Minska vobb-stressen – tips till chefer

Att försöka framstå som professionell i ett digitalt möte samtidigt som ett snorigt barn klättrar på en, kan få vem som helst att gå upp i högvarv. Så hur minskar man vobb-stressen? Här är Unionens fem tips till dig som chef.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 01 feb. 2023

Man försöker jobba samtidigt som lillgrabben spelar gitarr.

Ordet vobba var med på 2011 års nyordslista. De flesta nyord överlever inte i flera decennier, många kommer inte ens med i nästa upplaga av Svenska akademins ordlista. Men ordet vobba , som innebär att man jobbar samtidigt som man är hemma med sjukt barn, kom för att stanna.  

– Från att ha varit något av ett fenomen är det nu vedertaget att tjänstemän vobbar ibland. Sedan pandemin har man också goda förutsättningar att göra det, säger Unionens jämställdhetsexpert Peter Tai Christensen.

4 av 10 tycker att de vobbar för mycket

Men när Unionen kollade närmare på vobbandet i en Novus-undersökning, visade det sig att fyra av tio nu känner att de vobbar för mycket. Det kan handla om att man vobbar för att inte sätta sina kollegor på pottan.

– Eller så vobbar man för att det inte finns någon att lämna över arbetsuppgifterna till, så man kommer att få göra dem själv oavsett. I det läget kan man lika gärna vobba för att slippa inkomstbortfall, trots att man kanske innerst inne hade velat vabba.

Vad finns det för nackdelar med att folk känner att de borde vobba ?

– Om man tycker att man vobbar för mycket så är det en form av missnöje, och det är aldrig en fördel att ha missnöjda medarbetare.

Peter Tai Christensen påminner om att möjligheten att vobb kan upplevas som stressförebyggande, eftersom arbetet inte samlas på hög tills barnet är friskt.

– Men om man istället känner sig tvungen att vobba , så blir det istället en stressfaktor.

Förväntar du dig att folk ska vobba? 

Och även om du som chef i ord har sagt att det är okej att vabba, så gäller det att vara uppmärksam på kulturen. Finns det i ärlighetens namn en förväntan på att medarbetare ska vara tillgängliga när de vabbar, och allra helst vobba ?

– Ta upp frågan på ett arbetsplatsmöte, och tydliggör arbetsgivarens inställning till vabb och vobb. Ge medarbetarna chans att komma med frågor och funderingar. Ju öppnare, rakare och tydligare kommunikation, desto bättre.

 

Minska vobb-stressen – tips till dig som chef

  1. Lyft frågan på ett möte med ditt team. Tydliggör arbetsgivarens inställning, vad som gäller och vilka rutiner som finns, så att det inte blir upp till varje medarbetare att gissa sig fram till vad som är okej och inte.
  2. Se till att samma rutiner gäller över hela företaget – annars är risken stor att en sak sägs, men medarbetarna tror att något annat förväntas, eller att missnöje kring orättvisor uppstår.
  3. Påminn om att man kan dela upp arbetsdagen på olika sätt. På en och samma dag kan man kombinera vabb och vobb, exempelvis vabba på förmiddagen och vobba på eftermiddagen. Tillåt gärna medarbetarna att rapportera in i efterhand hur dagen kom att se ut. På så sätt får barnets behov av omsorg styra.
  4. Påminn om rätten att vabba. Var tydlig med att vabbande inte drabbar karriären. Du kan också ge medarbetaren lite tips på bra serier att kolla på vid vabb, som en signal om att du inte förväntar dig att hen måste kolla mejlen stup i kvarten.
  5. Föregå med gott exempel. Om du som chef själv vabbar, så var konsekvent och svara inte på en massa mejl.