Restid och rätten till restidsersättning

Om du är på tjänsteresa och reser utanför din ordinarie arbetstid kallas det ofta för restid. Det finns ingen lag som ger dig rätt till ekonomisk ersättning för restid, men om det finns kollektivavtal på din arbetsplats har du rätt att få restidsersättning.

Vad räknas som restid i jobbet?

Om du ska arbeta på ett annat ställe än din ordinarie arbetsplats och behöver resa dit utanför din ordinarie arbetstid så kallas tiden som går åt till själva resan för restid. I restiden inkluderas väntetider mellan till exempel bussar och flyg samt vid tågbyten och liknande. 

Restid utanför din ordinarie arbetstid räknas som huvudregel inte som arbetstid. Om du däremot reser under din ordinarie arbetstid, så betraktas det som arbetstid. 

Om du har rätt till restidsersättning är det viktigt att ha koll på vilka timmar som räknas som restid. 

Regler och gränsdragning för vad som är restid

Om du behöver resa både före och efter din ordinarie arbetstid på grund av en tjänsteresa, ska båda tidsperioderna räknas ihop när du beräknar antalet restidstimmar. Om du reser på natten och din arbetsgivare har betalat sovplats på tåg eller båt under resan, så räknas tiden mellan klockan 22.00–8.00 dock inte som restid.

I vissa fall kan bilkörning i tjänsten ses som arbetstid och inte som restid, även om du reser utanför din ordinarie arbetstid. Det gäller exempelvis om du transporterar utrustning, reservdelar eller arbetsmaterial som behövs för arbetets utförande. Om bilkörningen däremot enbart är till för att du ska transportera dig till platsen där arbetet ska utföras ses det dock som restid, om det är utanför ordinarie arbetstid. 

Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar gäller också vid tjänsteresa

När du reser utanför ordinarie arbetstid räknas den tiden inte som arbetstid när din rätt till dygnsvila och veckovila räknas ut (övriga arbetstidsregler gäller inte heller under restiden).

Om du exempelvis är på tjänsteresa och din ordinarie arbetstid är fram till klockan 17 räknas din dygnsvila från klockan 17, även om du har restid därefter. Men om du kommer hem sent från en tjänsteresa och är i behov av mer återhämtning bör du ta en dialog med din arbetsgivare om att få viss ledighet utan löneavdrag nästa arbetsdag.

Din arbetsgivare har alltid ett arbetsmiljöansvar för dig, även när du är på tjänsteresa. Det innebär att arbetsgivaren har en skyldighet att förebygga risker i ditt arbete för att förhindra ohälsa.

Restidsersättning – extra ersättning för restid

Rätt till restidsersättning när det finns kollektivavtal

När du omfattas av Unionens kollektivavtal har du rätt till restidsersättning . Restidsersättning innebär ekonomisk ersättning per timme för restid som du har utöver ordinarie arbetstid under en tjänsteresa. Hur mycket ersättning du ska få står i ditt kollektivavtal

Du får ingen extra restidsersättning för tjänsteresor som du gör under ordinarie arbetstid, utan då har du din vanliga lön.

Om restid och restidsersättning i ditt kollektivavtal
Läs vad som står om restid och restidsersättning i ditt kollektivavtal . Till ditt kollektivavtal

Den vanligaste restidsersättningen i Unionens kollektivavtal

Måndag – fredag klockan 6.00 – 18.00
I de flesta av Unionens kollektivavtal är restidsersättningen månadslönen delat med 240 för varje timme.

Exempel på restidsersättning :
Anta att du har en månadslön på 30 000 kronor och din ordinarie arbetsdag är mellan klockan 8.00 och 17.00. Du lämnar hemmet klockan 7.00 för att bege dig till en kund under dagen, jobbar mellan klockan 9.00 och 16.00 och kommer hem klockan 18.00.
Detta ger dig två timmars restidsersättning enligt följande:
30 000 kronor/240 x 2 timmar = 250 kronor

Övriga tider och helger
Om resan har skett under perioden fredag klockan 18.00 – måndag klockan 6.00 är ersättningen vanligtvis månadslönen delat med 190 för varje timme.

Samma ersättning gäller vanligtvis om resan har skett från klockan 18.00 dag före arbetsfri helgdagsafton (exempelvis midsommarafton) eller helgdag fram till klockan 6.00 dag efter helgdag.

Restidsersättning när det saknas kollektivavtal?

Det finns ingen lag som ger dig rätt till  restidsersättning , men det kan finnas reglerat i ditt anställningsavtal eller på annat sätt på din arbetsplats.

Som medlem kan du alltid kontakta Unionen om du reser i tjänsten och vill ha råd hur du skulle kunna förhandla om restidsersättning .

Restid och restidsersättning vid tjänsteresor utanför Sverige

Innan du ska på tjänsteresa utanför Sverige bör du ta reda på vilka villkor som gäller för dig under resan. Det bör du göra oavsett om du omfattas av kollektivavtal eller inte.

Du kan antingen själv komma överens med din arbetsgivare om vilka regler som ska gälla för restid och restidsersättning när du är utomlands eller så finns det ett så kallat utlandsreglemente eller liknande på din arbetsplats, som tydliggör vad som gäller.

Som regel bör det vara klargjort vilka regler som gäller innan du åker på tjänsteresa utanför Sverige. 

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg