Tänk på det här vid löneväxling

Löneväxling innebär att du byter en del av din lön mot exempelvis extra semesterdagar, pension eller en förmånsbil. Löneväxling är inte förmånligt om din lön, efter löneväxlingen, är lägre än 51 245 kronor i månaden (2024).

Vad är löneväxling?

En särskild överenskommelse med din arbetsgivare

Att löneväxla innebär att du avstår en del av din lön eller löneökning mot en förmån från din arbetsgivare. 

Löneväxling kan vara något som arbetsgivaren erbjuder eller något som du själv har önskemål om. Det är arbetsgivaren som bestämmer om du får löneväxla och ni måste gemensamt komma överens om villkoren för löneväxlingen. Om din arbetsgivare erbjuder dig att löneväxla så har du rätt att tacka nej.

Du kan löneväxla vid ett enstaka tillfälle eller löpande. Om du löneväxlar är det viktigt att du är överens med din arbetsgivare om att du ska kunna avveckla förmånen och växla tillbaka den mot lön igen. Om du löneväxlar är det viktigt att du har en skriftlig överenskommelse med din arbetsgivare vad som gäller.

Förmåner att löneväxla till

Exempel på förmåner som du kan löneväxla till är extra inbetalningar till din tjänstepension, förmånsbil (tillgång till tjänstebil för privat bruk) eller extra semesterdagar.

Inte fördelaktigt vid lön lägre än inkomsttak

Info icon Shape info icon

Löneväxling är inte förmånligt om lönen efter löneväxlingen är lägre än inkomsttaket för intjänandet till allmän pension (8,07 inkomstbasbelopp) eftersom din allmänna pension då påverkas negativt.
 

År 2024 är inkomsttaket för intjänande till allmän pension 614 934 kronor per år (51 245 kronor per månad).  

Om du löneväxlar måste du själv bevaka att lönen efter löneväxlingen inte understiger inkomsttaket för allmän pension, som förändras vid varje årsskifte. Det kan också finnas tillfällen då din inkomst sjunker under en tidsbegränsad period, exempelvis om du blir sjuk eller är föräldraledig. Om din inkomst då hamnar under inkomsttaket behöver du omvärdera löneväxlingen.

Väg fördelar och nackdelar innan du fattar beslut

Det kan finnas både för- och nackdelar med en  löneväxling  och du bör vara försiktig.
Vid en första anblick kan ett erbjudande om att få en förmån mot ett mindre avstående av lön verka intressant eftersom din kostnad för varan eller tjänsten blir lägre än om du hade köpt den på egen hand. Men det betyder inte nödvändigtvis att löneväxlingen är ekonomiskt fördelaktig. Det är mycket som kan påverka vilka faktiska effekter en löneväxling får för dig i din situation.

Värdera och jämför

Om du funderar på att löneväxla är det viktigt att du noggrant beräknar värdet av förmånen. Jämför det med sänkningen av din lön och de eventuella försämringar som det kan innebär för dig för din pension och andra lagstadgade och kollektivavtalade försäkringar och ersättningar. Hur en löneväxling påverkar din inkomst, din pension och andra ersättningar är specifikt utifrån din situation.

Löneväxling mot fler semesterdagar

Ta del av ett beräkningsexempel på att löneväxla mot fler semesterdagar. 

Så påverkar löneväxling din inkomst, din pension och andra ersättningar

Din nya lön efter löneväxlingen kan påverka alla förmåner och ersättningar som grundar sig på din bruttolön . Exempelvis:

  • Allmän pension
  • Sjukpenning
  • Föräldrapenning
  • Sjuklön
  • Sjukersättning
  • Semesterlön
  • Eventuell tjänstepension
  • Eventuell ersättning från  a-kassan  (om du är med i en a-kassa) och därmed även eventuell ersättning från Unionens  inkomstförsäkring

För att behålla maximalt försäkringsskydd för försäkringar som har ett inkomsttak behöver din bruttolön fortsatt överstiga det taket. Den generella rekommendationen är att inte löneväxla om lönen, efter löneväxlingen, är lägre än inkomsttaket för intjänande till allmän pension. Men observera att även om din lön är högre än det så kan andra förmåner och ersättningar som har ett högre inkomsttak eller inget alls påverkas.

De ekonomiska effekterna av att löneväxla beror också på om förmånen som du löneväxlar mot är skattepliktig eller skattefri.

Omfattas du av kollektivavtal? Då påverkar löneväxling fler delar

Säkra dina ordinarie inbetalningar till tjänstepensionen
Om du omfattas av  kollektivavtal  så påverkas alltid de ordinarie inbetalningarna till din tjänstepension negativt på grund av bruttolönesänkningen som en löneväxling innebär. För att förhindra det bör du komma överens med din arbetsgivare om att pensionsinbetalningarna fortsatt utgår från lön före löneväxlingen. Hur det kan göras beror på om du omfattas av ITP1 eller ITP2. Omfattas du av ITP1 kan arbetsgivaren betala in kompletterande pensionsinbetalningar så att de motsvarar inbetalningarna som du fick före löneväxlingen. Om du omfattas av ITP2 kan din arbetsgivare istället rapportera in dubbla löner (både lönen före och efter löneväxlingen) eftersom pensionsinbetalningarna då fortsatt kan grunda sig på den högre lönen medan exempelvis sjukpensionen alltid grundas på lönen efter löneväxlingen.

