Unionens kommentar på regeringens budgetförslag om sjukförsäkringen
Nu står det klart - regeringen väljer att inte gå vidare med förslaget om skärpta tidsgränser i sjukpenningen!
Nu står det klart - regeringen väljer att inte gå vidare med förslaget om skärpta tidsgränser i sjukpenningen!
Publicerad 02 okt. 2024
Den 19 september presenterade regeringen sin budgetproposition för 2025. En väl fungerande sjukförsäkring är en central del i det svenska trygghetssystemet. Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till längre sjukfrånvaro bland tjänstemän och att försäkringen ger goda möjligheter till rehabilitering och återgång i arbete oavsett diagnos är viktigt för Unionen. Regelverket har sedan några år blivit mer flexibelt och att inga inskränkningar görs i denna flexibilitet var något som Unionen arbetade hårt med inför budgeten.
Det är mycket positivt att regeringen lyssnat på remissinstanserna och valt att inte gå vidare med förslaget som hade inneburit en återgång till det tidigare restriktiva regelverket vid dag 180 i sjukskrivningen.
Unionens hållning har varit tydlig: En återgång till det tidigare regelverket är helt fel väg att gå. Unionen, tillsammans med andra fackförbund, arbetade hårt för att få igenom de reformer som genomfördes under 2021 och 2022 i syfte att öka flexibiliteten vid tidsgränserna i sjukförsäkringen eftersom det tidigare regelverket inte fungerade.
En återgång till ett striktare regelverk skulle innebära betydligt sämre möjligheter för våra medlemmar att genomgå rehabilitering och ett ökat tryck på omställning till ett helt annat arbete vid sjukdom - trots hög kompetens och erfarenheter inom just sina yrkesområden. Arbetsgivare kommer dessutom att gå miste om kunnig personal.
De reformer vi kämpade för och fick igenom ledde till förbättrade möjligheter för sjukskrivna att hinna slutföra sin rehabilitering och återgå i arbete hos den egna arbetsgivaren, vilket i tider av kompetensbrist och matchningsproblematik på arbetsmarknaden är en vinst för både den sjukskrivne och arbetsgivaren.
Unionen ser även positivt på de förslag regeringen presenterat i syfte att förbättra möjligheterna för återgång i arbete för sjukskrivna. Däribland förslag som ökad samordning av rehabiliteringsinsatser och en förbättrad tillsyn av arbetsgivarnas arbete med rehabilitering.
Många arbetsgivare tar idag inte fram planer för den sjukskrivnes återgång i arbete och de framtagna planerna brister ofta i kvalitet eller följs inte, vilket har visats av bland annat Inspektionen för socialförsäkringen. De har även påtalat att myndigheternas granskning på detta område brister.
Regeringens föreslagna åtgärder kan därför bidra till att fler sjukskrivna faktiskt får de rehabiliteringsinsatser de har rätt till och att möjligheterna till återgång i arbete kan förbättras. Detaljerna kring de föreslagna åtgärderna är dock ännu inte kända, och i flera fall får det aviserade främst ses som ett första steg att bygga vidare på. Men ett positivt sådant!
Unionen är även positiva till arbetsprövning med bibehållen sjukpenning samt studier med vilande sjuk- och aktivitetsersättning ska utredas. Att även egenföretagare äldre än 55 ska kunna välja kortare karenstid är ytterligare en positiv nyhet i årets budgetförslag, och något som Unionen länge arbetat för. Förslaget om förstärkningen av sjukpenningen i särskilda fall är även den efterlängtad och viktig, eftersom denna ersättning inte räknats upp på många år.
Vid sidan om sjukförsäkringen hade Unionen gärna sett att arbetsskadeförsäkringen uppmärksammats i budgeten. Den är, likt sjukförsäkringen, en central del av trygghetssystemet, och fungerar idag inte som den borde.
I ett arbetsliv som blir allt mer krävande, med ökande arbetsrelaterad ohälsa och arbetsskador, är detta ett allvarligt problem. Unionen hade gärna sett att de förslag som lades fram av Arbetsskadeutredningen tagits vidare i årets budget.