Har du fått ett brev från Radiotjänst i brevlådan nyligen? Det som stod där, mellan raderna, var att Nina Mård och hennes kollegor blir av med jobbet. Arbetsplatsen läggs ned. Familjen splittras.
"Vemod, är känslan på Radiotjänst i dag", säger Nina Mård. Men nattsvart är det inte.
Nu hoppas Nina Mård att det kommer arbetsgivare från den privata sektorn till det nya Kiruna, annars kanske hon måste byta fackförbund också. Och det vill hon inte, säger hon.
Publicerad 26 nov. 2018
Onsdagen den 14 november samlades ledamöterna i riksdagens plenisal, för votering om radio- och tv-avgiftens finansiering.
Samtidigt stängdes linjerna till kundtjänst på Radiotjänst i Kiruna av och de anställda samlades i det stora konferensrummet på Österleden 21. Arbetsgivaren bjöd på smörgåstårta.
Med ett knapptryck var skulle riksdagsledamöterna i Stockholm besluta om jobben i Kiruna skulle få finnas kvar eller inte.
Det kan ju ge hicka också; vi har ingen regering, vi avvecklar våra jobb, staden rivs och malmen sinar...
Inte som en blixt från klar himmel
Förslaget att finansiera SVT, UR och Sveriges Radio genom skatten istället för via tv-avgiften, las fram av public service-kommittén redan för ett år sedan, efter många års debatt. Beslutet kom inte på något sätt som en blixt från klar himmel.
- Vi har ju förberett oss. Det här är inte någon vanlig omorganisation, men något som drabbar oss allihop, från vd till extrajobbande avgiftskontrollanter. Hela arbetsplatsen läggs ju ned.
Det säger Nina Mård, som är ledamot i Unionens
klubbstyrelse
och som tillsammans med klubbordföranden August Tapojärvi drivit kampen för att få beslutsfattarna att förstå och göra något åt konsekvenserna av nedläggningen. Inte för att rädda Radiotjänst, men jobbtillfällena.
- Den typen av jobb finns det inte så många av här. Det är många människor som skulle få svårt att hitta något nytt utan att flytta, och det skulle riskera att bli ett ordentligt tapp i skatteintäkter för kommunen.
Det var inte bara lättnad de kände då, men något mer. Framgång!
Framgång - och varsel
Under våren bildade våra hjältar på Unionenklubben tillsammans med representanter från Unionens
förbundskontor
en delegation till civilminister Ardalan Shekarabi i Stockholm, för att förklara läget.
Resultatet kom några veckor senare, strax före semestrarna lovade civilministern att Kiruna skulle få 120 motsvarande ersättningsjobb för i fall Radiotjänst skulle läggas ned till följd av ett politiskt beslut. Det var inte bara lättnad de kände då, men något mer. Framgång!
- Nu vet vi inte hur det blir med det eftersom vi inte har någon regering än. De utlovade ersättningsjobben fanns inte med i övergångsbudgeten som den förra regeringen lagt fram, konstaterar Nina Mård och utbrister:
- Men de kan ju inte bara lämna oss!
Ska vi inte få någonting, skrattar Nina Mård med en ordentlig portion galghumor.
Strax innan riksdagsledamöterna tryckte på sina knappar vid voteringen om Radiotjänsts framtid varslade LKAB - den största arbetsgivaren i Kiruna - om ett nytt läge för gruvföretaget.
Det är för gruvans utbredning som sjön har tömts på vatten och hela staden för närvarande flyttas till andra sidan slalombacken. Men enligt nya analyser av prospekteringen sinar malmen. Enligt LKAB kommer den nuvarande nivån att räcka fram till år 2035, inte längre.
- Det kan ju ge hicka också. Vi har ingen regering, vi avvecklar våra jobb, våra hus rivs när staden flyttas, malmen sinar och så kommer inte vintern heller! Vi brukar ha fullt med snö den här tiden på året – nu är det bara svart och isigt.
- Ska vi inte få någonting, skrattar Nina Mård med en ordentlig portion galghumor.
Deal ger lugn i väntan på nystart
Egentligen känner hon sig ganska säker på att det kommer att lösa sig. Att de utlovade ersättningsjobben inte finns med i övergångsbudgeten är kanske inte så konstigt, resonerar hon. Det är inte en långsiktig budget. Staden som byggs upp på andra sidan berget blir spännande och det har faktiskt kommit en antal potentiella nya arbetsgivare på besök, det verkar lovande.
- Och så har vi dealen vi i klubben slöt med arbetsgivaren i våras, att heltidspersonalen jobbar på fram till sista juni och först därefter börjar uppsägningstiden att löpa – oavsett hur det ser ut med arbetsuppgifter. Det känns som en bra deal.
Hur långa uppsägningstiderna är beror på hur länge man varit anställd, men många har nog ett halvår, gissar Nina Mård.
- Finns det uppgifter kvar att göra så finns det, annars lutar det åt att det blir arbetsbefriat.
Full fart inför upplösningen
Än så länge är det hårt tryck på telefonerna och chattarna på Radiotjänst. Brevet som skickades ut till alla som i dag betalar radio- och tv-avgift har gett upphov till många nya frågor. En del av dem skickas direkt vidare till Skatteverket.
Som facklig har det för Nina Mård också varit fullt upp med det arbetsmiljöarbete som drogs igång i våras, plus alla förhandlingarna kring nedläggningen som drar igång vilken dag som helst.
Det har helt enkelt varit lite för mycket att göra hitintills för att fundera så mycket på framtiden. Men visst är stämningen präglad av vemod, säger hon.
- Det känns som en skilsmässa, som att en stor familj löses upp fast ingen vill det. Radiotjänst är en så väldigt bra arbetsgivare. Vi trivs så bra här. Kommer vi att kunna få det lika bra på en ny arbetsplats?
Vill du få mer inflytande på arbetsplatsen?
Det bästa sättet att få insyn och möjlighet att påverka beslut på arbetsplatsen är att bilda en klubb.
Hur mycket har du att vinna på att omfattas av Unionens inkomstförsäkring?
Räkna på det här!
Optimera din CV och din Linkedinprofil: Som medlem i Unionen får du utan kostnad professionell hjälp att optimera din Linkedinprofil och vässa ditt CV för att matcha de jobb du drömmer om.
Avtalsgranskning och lönecoachning: När du fått jobbet du vill ha hjälper vi dig att kolla avtalen innan du skriver under. Genom vår lönecoachning får du också hjälp att förhandla till dig den lön du ska ha.
Inflytande på arbetsplatsen: Som medlem i Unionen har du alltid någon att vända dig till om du hamnar i en knivig situation på jobbet. Rådgivarna finns tillgängliga för att svara på dina frågor, ombudsmännen hjälper dig att ta förhandlingen och juristerna kan ta ditt fall ända till domstol om det skulle behövas. Med en Unionenklubb på din arbetsplats har du hjälpen nära, och kan få stöd att driva de frågor du brinner för.
Balans i arbetslivet: I dag är det vanligt att inte ha fasta arbetstider. Med teknikens hjälp går vi istället omkring med kontoret på fickan, dygnet runt. Samtidigt vet vi att den största orsaken till sjukskrivning bland
tjänstemän
är stress. Som medlem får du hjälp med allt från att stänga av mobilen och yoga på kontoret till politisk påtryckning för ett hållbarare arbetsliv.
Trygg mellan jobb: Det händer alla någon gång, att bli uppsagd. Ibland är det kanske du själv som väljer att lämna en arbetsplats där du inte trivs. Unionens
inkomstförsäkring
gäller även om du säger upp dig själv (efter den obligatoriska karensen) – och ger dig upp till 80 procent av din lön i upp till 150 dagar, eller närmare sju månader. Och du får den utan extra kostnad – den ingår i medlemskapet. Med Unionens
inkomstförsäkring
som komplement till
a-kassan
kan du gå rakryggad genom arbetslivet.