Vi vet att vi bör visa varandra hänsyn i kallpratet på jobbet. Men nu stundar semestertider och vissa kan inte prata nog om sina efterlängtade kryssningar och flygresor till olika semesterparadis! Också inför kollegor som lider av klimatångest. Hur ska man hantera det där på bästa sätt?
Det är många som lider av det vi kallar klimatångest. En stark oro inför framtiden till följd av accelererande klimatförändringar och otillräckliga åtgärder. Prata om det, bara så kan man skapa en trygg och inkluderande atmosfär, menar experterna..
Det samtalsämne som kan kännas som det mest lättsamma för en själv kan vara tungt för andra. Nu stundar till exempel sommar och semestertider! Ett så kärt ämne, men också det kan ge upphov till skav i relationerna både på jobbet och i hemmet.
Klimatångest är nämligen en snabbt ökande form av existentiell ångest, enligt återkommande larm från psykologer, forskare och organisationer som Folkhälsomyndigheten och WHO.
Enligt en stor internationell studie lider åtta av tio unga av klimatångest. Nästan hälften, 45 procent, uppger att ångesten över vad vi gör med klimatet påverkar deras vardag, hur de äter och sover.
Fyra av tio unga överväger att låta bli att skaffa egna barn på grund av klimatförändringarna. Mer än hälften av de tillfrågade anser att mänskligheten är dödsdömd. Det kan låta ganska extremt, och det är det ju. Men det är inte helt taget ur luften - eller, det är taget ur luften:
Under våren 2024 har världen återigen uppmätt rekordhöga halter av växthusgasen koldioxid i atmosfären ( 14 maj 2024 uppmättes oerhörda 427,85 ppm) (i hundratusentals år före modern, industriell tid låg växlade nivån mellan ca 250 och 300 ppm) och utsläppen fortsätter att öka. Larmen om värmerekord i hav och land kommer numer flera gånger om året.
Vissa forskare menar att vi är på väg mot tre graders uppvärmning - långt ifrån Parisavtalets mål på 1,5. Ja, det finns goda skäl att känna oro.
Kan man be kollegorna smygflyga?
För ett tag sedan hörde en ledsen medlem av sig till sina rådgivare på Unionen och frågade om man helt enkelt kan be sina kollegor att låta bli att prata om stundande flygresor och vidlyftig shopping på gemensamma fikastunder - eftersom det är så jobbigt för den som lider av klimatångest.
Det var Elisabeth Lind som fick frågan.
- Det är en knepig fråga. Såklart ska alla kollegor vara inkluderande och tänka på hur man uttrycker sig på arbetsplatsen. Och ta hänsyn till varandra. Men det ger nog inte den bästa arbetsmiljön att ”skamma” sin flygande kollega heller.
Arbetsgivare bör förstås agera proaktivt och ha en dialog med medarbetarna hur man uttrycker sig och beter sig på arbetsplatsen, lägger hon till.
- Arbetsgivaren ska ju arbeta förebyggande då det gäller arbetsmiljö samt verka för att skapa en bra arbetsmiljö för alla på arbetsplatsen.
Vad rekommenderade du medlemmen?
- Jag rekommenderade att ta upp saken med chefen och be hen i sin tur väcka dialog om samtalsklimatet i arbetsgruppen som helhet.
Ok, nu lever vi i en klimatkris, det väcker starka känslor.
Psykologisk trygghet på arbetsplatsen
Det rådet håller klimatpsykologen Kata Nylén med om. Hon menar att man hela tiden måste jobba med att skapa psykologisk trygghet på en arbetsplats. Det gör man genom att skapa utrymme för samtal där man kan vara öppen och berätta om misstag, svagheter och om sin oro och sedan utifrån det ställa frågan: hur vill vi ha det hos oss?
- När covid kom och många fick lov att jobba på distans, diskuterade man i arbetsgrupperna: hur ska vi hantera det här, hur ska vi agera gentemot varandra i det här nya?
Något liknande skedde när Metoo-vågen drog över världen, påminner Kata Nylén, då tog chefer och andra ledare på stort allvar att genomlysa arbetsmiljön och ta itu med kränkande jargong.
- Ok, nu lever vi i en klimatkris, det väcker starka känslor. Nu måste vi prata om hur vi ska hantera det på vår arbetsplats.
Kata Nylén understryker att klimatångest inte är någon psykologisk sjukdom utan en rimlig reaktion på faktiska omständigheter. Men som ibland ger vidare problem.
- Många som lider av klimatångest berättar för mig att de känner sig ensamma och får allt svårare att förhålla sig till både kollegor, släkt och vänner, som inte ställer om.
Den ena typen av ångest leder alltså till den andra. Att känna sig ensam och exkluderad på arbetsplatsen är en vanlig orsak till stress och olust – och ovilja att stanna kvar.
- Det är också vanligt, även bland chefer, att man börjar ifrågasätta det man gör. Varför jobbar jag här? Hur påverkar det jag gör klimatet? Är detta meningsfullt?
Kata Nylén tycker att det borde ligga i arbetsgivares intresse att tydligt visa att man tar både företagets klimatpåverkan och medarbetares klimatångest på allvar, särskilt om man vill rekrytera unga människor som generellt ställer högre krav på sina arbetsgivare.
Att lyfta frågor tidigt snarare än sent, och att lyfta dem löpande, är en bra början.
Ingen tid att förlora - börja nu!
Annica Hedbrant är Unionens utredare i arbetsmiljöfrågor. Enligt henne finns ingen tid att förlora när det gäller att jobba för inkludering och ett mer hänsynsfullt klimat på jobbet, oavsett vilka frågor som tas upp.
- Att lyfta frågor tidigt snarare än sent, och att lyfta dem löpande, är en bra början. När man pratar om hur man har det - och vill ha det - på jobbet så ger man samtidigt tillfälle för var och en att sätta sig in i varandras perspektiv.
Det finns alltid många perspektiv på en arbetsplats, konstaterar Annica Hedbrant, det behöver man skapa förståelse för när man jobbar ihop. Men även om man kan resonera olika i sakfrågor behöver man kunna forma en bra gemensam arbetsmiljö, säger hon.
- Ett tips är att börja med att spela Inkludo tillsammans. Det är ett gratis och enkelt verktyg som på ett lättsamt sätt kan få igång reflektion och ett bra samtalsklimat.
Inkludo är utvecklat av parternas gemensamma organisation Prevent och är utformat som ett spel där arbetsgrupper tillsammans kan jobba för schystare och mer inkluderande arbetsplatser.
Nej, vi får inte bort växthusgaserna i atmosfären genom att spela sällskapsspel med kollegorna. Men det kan bidra till att arbetsdagen blir något lättare för någon eller flera av dem du har omkring dig var dag.
Vilka samtalsämnen är känsliga för dig?
Har du pratat lite för mycket om dina tokiga barn inför en kollega som inte kan få barn? Eller tvärt om, har du känt dig illa till mods när dina kollegor babblat på om något utan att inse att det gör ont i dig?
Prata om det! Prata med din chef, med ditt
arbetsmiljöombud
, prata med dina kollegor och ta hjälp av de verktyg som finns. Som medlem i Unionen kan du också ringa och prata med rådgivarna.
Vad kostar det? Vad får du?
Arbetsrättslig rådgivning, juridiskt stöd, kompetensutveckling och ekonomisk trygghet ingår i medlemskapet.