Arbete på obekväm arbetstid (förskjuten arbetstid) och ersättning

Om din arbetstid är schemalagd under kvällar och helger kallas det obekväm eller förskjuten arbetstid. Om du omfattas av kollektivavtal ska du få extra ersättning för det arbetet, ofta kallat ob-tillägg.

Vad betyder det att jobba på obekväm arbetstid (förskjuten arbetstid)?

Obekväm arbetstid innebär att din ordinarie arbetstid helt eller delvis är schemalagd till kvällar och helger.

När du omfattas av kollektivavtal finns det regler för arbete på obekväm arbetstid. Begreppet ”obekväm arbetstid” används dock vanligtvis inte i Unionens kollektivavtal , utan där kallas det ofta ”förskjuten arbetstid”. 

Din arbetsgivare kan förskjuta din ordinarie arbetstid och förlägga hela eller delar av den till obekväma arbetstider. Du bör få information om det senast 14 dagar i förväg. Arbetsgivaren bör också informera dig om hur länge arbetstiden kommer att vara förskjuten. Ibland kan regler i kollektivavtal eller ditt anställningsavtal begränsa din arbetsgivares möjlighet att förskjuta din arbetstid. 

Ersättning vid obekväm arbetstid (ob-tillägg)

Ob-tillägg brukar användas som ett samlat begrepp för extra ersättning, utöver din ordinarie lön, för ordinarie arbete på obekväm arbetstid (förskjuten arbetstid).

Det finns ingen lag som ger dig rätt till extra ersättning när du jobbar på obekväm arbetstid, men om du omfattas av Unionens kollektivavtal har du rätt till extra ersättning när du har din ordinarie arbetstid på obekväm arbetstid. Ersättningens storlek kan variera beroende på vilket  kollektivavtal  som gäller på din arbetsplats, så det är viktigt att du kollar upp vad som gäller för dig.

Om det saknas kollektivavtal på din arbetsplats behöver du se till att det istället skrivs in motsvarande regler i ditt anställningsavtal eller regleras på annat sätt, om du har din ordinarie arbetstid på obekväm arbetstid. Som medlem kan du kontakta Unionen för att få råd vad en lämplig ersättningsnivå skulle kunna vara och hur du kan diskutera frågan med din arbetsgivare.

Ta reda på vad som står i ditt kollektivavtal

Regler om obekväm arbetstid och ob-tillägg finns oftast under rubriken ”Förskjuten arbetstid” och "Ersättning för förskjuten arbetstid", som du vanligen hittar i "Allmänna anställningsvillkor” i kollektivavtalet.

Reglerna kan också finnas i en särskild överenskommelse om ersättning för förskjuten arbetstid, jourtid och beredskapstjänst.

Du som medlem kan kontakta Unionen om du inte hittar informationen i ditt kollektivavtal och vill veta vad som gäller för dig. 
Läs vad som står i ditt kollektivavtal

Den vanligaste ersättningen i Unionens kollektivavtal för arbete på obekväm arbetstid (förskjuten arbetstid)

Vardagkvällar klockan 18.00 - 24.00

I de flesta av Unionens kollektivavtal är ersättningen per timme månadslönen dividerad med 600 under vardagkvällar klockan 18.00 – 24.00.

Exempel:
Anta att du har en månadslön på 30 000 kronor och är schemalagd tre arbetspass mellan klockan 12.00 och 20.00, måndag – onsdag. Det vill säga sex timmar av dessa timmar är förlagda på obekväm arbetstid. Din ersättning utöver ordinarie lön för dessa timmar blir: 6 timmar x 30 000 kronor/600 = 300 kronor

Nätter klockan 00.00 - 07.00

I de flesta av Unionens kollektivavtal är ersättningen per timme månadslönen dividerad med 400 under nätter klockan 00.00 - 07.00 måndag till lördag. Observera att under perioden 00.00 - 05.00 är det nattvila och normalt inte tillåtet att arbeta. Genom kollektivavtal kan det dock vara tillåtet att arbeta även dessa timmar.

Exempel:
Anta att du har en månadslön på 30 000 kronor och är schemalagd ett arbetspass mellan klockan 19.00 och 02.00 måndag kväll/natten till tisdag. Det innebär att fem timmar av dessa timmar är förlagda på obekväm arbetstid på kvällen och två av timmarna är förlagda på obekväm arbetstid på natten. Din ersättning utöver ordinarie lön för dessa timmar blir:
5 timmar x 30 000 kronor/600 = 250 kronor samt
2 timmar x 30 000 kronor/400 = 150 kronor
Totalt: 250 kronor + 150 kronor = 400 kronor

Lördagar och söndagar

I de flesta av Unionens kollektivavtal är ersättningen per timme månadslönen dividerad med 300 under perioden lördag klockan 07.00 till söndag klockan 24.00.

Exempel:
Anta att du har en månadslön på 30 000 kronor och är schemalagd ett arbetspass en lördag klockan 10.00 -16.00, det vill säga hela passet är förlagt till obekväm arbetstid. Din ersättning utöver ordinarie lön för dessa timmar blir:
6 timmar x 30 000 kronor/300 = 600 kronor

Storhelger

I de flesta av Unionens kollektivavtal är ersättningen per timme under storhelger som till exempel jul, nyår, påsk, midsommar med mera månadslönen dividerad med 150. Exakt vilka klockslag och dagar som gäller för ersättningen kan variera mellan olika kollektivavtal , så det är viktigt att du kollar upp vad som gäller i det kollektivavtal som gäller på din arbetsplats.

Exempel:
Anta att du har en månadslön på 30 000 kronor och är schemalagd ett arbetspass på nyårsdagen klockan 11.00 - 18.00, det vill säga hela passet är förlagt till obekväm arbetstid. Din ersättning utöver ordinarie lön för dessa timmar blir:
7 timmar x 30 000 kronor/150 = 1 400 kronor

Hur räknar jag ut ob-tillägget om jag jobbar deltid?

För deltidsanställda räknas deltidslönen om så att den motsvarar en heltidslön, när man beräknar ersättningen per timme.
 

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg