Kan du löneväxla för mer semester?
Har du funderat på löneväxling, alltså att växla löneökning mot till exempel fler semesterdagar? Då är du inte ensam. Men du bör tänka igenom det noga innan du tar upp saken med chefen.
Bli medlem här!Har du funderat på löneväxling, alltså att växla löneökning mot till exempel fler semesterdagar? Då är du inte ensam. Men du bör tänka igenom det noga innan du tar upp saken med chefen.
Bli medlem här!”Just nu är tiden mer värd för mig än en högre lön, så jag funderar på att löneväxla för att få längre semester. Vad ska jag tänka på?”
Det frågade en medlem som nyligen ringde till medlemsrådgivningen på Unionen. Medlemsrådgivaren Rebecka Vesterlund tog samtalet.
- Du bör noga väga för- mot nackdelar och se till att få ett skriftligt avtal på överenskommelsen med chefen. Det är viktigt, för det finns inga allmänna regler gällande löneväxling .
Ibland är det arbetsgivaren som erbjuder en löneväxling , berättar Rebecka Vesterlund, men du har rätt att tacka nej, påminner hon. Varifrån förslaget än kommer är det viktigt att fundera igenom det noga.
Vad ska man titta på när man väger för- och nackdelar?
- Till att börja med ska du tänka på pensionen.
Om en går ned i lön eller missar en löneökning - för att istället få mer semester - blir det nämligen mindre inbetalt till pension och SGI (sjukpenninggrundande inkomst) som ligger till grund för såväl sjukpenning som föräldrapenning.
- Det kan även bli lägre ersättning från a-kassa och inkomstförsäkring om du skulle hamna mellan jobb.
- Det beror framför allt på vilken lön du utgår ifrån, förtydligar hon.
Om det är värt det eller inte beror alltså på hur hög lön jag har i dag?
- Ja, du behöver ha en lön som överskrider brytpunkten för försäkringar och allmän pension för att det alls ska vara förmånligt att löneväxla. Det man säger är att man efter en löneväxling inte skall ha en lön under 8,07 inkomstbasbelopp per år. Med en lägre lön än detta så blir löneväxling en förlustaffär i långa loppet.
Det måste du hålla koll på själv, påminner hon, eftersom inkomstbasbeloppet förändras vid nyår varje år.
Löneväxling
är inte förmånligt om lönen efter löneväxlingen är lägre än inkomsttaket för intjänandet till allmän pension (8,07 inkomstbasbelopp) eftersom din allmänna pension då påverkas negativt.
År 2025 är inkomsttaket för intjänande till allmän pension 650 442 kronor per år (54 204 kronor per månad).
Om jag ändå vill löneväxla mot fler semesterdagar, hur mycket är en semesterdag värd?
- Det vanliga är att värdet av en semesterdag beräknas på samma sätt som semesterersättningen. Jobbar du på en arbetsplats som omfattas av kollektivavtal med Unionen är en semesterdag värd 5,4 procent av månadslönen.
Det är viktigt att löneväxlingen regleras i ett avtal, säger du. Vad bör man se till att få med i ett sådant avtal?
- Det är jätteviktigt att man skriver ett avtal om vad som gäller. Först och främst att reglera hur länge avtalet om löneväxling ska gälla, så att du inte binder upp dig utan kan sluta löneväxla när du behöver det och vad som ska gälla då.
Andra viktiga delar kan du läsa om här nedan:
Den här medlemmen ville ha mer semester, men en annan kanske vill ha förmånscykel, fria resor med kollektivtrafik eller större avsättning till tjänstepension, eller något annat.
Kan man löneväxla vad som helst?
- Löneväxling är som sagt inte reglerat i vare sig lagen eller i kollektivavtal , så i praktiken finns inga gränser för vad man kan växla. Men kom ihåg att reglera överenskommelsen!