Vabb och vobb stressar kvinnor – arbetslivet måste bli mer jämställt
Unionens nya undersökning visar att kvinnor tar större ansvar när barnen är sjuka. För ett mer jämställt arbetsliv måste vabb ses som en naturlig del av arbetslivet.
Unionens nya undersökning visar att kvinnor tar större ansvar när barnen är sjuka. För ett mer jämställt arbetsliv måste vabb ses som en naturlig del av arbetslivet.
Publicerad 12 feb. 2025
Trots decennier av jämställdhetsåtgärder är det fortfarande kvinnor som tar störst ansvar när barnen är sjuka. För ett mer jämställt arbetsliv behövs flexibla och familjevänliga arbetsplatser, där vabb ses som en naturlig del av arbetslivet och medarbetare inte förväntas vara ständigt tillgängliga.
Februari och mars är högsäsong för vanliga virus. Många småbarnsföräldrar sliter hårt för att få ihop vardagen med arbete och krassliga barn. För att ta reda på hur småbarnsfamiljer hanterar situationen har Unionen gjort en ny undersökning om att vobba , vabba samt hur det fungerar i relation till arbetsliv och privatliv.
Undersökningen visar att fördelningen av ansvaret för vård av sjuka barn (vab) mellan föräldrar är ojämställd. Endast 59 procent av privatanställda tjänstemän uppger att de delar lika på vab-dagarna när barnen blir sjuka.
Trots drygt 50 år av jämställdhetsarbete i arbetslivet (ja, föräldraförsäkringen firade faktiskt hela 50 år förra året) är fördelningen av vab fortfarande ojämställd. Kvinnor tar det störst ansvar för familj och barn och därmed även vab. I förlängningen leder det till att kvinnor får sämre löneutveckling , diskrimineras i karriären och i slutändan får en sämre pension.
Undersökningen visar även att vobba (ta hand om sjuka barn och samtidigt jobba) har blivit en norm för många tjänstemän . Hela 1 av 3 föräldrar vobbar alltid i stället för att vabba.
Vobb kan vara positivt för många tjänstemän . Det kan göra att livspusslet går ihop och man kan undvika att behöva gå ned på deltid. Men undersökningen visar även att vobb många gånger blir ett ofrivilligt val.
Hela sex av tio tjänstemän saknar möjlighet att lämna över sina arbetsuppgifter vid vabb. Så få som tre procent uppger att de har någon som kan ta över arbetsuppgifter.
Men att vobba i stället för att vabba måste alltid vara frivilligt. Att vabba är faktiskt en lagstadgad rättighet.
Det är även vanligt att man känner stress och press när man vobbar. Framför allt kvinnor upplever ofta dubbel skuld - att inte räcka till som förälder eller i yrkesrollen. Mer än hälften (54 procent) av kvinnorna känner sig alltid eller ofta splittrade mellan jobbet och sjuka barn, och så få som 5 procent av kvinnorna anger att de aldrig känner så.
Ingen ska behöva riskerar sin psykiska hälsa för att få arbetslivet att gå ihop under småbarnsåren när det är arbetsgivaren som måste hitta lösningar och skapa rutiner. Som förälder ska man kunna kombinera arbete med familjeliv även när barnen är sjuka.
För att skapa ett mer jämställt arbetsliv som inte bidrar till psykisk ohälsa, vill Unionen bland annat att:
Vabb-taket höjs så att fler väljer vabb i stället för vobb - och fler pappor prioriterar att ta hand om det sjuka barnet.
Arbetsgivare underlättar genom flexibla lösningar och uppmuntran till delat ansvar.
Arbetsgivare tar fram tydliga rutiner för att möjliggöra överlämning av arbetsuppgifter vid vabb. Det ska finnas höjd för att alla anställda känner att vabbande är självklar del av livet - och arbetslivet.
Vobba = jobba och samtidigt ta hand om sjuka barn
Vabba = Ta hand om sjuka barn och få vab-ersättning från Försäkringskassan i stället för lön