Påverka din pension

Det finns flera saker som kan påverka din totala pension och som kan vara bra för dig att känna till.

Så kan du påverka din pension

  1. Jobba på en arbetsplats med kollektivavtal

    Det absolut smartaste du kan göra för att få en bra pension är att jobba hos en arbetsgivare med  kollektivavtal , eftersom du då är garanterad tjänstepension.

    Du kan också själv påverka din kollektivavtalade tjänstepension genom att göra anpassade val för ditt sparande och bestämma vilket efterlevandeskydd du vill ha. 
    Valen för din tjänstepension gör du hos Avtalat.

    Med Unionens kollektivavtal får du flexpension också
    Om du omfattas av Unionens kollektivavtal har du även flexpension, vilket innebär att du också får extra avsättning till din tjänstepension av din arbetsgivare och även möjlighet att gå ner i tid inför pensionen. 
    Om flexpension - mer pengar och tid

    Tjänstepension utan kollektivavtal ? Du har ett större eget ansvar
    Jobbar du hos en arbetsgivare utan kollektivavtal och får tjänstepension har du ett stort eget ansvar att ta reda på vad den försäkringslösningen innehåller, hur den fungerar, vilka val du kan göra och vad valen innebär. 
    Om tjänstepension hos arbetsgivare utan kollektivavtal

  2. Jobba mycket 

    Långa perioder av deltidsarbete i livet kan påverka din framtida pension, så har du möjlighet är det bra att jobba heltid. Det finns naturligtvis situationer när deltidsarbete har ett stort värde, som exempelvis under småbarnsåren om du är förälder. När du tar ut föräldrapenning tjänar du dock in till din allmänna pension och även till din tjänstepension i 13 månader om du omfattas av ITP1. Om pensionsinbetalningar under föräldraledighet För dig som jobbar deltid och har en partner finns det också möjlighet att aktivt jämna ut pensionen mellan er på olika sätt om en av er jobbar deltid.

    Om du blir erbjuden en deltidstjänst kan du alltid försöka komma överens med din arbetsgivare om att få extra insättning till din tjänstepension.
    Pensionsmyndighetens information om att jobba deltid
  3. Jobba länge

    Genom att välja en senare pensionstidpunkt ges en högre pension per månad livet ut. 

    Du har rätt att jobba kvar till du fyller 69 år. Om du omfattas av kollektivavtal har arbetsgivaren skyldighet att betala till din tjänstepension till du fyller 65 år om du omfattas av ITP2 eller KTP2 och 66 år om du omfattas av ITP1. Du kan därefter komma överens med din arbetsgivare om att fortsätta betala till ITP1, oavsett vilket tjänstepensionsavtal du omfattats av fram till 65 respektive 66 år. 
    Pensionsmyndigheten har information om att jobba länge ger högre pension

    Tjänstepension utan kollektivavtal ? Ta reda på vilka regler som gäller
    Jobbar du hos en arbetsgivare utan  kollektivavtal  men med en tjänstepension som arbetsgivaren tecknat för dig behöver du ta reda på vad som gäller för just den lösningen. Till vilken ålder betalar din arbetsgivare in till den individuella pensionslösningen? Går det att få inbetalt längre om du väljer att kvarstå i tjänst? Om tjänstepension hos arbetsgivare utan kollektivavtal

  4. Ha en hög lön

    Den är naturligtvis inte så lätt, men att komma förberedd till ditt  lönesamtal  och försöka få en bättre löneökning påverkar din pension positivt. Det finns ett tak för hur hög lön man kan ha och fortfarande tjäna in allmän pension, slår man i taket så blir det ytterst viktigt att ha en tjänstepension som kompenserar för de delar man inte får allmän pension för. 
    Tips inför lönesamtalet
  5. Ta reda på om det lönar sig för dig att löneväxla

    Har du en lön över 8,07 inkomstbasbelopp och din arbetsgivare godkänner det kan du löneväxla, men läs på vad det innebär. Det finns både för- och nackdelar. 
    Tänk på det här om du vill löneväxla
  6. Se över ditt efterlevandeskydd

    Välj aktivt de efterlevandeskydd du behöver för dina nära. Om de inte behövs kan det vara en god idé att välja bort dem, då de till viss del påverkar din pension. 
    Mer om efterlevandeskydd
  7. Kolla upp lönekapning

    Har du kollektivavtal och omfattas av ITP2 eller KTP2 finns en regel om lönekapning från 60 år, som innebär att om du skulle få en högre löneökning än ett visst index får du inte räkna med hela löneökningen för beräkningen av din tjänstepension. 
    Risk för lönekapning vid ITP2 från 60 års ålder
  8. Se över avgifterna

    Se över avgifterna hos de som förvaltar dina pensionspengar och välj låga avgifter. Om din arbetsgivare betalar till tjänstepension  ITP  kan du använda Avtalats rådgivningstjänst. 
  9. Ta del av Pensionsmyndighetens tumregler

    För dig som vill ha fördjupad information om hur olika val kan påverka både din allmänna pension och din eventuella tjänstepension har Pensionsmyndigheten tagit fram tumregler, som ger en vägledning för att kunna fatta välgrundade beslut kopplat till din pension.
Avtalats logotyp

Avtalat - tjänstepension, ITP-val och försäkringar

Avtalat.se ger information och vägledning kring allt som rör kollektivavtalad tjänstepension och försäkring. Det är också hos Avtalat du gör dina val i din ITP, hittar digital rådgivning, webbinarier och företagsspecifika möten.
dator läsglasögon

Digital pensionsrådgivning - Avtalat

Om du vill få ut så mycket som möjligt av din tjänstepension ITP kan du använda Avtalats digitala rådgivningstjänst. Du får råd om placering av pengarna till tjänstepensionen och hur du kan tänka kring efterlevandeskydd och din ersättning om du blir sjuk.
Avtalat boka digitalt möte

Boka ett möte med Avtalat

Välkommen att höra av dig till Avtalat om du är intresserad av mer kunskap om pension och försäkring på din arbetsplats. Samla ihop och bjud in dina kollegor eller medarbetare så ordnar vi ett digitalt informationsmöte utifrån just era behov.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg