De senaste tjugo åren har den tekniska utvecklingen gått så snabbt att man talar om en ny ”industriell revolution”. Den förändrar givetvis också vårt sätt att arbeta. Med en dator och en stabil bredbandsuppkoppling kan väldigt många människor idag sköta sitt arbete från hemmet eller egentligen var som helst.
Den absolut viktigaste pusselbiten när man vill att människor ska må bra och leverera bra resultat är att skapa en känsla av tillit i gruppen
Samtidigt använder många företag och chefer fortfarande en modell där kontoret definieras som arbetsplats, och där medarbetare förväntas komma in till kontoret på morgonen för att få jobbet gjort på plats. I ett modernt ledarskap måste man som chef i stället våga lita på att medarbetarna gör sitt jobb – oavsett när, var och hur de gör det.
– Den absolut viktigaste pusselbiten när man vill att människor ska må bra och leverera bra resultat är att skapa en känsla av tillit i gruppen, menar föreläsaren och författaren Karin Zingmark. Om man åstadkommer det kan man öka engagemang och
produktivitet
– och sänka sjukfrånvaroantalen. För att skapa tillit behöver man ge utmanande mål, leverera positiv feedback när man gör bra saker, undvika detaljstyrning och öppna upp och visa sårbarhet inför gruppen.
Den tillitsfulla organisationen måste fortfarande också arbeta mot gemensamma och tydliga mål.
Ta en sådan sak som att visa sårbarhet – det är kanske svårt att göra det i det större sammanhanget, men i teamet, inför sina närmaste, så blir det enklare.
– En tillitsfull organisation innebär inte att vi sitter och håller hand och sjunger tillsammans. Det kan vara en extremt driven och resultatinriktad organisation, men att skapa tillit handlar också om att alla vet vad som gäller. Man ska ha en organisation som är öppen och transparent och bjuder in till delaktighet och engagemang.
Även chefer har chefer och om en större organisation är trög i sitt förändringsarbete kan man börja i det lilla, med sina närmaste medarbetare.
– Många kan relatera till känslan av att driva något åt ett håll när förutsättningarna inte finns. Men jag hävdar ändå att man kan påverka rätt så mycket bara i sitt eget team, hur litet eller stort det nu må vara. Om man är öppen med medarbetarna kring vad som gäller utanför teamet, men tydlig med vad som gäller innanför teamgränserna så kan man åstadkomma tillit i det lilla. Ta en sådan sak som att visa sårbarhet – det är kanske svårt att göra det i det större sammanhanget, men i teamet, inför sina närmaste, så blir det enklare.