Svar: Om du är föräldraledig, hel- eller deltidssjukskriven eller deltidsanställd finns det starka skäl till att du inte ska omfattas av korttidsarbete. Bland annat är din arbetstid redan förkortad och det finns en komplexitet kring förläggning av arbetstid och ersättningsnivåer som gör det lämpligt att undantas från korttidsarbete på arbetsplatsen.
Samtidigt finns inget som hindrar föräldralediga, sjukskrivna eller deltidsanställda från att omfattas av korttidsarbete med statligt stöd. Men eftersom arbetsgivaren inte kan få stöd för korttidsarbete för frånvarande arbetstagare från staten bör det i flera fall saknas anledning att låta någon av dessa omfattas av korttidsarbetet.
Om du omfattas trots att du exempelvis är helt föräldraledig så bör din ersättning inte påverkas av att korttidsarbete som omfattar din tjänst införs på arbetsplatsen. Arbetstagaren som deltar i korttidsarbete omfattas av ett så kallat aktivt skydd av den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI-skydd) under den tid korttidsarbetet pågår. Det innebär att du får behålla ditt försäkringsskydd. Men kontakta alltid Försäkringskassan för att få säkert besked om hur ersättningen från dem kan komma att påverkas av att du omfattas av korttidsarbete.
Om din arbetsplats omfattas av
kollektivavtal
kan du ha rätt till utfyllande ersättning från arbetsgivaren vid föräldraledighet. Kolla gärna i ditt
kollektivavtal
vad som gäller eller fråga arbetsgivaren vad denne har för uppfattning i frågan om utbetalning av
föräldralön
för arbetstagare som omfattas av korttidsarbete. Unionens utgångspunkt är att det normalt bör vara möjligt att behålla denna ersättning på oförändrade nivåer vid korttidsarbete.
Hur många timmar ska jag arbeta om jag bara är delvis föräldraledig (eller deltidssjukskriven/deltidsarbetande), när korttidsarbete blir aktuellt?
I tillämpningen under pandemin gällde att arbetstidsminskningen beräknades utifrån sysselsättningsgraden efter avdrag för deltidsföräldraledigheten, alltså som om man var deltidsanställd.
Räkneexempel 1: Du har en heltidsanställning om 40 timmar/helgfri vecka, men är föräldraledig på 25 procent. Det införs nu korttidsarbete med statligt stöd på din arbetsplats och du och dina kollegor får minskad arbetstid med 20 procent. Om du fortsatt är föräldraledig på 25 procent kommer du då att jobba 24 timmar per helgfri vecka (40 x 0,75 x 0,8 = 24).
Räkneexempel 2: Du och dina kollegor får inom ramen för korttidsarbete med statligt stöd istället minskad arbetstid med 60 procent. Om du fortsatt är föräldraledig på 25 procent kommer du då att jobba 12 timmar per helgfri vecka (40 x 0,75 x 0,4 = 12).
Vi rekommenderar att du kontaktar Försäkringskassan om du omfattas av korttidsarbete och har frågor om ersättning från det allmänna vid sjukdom eller föräldraledighet.
Räkneexempel lön: Om din ordinarie lön är 40 000 kr/mån och du jobbar 75 procent (föräldraledig 25 procent) samt får minskad arbetstid med 20 procent under perioden av korttidsarbete, blir lönen som utbetalas från arbetsgivaren cirka 26 400 kr. Utöver frånvaroavdraget motsvarande 25 procent görs ett löneavdrag på 12 procent i det steget av korttidsarbete, alltså 40 000 kr x 0,75 x 0,88 = 26 400 kr.
Detta förutsatt att man inte har någon annan frånvaro under månaden. Observera också att detta är en grov beräkning, man behöver alltid se till avdragsreglerna i aktuellt allmänna villkorsavtal för att få fram exakta siffror. Som nämnts ovan kan man därutöver, utifrån regler i allmänna villkorsavtalet, ha rätt till löneutfyllnad i form av
föräldralön
för den del av arbetstiden man är föräldraledig.
Kontakta Unionens fackliga rådgivning om du har fler frågor kring hur din lön beräknas om du är sjukskriven eller föräldraledig.
När det gäller frågor kring ersättning från det allmänna vid sjukdom eller föräldraledighet för dig som omfattas av korttidsarbete, kontakta Försäkringskassan.
Om din ordinarie arbetstid omfattas av en deltidsanställning se även frågan under Arbetstid: ”Vad gäller vid korttidsarbete för mig som är deltidsanställd?”.