Särbehandling, trakasserier och diskriminering - vad är vad?
I arbetslivet uppstår ibland konflikter, olika individer kan ha svårt att samarbeta. En oförsiktigt framförd kritik eller allmänt otrevligt beteende kan upplevas besvärande men behöver inte handla om diskriminering eller trakasserier.
När handlingen endast är riktat mot en eller några få ”utvalda” personer, och det upprepas så att det börjar likna ett mönster, då kan man börja prata om kränkande särbehandling.
Kränkande särbehandling innebär ett uppträdande som kränker någons värdighet, som att du behandlas annorlunda än dina kollegor eller blir utfryst. Om du blir direkt mobbad eller förnedrad kan man kalla det trakasserier.
Det kan också handla om att information som ges till kollegorna blir undanhållen dig eller att du, utan din vetskap, blir kontrollerad i syfte att använda de insamlade uppgifterna emot dig. Det skulle kunna vara typiskt kränkande särbehandling.
Skulle trakasserierna eller särbehandlingen ha ett samband med kön, ålder, sexuell läggning, religion, funktionsnedsättning, etnisk tillhörighet, könsöverskridande identitet eller uttryck så kan det också bedömas som diskriminering, vilket i så fall är ett direkt lagbrott.
Läs mer om de sju diskrimineringsgrunderna här.
Har du utsatts - gör så här!
- I fall att du blir särbehandlad eller trakasserad så bör du börja med att göra det klart för den som utsätter dig att du upplever beteendet som kränkande samt att du vill att hen ska sluta med det.
- Upphör inte trakasserierna efter det så bör du lyfta problemet med din chef. I båda de stegen kan du få stöd och råd från ditt
arbetsmiljöombud
, AMO, om det finns på arbetsplatsen.
- Arbetsgivaren har ansvar att förbygga kränkande särbehandling och trakasserier på arbetsplatsen. Det kan bland annat göras genom att upprätta handlingsplaner, policys och information. Be att få ta del av de policys som finns på din arbetsplats.
- Om arbetsgivaren får signaler från dig, från en kollega eller AMO om att det pågår kränkande särbehandling så är det något hen genast ska utreda, se till att kräkningarna upphör samt vidta andra nödvändiga åtgärder.
- Om du är eller blir medlem i Unionen kan vi ge dig stöd och se till att arbetsgivaren tar sitt ansvar. I första hand genom representanterna på plats, om det finns en Unionenklubb och/eller AMO på arbetsplatsen. Saknas
klubb
och AMO, kan du höra av dig till dina fackliga rådgivare på förbundskontoret.
Läs också: Checklista för dig som utsatts för sexuella trakasserier