Hur ska man se på AI? Kommer den riskera att ersätta en eller ge ännu större möjligheter att ägna sig åt det man gillar mest med sitt företagande? Enligt Microsofts vice VD och operativa chef Thomas Floberg kan AI vara hjälpen i vardagen alla egenföretagare behöver.
Ett av de hetaste diskussionsämnena runt middagsbord och vid kaffeautomater i världen de senaste åren har varit AI och hur den artificiella intelligensen kommer påverka såväl vardagsliv som arbetsförhållanden. Kommer hela branscher försvinna och ersättas av tekniska lösningar? Kommer AI göra en massa yrkesroller obsoleta?
Thomas Floberg, vice VD och operativ chef på Microsoft, vill lugna de eventuellt oroliga. Eventuellt alarmistiska rop vill han sänka volymstyrkan på.
– AI är ju en hjälp i vardagen mer än något annat. För individer, småföretagare eller koncernchefer på en stor organisation. Vår vision med AI är att varje person ska få en egen lärare, assistent, coach eller konsult.
Thomas Floberg
Vice VD och operativ chef på Microsoft
Enligt en rapport från World Economic Forum kan så många som 23 procent av alla jobb förändras av AI fram till 2027. Många nya – 69 miljoner enligt prognosen – jobb kommer skapas, men fler, cirka 83 miljoner, kommer också försvinna. Samtidigt är AI inte hela förklaringen till den utvecklingen, utan det är flera faktorer som spelar in:
inflation
, vikande tillväxt och annan typ av digitalisering.
Oavsett exakt var siffran kommer hamna och exakt vilken roll AI kommer ha i processen så kommer den otvivelaktigt sätta spår i arbetsmarknaden.
Egenföretagare – en grupp som vinner på AI
En grupp som Floberg ändå tror kan vinna på AI-utvecklingen är egenföretagare. De allra flesta med eget företag skulle nog skriva under på att de gärna skulle ägna mer tid åt att ta hand om och utveckla kärnverksamheten och mindre åt administrativa uppgifter. AI ger den möjligheten, menar Thomas Floberg
– Den stora grejen med AI tror jag är att man få avlastning av ganska enahanda arbetsuppgifter. Man får någon som kan hjälpa en med sådant man själv inte kan eller har förmågan att överblicka.
AI tror jag kan ge avlastning av ganska enahanda arbetsuppgifter
Floberg nämner översättning som exempel. Att enkelt kunna mata in stora teckenmängder (Microsofts tjänst erbjuder till exempel fri översättning upp till två miljoner tecken) och få dem översatta innebär att komplexa dokument, till exempel om man har utlandsavtal, blir enklare att tolka och hantera. Redan nu har Microsoft översättning av utlandsavtal i sin gratistjänst, men för utlandsavtal som innehåller mer känsliga uppgifter rekommenderar utan snarare företagsversionerna.
Just när det gäller språkliga lösningar har AI redan kommit långt.
– Transkribering är ett annat område där jag tror att AI kan hjälpa till väldigt mycket. Säg att du har ett möte du inte kan vara med i. Då kan du spela in vad som sägs, översätta det genom AI och sedan få den viktigaste informationen sammanfattad. I stället för att ta in allt som sades under ett timslångt möte kan du ägna fem eller tio minuter åt sammanfattningen.
Hjälp av AI vid enklare korrespondens
Även enklare korrespondens kommer AI kunna hjälpa till med. Skriva mejl och svara på mejl, till exempel, men kanske ännu mer att sammanfatta långa mejltrådar och spara den tid man ägnar åt att scrolla igenom tjugo eller trettio mejl.
Oavsett hur många administrativa uppgifter AI kan ta över så vill Floberg ändå understryka att det är just den rollen AI-verktygen kommer ha. Som assistent, coach, lärare eller ”andrepilot”.
Floberg understryker att det är just den rollen AI-verktygen kommer ha – som assistent, coach, lärare eller ”andrepilot”
– Det kommer fortfarande behöva vara en mänsklig hand med, slår han fast. Det finns många saker som en individ gör bättre än AI-verktyg. Det är fortfarande företagaren själv som vet vad den vill kommunicera, vad den vill att ens företag ska vara, vilken väg företaget ska gå. För att inte tala om allt som har med personliga relationer att göra, det är något som människan är unik på.
Text: Mattias Dahlström, MakeYourMark
Alla snackar AI! Men vad innebär AI för dig som egenföretagare?
Varför pratar plötsligt alla om generativ AI och målar upp både möjligheter och skräckscenarier? Paulina Modlitba lotsar dig genom en samtid och framtid där AI påverkar hur vi kommunicerar, arbetar och kommer på nya idéer. Du får också tips om hur du kan använda verktyg som ChatGPT, Shopify Magic, Google Ads, och Adobe Firefly för att effektivisera och utveckla både verksamhet och affär.
Som medlem i Unionen Egenföretagare har du rabatterat pris på hel- och halvårsmedlemskap hos Hillman Academy. Där får du tillgång till onlinekurser och guider bland annat om hur du kan ha nytta av AI, hur du effektivt kan använda sociala medier och hur du bygger en hemsida.
