Hitta utbildningen för dig – 7 tips

Sugen på att plugga, men har svårt att välja utbildning? Ska du satsa på din dröm, eller ett yrke som ger jobb direkt? Ja, det beror på vem du är och var i livet du befinner dig. Här är sju tips som hjälper dig att hitta rätt.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 23 feb. 2023

Kvinna funderar över val av utbildning

Du kanske är trött på jobbet och vill prova något nytt, men vet inte vilken väg du ska gå.  

– Det är inte konstigt med tanke på att valmöjligheterna är enorma, säger Elisabeth Thörnsten, studiespecialist på TRR.

Att vi i Sverige har så många val, där många utbildningar dessutom är gratis även för oss vuxna, är såklart en förmån – men det gör det ju inte lättare att hitta rätt.

– Ge dig själv tiden att göra ett genomtänkt och grundat val. Börja med att utforska vad du är intresserad av och dina drivkrafter. Fundera också på om det är viktigast för dig att vara stimulerad och få arbeta med något du brinner för, eller att ha en hög lön. Om du absolut vill ha en trygg anställning, eller en hög grad av frihet. 

Högskola eller yrkeshögskola? 

Elisabeth Thörnsten från TRR

Elisabeth Thörnsten från TRR

Fundera också på vilken utbildningsform som passar dig. Högskolornas utbildningar är teoretiska, vetenskapligt baserade och ger en akademisk examen. Yrkeshögskolorna, YH, erbjuder kortare utbildningar, där teori varvas med praktik.

– De är ofta en snabbare väg till nytt jobb. Efter två års studier kan du vara klar att kliva in i ett helt nytt yrke.

Och finns det då något man ska akta sig för när jag väljer utbildning? Ja, om du väljer en privat utbildning bör du kolla upp att det är en seriös aktör som står bakom den. Dessa utbildningar kan till skillnad från högskole- och YH-utbildningar kosta en rejäl slant, ibland leder de till att du blir "diplomerad" någonting – en titel som kanske saknar värde. Så du vill vara säker på vad du får för pengarna. 

Välj rätt utbildning – 7 tips  

 

  1. Vad vill du inte jobba med? Ibland är det bra att börja i motsatt ända, och fundera på vad du verkligen inte vill. På så sätt sållar du bort en massa saker och kommer närmare svaret.
  2. Pinpointa vem du är. Utforska dina intressen, drivkrafter och värderingar och para ihop det med de erfarenheter och kunskaper du redan har. Vilka är dina starka sidor och egenskaper? Om du tillhör omställningsorganisationen TRR kan du arbeta digitalt med detta på deras webbplats utifrån modellen Insikter – Avsikter – Utsikter.
  3. Är du nyfiken på en ny roll eller ett helt nytt yrke? Prata med människor som jobbar inom yrket eller branschen du vill in i och fråga vad de tycker är roligast respektive mest utmanande med jobbet. Du kan även fråga människor i ditt nätverk vad de egentligen jobbar med och be dem utveckla det. Hur kan en arbetsdag se ut och vilka är kontaktytorna? Det finns så otroligt många yrken och arbetsplatser samt utbildningsvägar. Det är omöjligt att känna till dem alla, men kanske är yrket som du inte ens visste att fanns det perfekta för dig. Genom att bjuda in till ett öppet samtal går det att vidga sina vyer rejält.
  4. Botanisera. Gå in på samlingssajter som antagning.se, yrkeshogskolan.se eller folkhogskola.nu och botanisera bland alla utbildningar. Försök även hitta yrkesprognoser och arbetsmarknadsbedömningar som kan hjälpa dig i dina val.
  5. Fråga runt. Många universitet, högskolor och yrkeshögskolor brukar bjuda in till öppet hus i antagningstider. Ibland digitalt, ibland på plats. Delta och passa på att ställa frågorna som är viktiga för dig. Ibland finns även till exempel yrkeshögskolemässor, som samlar många utbildningsanordnare.
  6. Välj rätt studieform. Tänk även på vilken studieform som passar dig och ditt livspussel bäst – studier på distans, på plats eller en blandning av det. Ibland behöver du inte flytta för att gå din drömutbildning, den kan komma hem till dig via din dator.
  7. Låt inte dina gamla gymnasiebetyg stoppa dig. Långtifrån alla är studiemotiverade på gymnasiet, många har därmed låga betyg eller att något ämne fattas. Vi har fina möjligheter att läsa in ämnen för att få behörighet via den kommunala vuxenutbildningen eller folkhögskolan. Universitets- och högskolerådet ger även ett prov på försök just nu - ett grundläggande behörighetsprov. Om du blir godkänd på det får du grundläggande behörighet till att studera vidare (många utbildningar kräver dock en särskild behörighet).