Arbetsgivaren ska utforma en säker arbetsplats
Det är arbetsgivarens ansvar att arbeta förebyggande med säkerheten på din arbetsplats. Därför ska arbetsplatsen vara placerad, utformad och utrustad så att våld eller hot om våld förebyggs som långt det är möjligt.
Arbetsgivaren behöver få en tydlig bild över vad som kan hända på en arbetsplats, eller på den plats där de anställda jobbar. Därför ska arbetsgivaren göra riskbedömningar inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM).
Riskbedömningarna ska göras tillsammans med arbetsmiljöombudet (skyddsombudet). Riskbedömningarna visar vilka åtgärder som behöver göras för att få bort eller minska risken för våld och hot om våld. Du som är anställd ska också få möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet.
Vad ska du göra vid våld eller hot om våld?
Du som anställd behöver veta vad du ska göra ifall du utsätts för våld eller hot om våld på jobbet.
Du ska känna till rutinerna för:
- Säkerheten. Det ska finnas väl kända och aktuella säkerhetsrutiner där det står hur du som anställd ska agera om det uppstår en hot- eller våldssituation.
- Krisstöd och första hjälpen. Det ska finnas beredskap för, samt väl kända och uppdaterade rutiner för första hjälpen och krisstöd.
- Olycks- och tillbudsrapportering. Alla på jobbet – alltså arbetsgivaren, chefer, arbetsledare och anställda, ska ha kunskap om rutinerna för olycks- och tillbudsrapportering.
I vissa situationer där det finns risk för hot och hot om våld är ensamarbete förbjudet.
Prata med din chef
Om du upplever problem med arbetsmiljön ska du i första hand vända dig till din närmaste chef. Du kan även kontakta arbetsmiljöombudet (skyddsombudet) på din arbetsplats. Arbetsmiljöombudet deltar som de anställdas representant i arbetsmiljöarbetet. Om det inte finns ett
arbetsmiljöombud
på din arbetsplats kan du kontakta Unionens medlemsrådgivning.