Utan IT-chefer och säkerhetsavdelning får man som egenföretagare själv ta stort ansvar när det gäller IT-säkerhet. Enligt Måns Jonasson från Internetstiftelsen är det viktigt att anlita rätt kompetens om man saknar kunskap eller erfarenhet på området.
Det senaste året har ett antal svenska kommuner drabbats av omfattande IT-intrång, där hackare bland annat utövat utpressning. Det är heller inte bara kommuner som Kalmar, Munkfors och Bjuv som utsatts: IT-attacker mot organisationer, myndigheter och företag figurerar ofta i nyheterna, både nationella och globala.
Phishing, ransomware och andra typer av ordnade dataintrång är fortfarande betydligt vanligare mot stora aktörer än små, som mindre egenföretagare.
– Riktade och samlade attacker riktas ytterst sällan mot småföretagare, det finns inget värde för hackers i det, säger Måns Jonasson, expert vid Internetstiftelsen. Som egenföretagare är det mer troligt att det kommer uppstå hot mot ens domännamn eller hemsida.
Egenföretagare tvingas ta stort ansvar
Samtidigt innebär inte något mindre och färre hot att man som egenföretagare kan ta lätt på IT-säkerhet. Tvärtom. För riskerna är ändå stora och kan få oerhört besvärliga följder. En attack på en dåligt skyddad webshop eller hemsida kan skapa omfattande problem.
– Om man ska koka ned IT-säkerhet blir det en fråga om att värdera – klarar din verksamhet att till exempel mejl-tjänsten ligger nere en vecka på grund av IT-strul? För de allra flesta är svaret nej.
Att många egenföretagare ändå inte har tillräckligt skydd, tror Jonasson beror dels på okunskap, dels på att egenföretagare ofta redan tar ett väldigt stort ansvar för alla andra delar av företaget. Är man ensam finns det ingen att delegera till.
– Ingen annan än du kommer ta ansvar eller ställa krav på hur medvetet företaget är när det gäller IT-säkerhet. På större företag finns det en IT-chef och säkerhetsavdelning som gör det jobbet åt dig, men på ditt företag gör du det jobbet själv. Är du inte från början kunnig på området är det heller inte lätt att googla sig till kunskapen. Och även om du är kunnig är det inte säkert att du alltid har tid att göra medvetna val.
Bra att vara skeptisk
Nyckeln för många är att faktiskt kosta på sig hjälp utifrån, menar Jonasson. Han jämför med bokföring, något som många egenföretagare inte behärskar fullt ut och därför anlitar utomstående revisorer till.
– Om man är riktigt oerfaren när det gäller IT-säkerhet – be om hjälp! Tänk inte att du löser allt själv, utan det finns mängder av experter man kan anlita. Försök hitta leverantörer du verkligen litar på när det gäller till exempel webbhotell eller för att anlita IT-konsulter.
En annan grundläggande utgångspunkt är ett lagom mått av sund skepsis varje gång man får ett mejl med akut ton i uppmaningarna om att öppna bifogade länkar eller gå till särskilda sajter.
– Mycket handlar om att ha rätt inställning. Tänk alltid efter en extra gång innan du öppnar en länk i ett mejl. Stämmer adressen mejlet kommer från? Verkar det rimligt att öppna den här länken? Ofta försöker de som attackerar en att skapa en stress hos dig genom att till exempel påstå att du måste utföra en åtgärd för att inte förlora pengar. Då blir det extra viktigt att ta ett andetag, räkna till tio och fundera över hur rimligt det är.
AI gör attackerna svårare att genomskåda
Redan nu, och ännu mer i framtiden, finns det ytterligare en faktor att ta in i frågan om IT-säkerhet – artificiell intelligens. Utvecklingen inom AI kommer påverka både bedrägerier via internet/mejl och även telefon, där Jonasson menar att AI-generade falska kunder snart kommer kunna ringa upp företag och försöka lura dem.
– AI innebär stora förändringar, konstaterar han. Attackerna på alla nivåer kommer bli bättre och svårare att genomskåda. Som det är nu är till exempel många nätfiske-försök ganska taffligt gjorda, väldigt generiska och dåligt skrivna, men väldigt snart kommer det bli svårt att avgöra och filtrera vad som är ett riktigt mejl och vad som är en attack.
Text: Mattias Dahlström, Make Your Mark
Affärsjuridisk rådgivning
Tillgång till 10 timmar affärsjuridisk rådgivning. Du har möjlighet att nyttja rådgivningen upp till tio gånger per år och varje ärende får ta upp till en timme.
Så gör du som egenföretagare när du fått en felaktig faktura
När du får en felaktig faktura ska du först kontakta företaget i fråga skriftligen och bestrida den. Det är viktigt att du sparar all dokumentation och har ett datum för bestridandet.
Du som driver eget företag utan anställda är välkommen att bli medlem i Unionen och vårt skräddarsydda medlemskap för egenföretagare. Genom medlemskapet kan du få trygghet, affärsverktyg och andra förutsättningar för att ditt företag ska kunna utvecklas.