Räkna ut lön för del av månad

I vissa kollektivavtal finns en formel för att räkna ut lön för del av månad. Här hittar du exempel på hur man kan räkna.

Formel för att räkna ut lön för del av månad

Formeln för att räkna ut till exempel den första lönen är (formeln utgår från de vanligaste i Unionens avtal):

  • månadslönen delat med antal kalenderdagar i den aktuella månaden gånger antal anställningsdagar 

Formeln innebär att du får lön som motsvarar den andel av månaden som du jobbat. Om du jobbar halva månaden får du halva månadslönen. Du får en fjärdedel av månadslönen om du jobbat en fjärdedel av månaden.

Antalet anställningsdagar räknas i kalenderdagar. Det betyder att även arbetsfria dagar som lördagar och söndagar räknas in.

Exempel på beräkning av lön för del av en månad:

Vi antar att din månadslön är 24 000 kronor och att du började den 21 april, en månad med 30 dagar. Du har jobbat från och med den 21 april till och med 30 april. Antalet anställningsdagar är då 10 dagar. Första lönen blir summan av 24 000 kronor delat med 30 dagar gånger 10 dagar, vilket är 8 000 kronor. Det här är ett exempel där du arbetat en tredjedel av månadens dagar. Formeln innebär att du får motsvarande andel av månadslönen, det vill säga en tredjedel.

Enligt andra avtal får du en dagslön för varje anställningsdag. En dagslön räknas ut genom att ta månadslönen gånger 12 delat i 365. Denna beräkning brukar arbetsgivare utan kollektivavtal tillämpa.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg