Många drömmer om en nystart men tvekar inför att byta jobb efter 50. Tänk om det inte känns rätt. Och är min erfarenhet verkligen efterfrågad? Svaret är ja! Med mod och rätt inställning kan du landa drömjobbet och bevisa att karriären bara blir bättre med åren.
Så du funderar på att byta jobb? Och det efter att ha passerat den magiska 50-gränsen. Grattis – du är en trendsättare! I en tid när arbetslivet förlängs och erfarenhet värderas högt har du ett ess i rockärmen: decennier av kunskap, livserfarenhet och en skarp blick för vad som verkligen fungerar. Ändå tvekar många.
– Man vet vad man har, men inte vad man får. Många stannar kvar i tryggheten, säger karriärcoachen Charlotte Hågård. En del börjar också ifrågasätta sig själva och tänker: "Är min kompetens verkligen efterfrågad?" Och visst, ålderism finns. Men det är inget skäl att låta oron styra.
– Jag brukar säga att det största hindret för att hitta ett nytt jobb är du själv och de mentala hinder du skapar i ditt eget huvud, säger Charlotte.
Samtidigt är det viktigt att vara realistisk. Ett nytt jobb landar inte i knät på en månad eller två, och det kräver att du har en tydlig plan.
– Många vill ha en förändring, men är inte riktigt säkra på vad de vill göra eller vad som krävs för att komma dit, tillägger hon.
Inåt–utåt–framåt-modellen
Charlotte Hågård har utvecklat en modell som hon kallar ”inåt-utåt-framåt”:
Inåt: Gör en självinventering
Vad är du bra på? Vad tycker du är roligt och vilka delar i jobbet är intressanta? Vilka är dina drivkrafter och värderingar? Vilka färdigheter, kunskaper och erfarenheter har du skaffat dig genom åren? Och när i arbetslivet har du haft som roligast? Berodde det på arbetsuppgifterna, kollegorna eller något annat?
Utåt: Utforska dina möjligheter
Fundera på vilka arbetsuppgifter och arbetsmiljöer som lockar dig. Vill du fortsätta som chef, eller är du sugen på något annat?
– Ett bra tips är att prata med två typer av personer. Dels de som redan jobbar med det du vill göra – fråga hur de kom dit och vad jobbet innebär. Och dels de som redan vågat göra en förändring. Deras erfarenheter och energi kan inspirera och ge dig mod att våga själv.
Framåt: Planera ditt nästa steg
Var stolt över det du har åstadkommit och tänk aldrig att din ålder är en nackdel. Arbetsmarknaden behöver erfarna, kunniga och engagerade medarbetare. Sträck på dig, sätt nya spännande mål och ta kontroll över din
karriär
– det är aldrig för sent för en nystart!
Ja, var stolt över det du har åstadkommit och tänk inte att din ålder är en nackdel. Arbetsmarknaden behöver erfarna, kunniga och engagerade medarbetare. Så sträck på dig, ta kontrollen över din
karriär
och visa att det aldrig är för sent för en nystart!
Så imponerar du och landar drömjobbet efter 50
Varje arbetsplats som tänker långsiktigt söker någon som dig – en erfaren och trygg medarbetare som kan hålla huvudet kallt och bidra med både kompetens och perspektiv. Men det kräver att du visar dig från din bästa sida:
Fräscha upp ditt CV
– Skriv en tydlig och intresseväckande yrkesrubrik. Lyft fram dina styrkor utan att fastna i det förflutna – undvik att börja med ”jag har 35 års erfarenhet av...” eftersom rekryteraren kanske är 28 år och tycker att du därmed låter som hens morsa, tipsar Charlotte Hågård.
Använd istället ett språk som fokuserar på resultat: "Ledde ett projekt som ökade försäljningen med 20%.”
Och glöm inte att inkludera nyckelord från jobbannonser. Många arbetsgivare använder idag digitala system för att sortera ansökningar.
Piffa upp din Linkedin-profil
Din profil är din digitala arena. Se till att den är uppdaterad med en energigivande bild och en engagerande sammanfattning.
– Du behöver inte beskriva allt du har gjort. Utan lyft upp det som är relevant för ditt nya karriärmål, säger Charlotte Hågård.
Be också tidigare kollegor att skriva rekommendationer. De är värdefulla bevis på din kompetens
Visa att du hänger med
En vanlig fördom mot äldre arbetssökande är att de inte är tekniskt kunniga eller uppdaterade. Krossa den myten genom att:
Gå kurser eller ta certifieringar inom ditt område.
Delta i diskussioner och dela relevant innehåll på LinkedIn.
Visa att du är nyfiken och öppen för att lära dig nytt.
Se mer från Charlotte Hågård
Se Charlotte Hågårds föreläsningar på Unionen Play. De ger dig verktyg och kunskap om hur du kan skapa bättre förutsättningar när du söker jobb, vill utvecklas och få tips på hur du kan använda sociala medier i ditt nätverkande.
Gröna drömmar och nya jobb: Så lyckas du i omställningen
Hur ser din karriär ut om fem, tio eller femton år? Den gröna omställningen förändrar inte bara hur vi lever, den ritar om hela arbetsmarknaden. Vissa jobb går i graven, medan nya spännande roller dyker upp. Det är nu du har chans att rusta dig för framtiden och skapa en karriär som gör skillnad.
Den gröna omställningen är inte bara en nödvändighet för planeten, utan också en drivkraft för en omvälvande förändring på arbetsmarknaden. Enligt World Economic Forums (WEF) rapport "The Future of Jobs 2025" skapas miljontals nya jobb när samhällen ställer om till en grönare och mer digitaliserad framtid. För den som är redo att satsa öppnas möjligheter på vid gavel – det gäller bara att välja rätt dörr.
– Hela samhället påverkas, så vi behöver tänka om på nästan alla områden, säger Åsa Thambert, omvärldsanalytiker på TRR.
Åsa Thambert nämner produktion, där företag i högre grad måste ta hand om produktens hela livscykel och därför lära sig mer om olika material, hur man återvinner och återbrukar. Eller dataanalytiker som kan dra slutsatser kring exempelvis smarta fastigheter och hur vi optimerar energianvändningen.
Jobb på väg bort – tack och adjö
En stor del av de jobb som försvinner är enligt WEF repetitiva och rutinbaserade roller. Automatisering och digitalisering gör det lätt för datorer och robotar att ta över.
Kassapersonal: Självscanningskassor och automatiserade betalningslösningar tar över i matbutiker och varuhus.
Administrativa assistenter: AI och digitala verktyg som effektiviserar arbetsflöden minskar behovet av traditionellt pappersarbete.
Telefonsupport och kundtjänstroller: Chatbotar och AI-assistenter gör sitt intåg.
Åsa Thambert, TRR
Det betyder inte att jobb försvinner spårlöst, istället förändras de.
– Många gånger är det snarare innehållet i jobbet som förändras än att jobbet försvinner, därför handlar det ofta om att bygga på det du redan har. Vill du bolla tankar kring din karriärutveckling kan du boka rådgivning hos oss på TRR, säger Åsa Thambert.
Kundtjänstpersonal kan förvandlas till “customer experience specialists” som hanterar mer komplexa frågor, och administration utvecklas mot projektledning och dataanalys.
Jobb som blomstrar i den gröna omställningen
Men den gröna omställningen och den tekniska utvecklingen skapar också spännande möjligheter, som:
Hållbarhetsstrateg: Varje företag behöver någon som styr mot klimatmål och hållbarhetsstandarder.
Sol- och vindkraftstekniker: Med fler gröna energiprojekt ökar behovet av experter som bygger och underhåller anläggningar.
Dataanalytiker och AI-specialister: Digital transformation kräver att någon tolkar data och utvecklar smarta AI-lösningar.
Urban miljödesigner: Specialister som skapar gröna, hållbara städer med fokus på smart arkitektur och miljövänliga lösningar.
Cirkulära ekonomiexperter: Företag som vill bli mer resurseffektiva och sluta kretsloppen anställer experter inom återvinning och återanvändning.
Så gör du dig redo för framtiden
Den gröna omställningen är inte bara en utmaning, den är också en möjlighet att ta nästa steg och bygga en
karriär
som känns rätt för både dig och planeten.
– Ta chansen att rusta dig för framtiden, säger Åsa Thambert.
Ja, din drömkarriär kanske inte finns ännu, men är troligtvis på väg att skapas
Här är några tips till dig på vägen:
Fyll på verktygslådan: Lär dig nya saker! Kurser i hållbarhet kopplat till ditt yrke kan ge ett lyft.
Tänk grönt: Intressera dig för hur din bransch påverkas av klimatomställningen.
Sök det meningsfulla: Det är enklare att motiveras när du känner att ditt jobb bidrar till något större.
Vet du att TRR erbjuder personlig karriärvägledning? De ger dig koll på framtidsjobb, personligt stöd kring utbildningsvägar och möjlighet att finansiera din karriärutveckling med olika studiestöd. Läs mer på trr.se
Kan du bli medlem?
Vill du få mer att säga till om, på jobbet? Gå med rak rygg genom karriären med en trygg inkomst-försäkring? Vill du kunna ringa och bolla knepiga frågor om din arbetsmiljö och arbetsrätt med kompetenta rådgivare? Kolla här om du kan bli medlem i Unionen.