Anton vill förlänga semestern med kompensation
När man vill ha ytterligare en vecka semester, kan man ta ut kompensation eller tjänstledighet då, frågar Anton när han ringer sina rådgivare på Unionen.
Bli medlem här!När man vill ha ytterligare en vecka semester, kan man ta ut kompensation eller tjänstledighet då, frågar Anton när han ringer sina rådgivare på Unionen.
Bli medlem här!Anton drog iväg på inte mindre än två skidsemestrar under våren, och nu återstår inte så många semesterdagar som han hade räknat med.
Aj aj, tänker Anton. Ska han behöva åka hem en vecka tidigare än de andra?
”Vad kan jag göra för att få vara ledig ytterligare en vecka? Jag har jobbat över ganska mycket, skulle jag kunna ta ut kompensation för den sista veckan?”, frågar han när han ringer till sina rådgivare på Unionen. (Anton heter egentligen något annat.)
- Kompensationsledighet är en form av ersättning för övertidsarbete. Tanken är att kompensationstid ska tas ut i så nära anslutning som möjligt till den övertid man jobbat, för att få den vila man tidigare gått miste om, förklarar Cadrie Rama, som var en av medlemmarnas rådgivare på Unionen när hon tog samtalet.
- Det är alltså inte tänkt att man ska samla upp ett lager av kompensationstimmar att använda mycket senare.
Med det sagt tillägger hon att det ändå inte är helt ovanligt att anställda kan fylla ut till exempel semester med en eller några dagars kompensation.
- Ofta finns en policy på arbetsplatsen där det står hur länge man kan spara kompensationstid innan den måste tas ut, säger hon. Saknas en sådan gäller bara att komma överens med arbetsgivaren.
Det är inte på alla arbetsplatser man kan få övertidsersättning i form av kompensationstid, heller. Hur övertidsarbete ska ersättas varierar mellan olika kollektivavtal , och förhandlas helt bort i vissa fall. (Huvudregeln i de flesta av Unionens kollektivavtal är att övertid ersätts i form av pengar.)
Börja med att kolla det kollektivavtal som gäller på arbetsplatsen, rekommenderar hon Anton, samtidigt som hon vägleder honom till rätt avsnitt i just det kollektivavtal som gäller på hans arbetsplats.
Semesterlagen är en skyddslagstiftning som ger arbetstagare rätt till minst fyra veckors sammanhängande ledighet under perioden mellan 1 juni och 31 augusti, och totalt 25 dagars ledighet under semesteråret (5 veckor).
- Att få ta ut ytterligare ledighet utöver de 25 dagarna är dock inget som har stöd i lagen, förklarar Cadrie Rama.
Däremot ger många kollektivavtal rätt till fler semesterdagar än de lagstadgade 25, beroende på olika faktorer som till exempel ålder. Ganska vanligt är alltså också att man väljer att förhandla bort rätten till övertidsersättning mot en extra semestervecka, främst på arbetsplatser med oreglerad arbetstid.
Kan inte Anton begära tjänstledighet då?
- Anton kan ansöka om tjänstledighet, men arbetsgivaren behöver inte bevilja honom det för extra ledighet, konstaterar Cadrie Rama.
Det är bara i ett fåtal fall som en arbetstagare enligt lag har rätt till tjänstledighet; vid vård av nära anhörig, för att prova på att driva egen firma och för studier – särskilt för fackliga utbildningar, som är prioriterat. (Plus vid föräldraledighet, som ju är den allra vanligaste formen av tjänstledighet.)
Tre lagar som ger dig rätt till tjänstledighet
- Men det finns heller ingenting som hindrar Antons arbetsgivare att bevilja en veckas tjänstledighet i slutet av sommaren, så att Anton får den semester han hoppas på. Så jag kan bara rekommendera att han pratar med sin chef, säger Cadrie Rama.