Tänk på det här om du löneväxlar till extra tjänstepension

  • Om du löneväxlar till extra tjänstepensionssparande – se till att du får skillnaden mellan löneskatt och arbetsgivaravgifter som en liten extra del till pensionspremien som arbetsgivaren betalar in till din tjänstepension. Det rör sig om cirka 5–6 procent av din lön. Det betyder att för varje 100 kronor du löneväxlar bör pensionspremien för dig vara cirka 105–106 kronor.
  • Om du omfattas av  kollektivavtal , låt pengarna som du löneväxlar placeras i din befintliga ITPK- eller ITP1-försäkring. Då får du pengarna inbetalda till det pensionsbolag som din befintliga tjänstepension går till och du får därmed bland annat de låga avgifterna som har förhandlats fram i upphandlingen av pensionsbolag för kollektivavtalad tjänstepension.
  • Om du omfattas av kollektivavtal och har en alternativ pensionslösning (så kallad tiotaggarlösning) bör du välja att placera pengarna som du löneväxlar till din ITPK eller till din ITP1 (om din tiotaggarlösning är ITP1). Om du i din tiotaggarlösning har avtalat att din ITPK-premie ska ingå i den, kan du komma överens med din arbetsgivare om att lägga tillbaka premien till ITPK-försäkringen. Då blir ITPK-försäkringen aktiverad igen och du kan därefter låta löneväxlingen betalas till den.

Även andra kollektivavtalade försäkringar och lönetillägg påverkas
Även andra kollektivavtalade försäkringar, ersättningar och lönetillägg som beräknas utifrån din bruttolön påverkas av en löneväxling . Exempelvis kollektivavtalad sjuklön, föräldralön och eventuell övertidsersättning .

Löneväxlingen kan få stor påverkan om du blir långvarigt sjuk
Om du omfattas av  kollektivavtal  och blir långvarigt sjuk så kan en  löneväxling  ha stor negativ påverkan på sjukpensionen som du får från  ITP . Det gäller framför allt om du löneväxlar en stor del av din lön.

Skriv alltid avtal om du löneväxlar

Skriv alltid ett avtal med din arbetsgivare om vad ni kommit överens om. Bruttolöneavdrag innebär en sänkning av din bruttolön och det är viktigt att löneväxling dokumenteras i avtal. Det är särskilt viktigt om du senare vill avveckla förmånen – har ni ett avtal behöver ni inte diskutera vad som gäller.

Ett avtal om löneväxling kan innehålla:

  1. Hur länge löneväxling ska gälla. Se till att din överenskommelse med arbetsgivaren inte binder upp dig att löneväxla under alltför långa perioder. Det ska vara möjligt för dig att löneväxla så länge du vill, men du ska också kunna sluta löneväxla med kort verkan.
  2. Vad som ska gälla med förmånen när löneväxlingen upphör.
  3. Vad som ska gälla med förmånen om anställningen upphör.
  4. Hur en avveckling av förmånen ska gå till, uppsägningsregler med mera.
  5. Att framtida löneökningar ska beräknas på lönen före löneväxling .
  6. Att semesterersättning ska beräknas på lönen före löneväxling .
  7. Att alla lönetillägg såsom jour-, beredskaps- och övertidsersättning ska beräknas på lönen före löneväxling
  8. Om du har ITP2: Att arbetsgivaren anmäler dubbla löner (den högre lönen före löneväxlingen och den lägre efter). Den högre ska anmälas som  pensionsmedförande lön  under hela tiden du löneväxlar – annars bör du inte löneväxla. På så vis får du tillgodoräkna dig både tjänstepension och  familjepension  på den högre lönen. Sjukpensionen beräknas dock alltid på den lägre lönen. Observera att om din arbetsgivare inte går med på att anmäla dubbla löner, så bör du avsluta din löneväxling i god tid före din 60-årsdag, eftersom det finns så kallade begränsningsregler i ITP -planen.
    Mer om lönekapning – att tänka på innan du fyller 60
  9. Om du har ITP1: Se till att du är överens med arbetsgivaren om att pensionsinbetalningarna fortsatt motsvarar beloppet som avsattes till din ITP1 före löneväxlingen samt att arbetsgivaren betalar in skillnaden mellan löneskatt och arbetsgivaravgifter till din tjänstepension.
  10. Vad som händer med löneväxlingen vid en eventuell arbetsmarknadskonflikt eller annan konflikt med arbetsgivaren.

Avtalat - tjänstepension, ITP-val och försäkringar

Avtalat.se ger information och vägledning kring allt som rör kollektivavtalad tjänstepension och försäkring. Det är också hos Avtalat du gör dina val i din ITP, hittar digital rådgivning, webbinarier och företagsspecifika möten.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg