Större möjlighet att ställa om för den som är arbetslös
Under måndagen presenterade regeringen och samarbetspartierna ytterligare ett åtgärdspaket. Fler ska få tillgång till a-kassan och satsningar görs på utbildning.
Under måndagen presenterade regeringen och samarbetspartierna ytterligare ett åtgärdspaket. Fler ska få tillgång till a-kassan och satsningar görs på utbildning.
Publicerad 30 mars 2020
2020-03-30
Krispaketet innebär att regeringen sänker kraven för att få arbetslöshetsersättning. I dag behöver du ha varit medlem i en a-kassa minst tolv månader för att ha rätt till inkomstersättning utöver grundbeloppet.
Den tidsgränsen sänks nu till tre månader. Även arbetsvillkoret ändras. Från att du som arbetslös ska ha arbetat minst 80 timmar/månad under sex månader till 60 timmar per månad.
Samtidigt höjs taket i försäkringen från en högsta nivå på 910 kronor per dag till 1 200 kronor per dag under de första 100 dagarna i arbetslöshet. Grundbeloppet höjs från 365 kronor till 510 kronor per dag. De sex karensdagarna i inledningen av en arbetslöshetsperiod slopas under hela 2020.
– Det är bra att fler nu kan kvalificera sig för arbetslöshetsersättning. Den som gör det bör genast gå med i en a-kassa. Det är också positivt att fler, via ett höjt tak, får en rimlig andel av sin lön i ersättning från a-kassan , säger Martin Linder.
Paketet innehåller också flera satsningar på utbildningsområdet, som ökat stöd till vuxenutbildning, fler platser på yrkeshögskolan, satsning på fler distansutbildningar och extra resurser till studieförbunden.
– Det är bra och viktigt att resurser läggs på möjligheten att komplettera eller skaffa sig en ny utbildning. Satsningen på yrkeshögskolan är särskilt positiv. Det ger Unionens medlemmar en möjlighet att hitta nya vägar in på arbetsmarknaden. Om det räcker är omöjligt att veta, men det är en bra början, säger Martin Linder.