Högtalaren på hemmakontoret kan avlyssnas
Smarta enheter på hemmakontoret kan vara en säkerhetsrisk. De kan nämligen avlyssnas. Cybersäkerhetsexperten berättar hur du skyddar ditt digitala privatliv, för både din och arbetsgivarens skull.
Smarta enheter på hemmakontoret kan vara en säkerhetsrisk. De kan nämligen avlyssnas. Cybersäkerhetsexperten berättar hur du skyddar ditt digitala privatliv, för både din och arbetsgivarens skull.
En anledning till att Hillary Clinton förlorade presidentvalet mot Donald Trump 2016 var läckta mejl. Men vet du hur det gick till? Bland annat genom att hennes kampanjchef John Podesta blev utsatt för nätfiske. Han fick ett mejl som såg ut att komma från Google, där man påstod att hans konto var i fara. Podesta tyckte dock att mejlet var suspekt, men råkade skriva fel när han vidarebefordrade det för teknisk support. Istället för att skriva att mejlet verkade vara illegitimt skrev han legitimt. Det gjorde att hackare från Ryssland kunde få tillgång till tusentals mejl från hans privata Gmail-konto. Dessa gavs sedan till Wikileaks, undergrävde Hillary Clintons trovärdighet – och resten är historia.
Trist för Podesta, men du jobbar ju inte som kampanjchef i ett amerikanskt presidentval så risken för att något liknande ska hända dig är minimal. Eller?
Inte alls. Vad gäller just dig kanske det inte är något presidentval som ligger i potten, men även du bör se upp för Clinton-fällan. Annars kan din arbetsgivare råka illa ut.
– Det är en vanlig missuppfattning att cyberattacker bara drabbar dem som jobbar med det absolut hemligaste, men det pågår en ständig kartläggning och försök till intrång mot allt och alla som är uppkopplade mot internet. Sofistikerade hotaktörer går sällan på den starkaste länken, säger Fredrik Börjesson, cybersäkerhetsexpert vid Nationellt cybersäkerhetscenter, NCSC.
Det är inte bara din jobbmejl och -mobil du ska skydda, utan även det digitala privatlivet – för dina privata digitala tjänster kan vara hotaktörens väg in.
– Du kanske har en konversation i en meddelande-app med någon som du tror är en branschkollega. Däri finns en länk till en inbjudan till ett fantastiskt intressant event, men när du klickar på länken blir du av med ditt lösenord eller får skadlig programvara installerad på jobbdatorn du sitter på, och via den kan hotaktören ta sig djupare in i företagets system.
Eller så jobbar du hemifrån, och har jobbdatorn uppkopplad mot ett nätverk där det också finns smarta enheter, som en högtalare du kan prata med för att få höra musik.
– Dessa kan avlyssnas, så använder du smarta enheter i ditt hem kan du behöva flytta dem från platser där du arbetar.
Eller så fick du tips om ett suveränt samarbetsverktyg från någon i idrottsföreningen, och testar det med några kollegor.
– Det kanske är en bra plattform för kreativt samarbete, men den kanske inte alls är säker. Därför ska du bara använda de verktyg företaget har godkänt, säger Fredrik Börjesson.
Men vad ska hotaktörerna in på ditt företag och göra? Huvudskälet brukar vara antingen att komma åt värdefull information eller pengar, där man vanligen utpressar företaget på pengar genom så kallade gisslanprogram (kallas ransomware på engelska).
– Det är tyvärr många som underskattar kopplingen mellan det digitala och den fysiska världen. Men precis som du skyddar dina andra tillgångar, du låser din bostad, bil och cykel, behöver du göra det med de digitala, säger Fredrik Börjesson.
Ditt digitala privatliv kan vara en språngbräda för hotaktörer som vill påverka eller utpressa din organisation. Här är fem tips från NCSC på hur du lever säkrare.