Så ska ett anställningsavtal se ut!
Vet du hur ett anställningsavtal bör se ut, vilka delar som ska finnas med och vad som bör regleras i det enskilda avtalet om det saknas kollektivavtal? En hel del, faktiskt! Se här…
Bli medlem här!Vet du hur ett anställningsavtal bör se ut, vilka delar som ska finnas med och vad som bör regleras i det enskilda avtalet om det saknas kollektivavtal? En hel del, faktiskt! Se här…
Bli medlem här!När du blir erbjuden en anställning har du ofta jobbat en tid med att skriva ansökningar, personliga brev och gå på intervjuer; alltihop verksamheter som kan kännas rätt så krävande. När det leder till att du erbjuds tjänsten du sökt kan det såklart kännas lockande att genast skriva under, utan att krångla.
Men du vet ju också att man inte ska skriva under ett avtal utan att ha läst igenom det ordentligt, eller hur? Ändå är det så vanligt att inte våga fråga om det som känns otydligt, att inte våga ställa krav.
Ifrågasätt allt du inte förstår!
- Ett anställningsavtal är ett juridiskt bindande dokument mellan två parter, det är jätteviktigt att båda parterna är med på vad som regleras i avtalet. Ifrågasätt allt du inte förstår!
Åtminstone bör du ha koll på om det finns kollektivavtal på den nya arbetsplatsen, som bara det ger ett färdigt paket med villkor värda omkring 100 000 kr/år.
- Att inte vara medveten om hur mycket man måste förhandla om själv, när det saknas kollektivavtal , är tyvärr vanligt, säger Sara Andersson, en av medlemmarnas rådgivare på Unionen.
Läs mer: Så mycket tjänar du på kollektivavtal
När du väl skrivit under finns inte så mycket att göra.
Som medlem i Unionen kan du alltid be rådgivarna att granska avtalet innan du skriver under.
- Det är jättemånga som hör av sig efter att de har skrivit under, men då finns det ju inte så mycket att göra.
Det är klart att det kan kännas motsträvigt att inte vilja skriva under vid sittande möte, när du just blivit erbjuden drömjobbet – men kom ihåg att det också kan signalera seriositet att förklara att du vill titta på avtalet i lugn och ro innan du skriver under.
- Ofta ringer den nya arbetsgivaren eller rekryteraren och berättar att du fått jobbet. Då kan du passa på att be den personen mejla över anställningsavtalet så att du hinner titta igenom det innan du kommer till ett möte för att skriva under.
När du väl har avtalet kan du som är medlem i Unionen höra av dig till dina rådgivare, för att få hjälp att granska alla delarna. Det samtalet blir alltid bäst om du förberett dig - till exempel genom att kolla igenom vår mall för hur ett bra anställningsavtal kan se ut.
Anställningsavtalet är den juridiska handling du har som visar att du är anställd, vem som är din arbetsgivare och vilka villkor och förmåner som gäller i din anställning. Saknas det kollektivavtal på arbetsplatsen är det ännu viktigare vad som skrivs in i ditt anställningsavtal .
Här hittar du Unionens mallar för anställningsavtal för tjänstemän.
Ofta förekommer luddiga skrivelser om lojalitetsplikt och konkurrensklausuler.
Sara Andersson har granskat mängder av anställningsavtal , i sin roll som medlemsrådgivare. Vilka är de vanligaste konstigheterna du stöter på?
- Till att börja med blir det allt vanligare med jättelånga anställningsavtal , där allt möjligt som redan är reglerat i svensk lag står inskrivet. Ibland är det rena översättningar av amerikanska avtalsmallar, som inte har något med svensk arbetsrätt att göra. Mycket av det är helt onödigt att reglera i ett enskilt avtal.
- Ofta förekommer det också luddiga skrivelser om lojalitetsplikt (i svensk lag finns till exempel redan lagen om företagshemligheter) och konkurrensklausuler. Om det finns med något sådant i ditt avtal, hör av dig till oss då, så kollar vi på det tillsammans.
- Sedan är det ju också förvånansvärt många som tror att vanliga villkor som övertidsersättning , en årlig lönerevision och tjänstepension ingår per automatik – men det är villkor som facket har förhandlat fram, så det ingår enbart om arbetsplatsen omfattas av kollektivavtal .
Läs mer: Om du fått jobb på en arbetsplats utan kollektivavtal
- Saknas det kollektivavtal bör du istället se till att de villkoren skrivs in i ditt enskilda anställningsavtal – annars har du ingen rätt att kräva ersättning när du jobbar över, inga årliga löneökningar och bara allmän pension när du blir gammal och en mängd andra förmåner som många i dag tar för givet.
- Med kollektivavtalet får du villkor värda i runda slängar 100 000 kronor om året, säger Sara Andersson, då behöver du i princip inte förhandla om något annat än den lön du kommer in på.