikterna är minskande räntekostnader, samtidigt oroas klubbarna av att kostnaderna för el/energi förväntas att stiga.
En annan farhåga är situationen gällande kompetensförsörjningen och matchning som inte väntas förbättras, trots en situation med hög arbetslöshet. Det hämmar både näringslivets tillväxt och samhällsekonomin som helhet. Här behöver regeringen ta sitt ansvar och ompröva sin arbetsmarknadspolitik.
Optimismen bland klubbarna är ojämnt fördelad mellan branscher. Partihandel, IT & telekom samt detaljhandel visar de mest positiva prognoserna, medan fordonsindustrin och vissa företagstjänster har en dystrare syn.
Ekonomisk utblick är korta ekonomiska analyser om frågor som är relevanta för Unionen. De författas av Unionens chefsekonom Tobias Brännemo och medarbetare på enheten avtal och politik.
Rapporten innehåller en undersökning där Unionen med hjälp av de egna förtroendevalda på klubbar inom det privata näringslivet tagit temperaturen på konjunkturläget hos svenska företag efter hösten.
Frågeformuleringen som använts är följande: "Tänk dig ett allmänt stämningsläge för företaget, där du inkluderar utvecklingen gällande såväl försäljning som lönsamhet, antalet anställda och investeringar. Hur bedömer du ett sådant allmänt stämningsläge för företaget kommer att bli under helåret 2025 jämfört med helåret 2024?"