EU-kommissionen lämnar positivt svar om starkare Europeiska företagsråd
EU-kommissionen har hörsammat Europaparlamentets och fackens krav på att stärka arbetstagarrepresentanters inflytande i multinationella företag. Det är riktigt bra!
EU-kommissionen har hörsammat Europaparlamentets och fackens krav på att stärka arbetstagarrepresentanters inflytande i multinationella företag. Det är riktigt bra!
Publicerad 10 mars 2023
Precis som Unionen själva påpekat, säger kommissionen att EU:s regelverk för Europeiska företagsråd har brister när det gäller information och samråd med löntagarna.
Med en ökad internationalisering av företagens verksamheter är det mer, inte mindre, samarbete mellan arbetstagarrepresentanter i olika länder som behövs.
Kommissionen har nu lovat att utvärdera läget och inleda ett samråd med arbetsmarknadens parter på EU-nivå om den möjliga inriktningen på, och innehållet i, ett nytt förslag. Om parterna på EU-nivå inte tar saker i egna händer och reglerar frågan mellan sig genom avtal har EU:s kommissionären med ansvar för frågan sagt att kommissionen lägger fram ett förslag till EU-reglering innan årets slut.
Unionen kommer fortsätta agera aktivt i denna fråga som är så viktig för löntagarna. Detta gör vi genom våra fackliga samarbeten i Sverige, Norden och EU.
Martin Linder
Förbundsordförande
Europeiska företagsråd (EWC) är forum där företag informerar och samråder med arbetstagare i frågor som påverkar över landsgränserna. De europeiska företagsråden är de första organen på europeisknivå som företräder arbetstagarnas intressen på företagsnivå och är ett svar på företagens allt mer gränsöverskridande verksamheter.
Unionen har närmare 200 europeiska företagsrådsrepresentanter i över 100 företag och vi jobbar aktivt för att de ska bli fler.
I en resolution från februari 2023 uppmanade Europaparlamentet kommissionen att senast den 31 januari 2024 lägga fram ett lagförslag för att se över regelverket i syfte att stärka de europeiska företagsråden och se till att företagsråden kan utöva sina informations- och samrådsrättigheter på ett effektivt sätt, samtidigt som man tar hänsyn till medlemsländernas arbetsmarknadsmodeller.
I ett svar till Europaparlamentet den 1 mars 2023 svarar EU-kommissionen att de ska utvärdera regelverket och inleda obligatoriska samråd med arbetsmarknadens parter på EU-nivå om vilken inriktning och innehåll de önskar se på området.
I svaret finns inga konkreta förslag till förbättringar av regelverket, däremot har ansvarig kommissionär enligt media lovat ett förslag innan årets slut, om parterna på EU-nivå inte själva väljer att avtala i frågan.