Tillbud, ohälsa och olycksfall på jobbet
Ett tillbud är en ”nästan-olycka” och visar på var i verksamheten det finns arbetsmiljörisker. Tillbud ska rapporteras till arbetsgivaren och hanteras som en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Ett tillbud är en ”nästan-olycka” och visar på var i verksamheten det finns arbetsmiljörisker. Tillbud ska rapporteras till arbetsgivaren och hanteras som en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Arbetsmiljörisker finns i alla typer av verksamheter och kan innebära allt från kemiska risker till organisatoriska och sociala sådana. Vilka risker som finns ska alla på jobbet känna till.
För att undvika att riskerna leder till ohälsa eller olyckor och för att en bra arbetsmiljö ska uppnås ska man arbeta systematiskt med alla risker.
Ett tillbud är en oönskad händelse eller en ”nästan-olycka”, något som avviker från hur arbetet brukar fungera och hade kunnat leda till hälsobesvär, sjukdom eller olycksfall. Ett tillbud visar på var i verksamheten det finns arbetsmiljörisker och ska rapporteras till arbetsgivaren. Det ska hanteras som en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet för att inte det som nästan ledde till ohälsa/olycksfall leder till ohälsa/olycksfall.
Arbetsgivaren behöver ha rutiner som beskriver hur tillbud uppmärksammas och hanteras på arbetsplatsen. Dessa rutiner ska alla på jobbet känna till och följa.
På vilket sätt arbetsgivare, arbetsmiljöombud och anställda tillsammans kan bidra till att ohälsa/olycksfall/tillbud anmäls och hanteras på bästa sätt kan diskuteras på exempelvis arbetsplatsträffar, i avstämningsmöten och samverkansforum. En checklista över saker att tänka på vid rapportering av tillbud kan vara ett stöd i att jobba praktiskt på arbetsplatsen.
På många arbetsplatser finns digitala system för anmälan. Med en fungerande rutin för anmälan kan man lättare se vilka risker det finns på arbetsplatsen, göra riskbedömningar och arbeta förebyggande. Det är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) som ska bedrivas på alla arbetsplatser.
Om händelsen eller situationen orsakar sjukdom, skada eller hälsobesvär handlar det om en händelse av ohälsa/olycksfall. Om någon medarbetare drabbas av ohälsa eller olycksfall i arbetet ska arbetsgivaren utreda orsakerna för att därefter genomföra de åtgärder som behövs för att det som inträffat inte ska ske igen. Detta enligt 12 och 13 § i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2023:1) om systematiskt arbetsmiljöarbete.
För att sätta ord på det som hänt kan man använda begreppen ”Oj” och ”Aj”. Samma händelse som orsakat ett Aj för någon kan orsaka ett Oj för andra. Tillbud kan också betecknas som allvarliga. Här följer några exempel på olika tillbud.
Något händer som hade kunnat orsaka sjukdom, skada eller hälsobesvär.
Exempel:
Något händer och orsakar sjukdom, skada eller hälsobesvär.
Exempel:
Ett allvarligt tillbud är en händelse som inneburit allvarlig fara för liv eller hälsa.
Exempel:
Arbetsgivaren är skyldig att anmäla allvarliga tillbud och allvarliga olyckor till Arbetsmiljöverket. Om arbetsgivaren är osäker på om ett tillbud eller en olycka är allvarlig eller inte, ska inställningen vara att det är bättre att anmäla en gång för mycket än en gång för lite.
Arbetsgivaren är skyldig att anmäla varje misstanke om arbetsskada. Det innebär att alla skador ska anmälas oavsett om de lett till sjukfrånvaro eller inte. Anmälan görs på Försäkringskassans webbplats.
Oavsett om eller hur Arbetsmiljöverket agerar efter anmälan, är arbetsgivaren alltid skyldig att själv utreda vad som hänt och genomföra åtgärder för att undvika att någon blir sjuk eller skadad igen. Det är viktigt att arbetsmiljöombud och anställda får information om tillbud och inkluderas i arbetet med utredning, åtgärder och kontroll.
Den här checklistan kan vara ett stöd på arbetsplatsen vid rapportering av tillbud och allvarliga tillbud.
Om du vill påtala en brist eller risk i arbetsmiljön ska du i första hand vända dig till din chef.
Vidtar denne ingen åtgärd har du rätt att vända dig till ditt arbetsmiljöombud ( skyddsombud ).
Arbetsmiljöombudet kan då vända sig till arbetsgivaren och påtala bristen eller risken.
Gör arbetsgivaren inget åt bristen eller risken har arbetsmiljöombudet rätt att begära arbetsmiljöåtgärder.