Dåliga tecken på jobbet står i fokus för Unionens januarikampanj om ekonomisk trygghet i arbetslivet. Vi påminner om att sämre tider kan komma och att det gäller att se om sitt hus i tid, till exempel genom att gå med i Unionen och få råd, stöd och
inkomstförsäkring
. Kampanjens huvudmålgrupp är yngre (25-35 år) storstadsbor som oftare tänker att de inte kommer drabbas eller klarar sig på egen hand om något skulle hända.
I kampanjen listar vi ett antal vanliga varningstecken på att ekonomin är på väg att bli sämre på arbetsplatsen. Till exempel att det sparas in på förmåner som friskvårdsbidrag eller fruktkorgar, eller dras ner på ambitionerna när det gäller konferenser eller
kompetensutveckling
.
Totalt listar vi 25 dåliga tecken på jobbet i kampanjen, som vi också samlar på en affisch som går att ladda ner, skriva ut och använda som en kampanjaffisch.
Kampanjen består av:
- Reklamfilm på Play och YouTube där ung tjej upptäcker ett antal tecken på att ekonomin kanske inte längre är den bästa på arbetsplatsen (se ovan).
- Ljudreklam i poddar och Radioplay med 2 olika exempel på dåliga tecken på jobbet. Lyssna på ett par radiospotar:
- Inlägg i sociala medier med enskilda dåliga tecken och listan över "25 tecken på dålig ekonomi på jobbet"
- DOOH (Digital out of home, alltså rörliga och digitala utomhusreklamer) i två versioner. I dem ser vi en kvinna respektive man se oroliga ut i närbild.
- Kampanjsida på https://www.unionen.se/story/stories/daliga-tecken-pa-jobbet där alla exempel på dåliga tecken presenteras (och går att sladda ner som PDF). På sidan finns det också en artikel om att man inte ska vänta att bli medlem, för då kan det vara försent om man vill ha
inkomstförsäkring
och förhandlingshjälp om du blir av med jobbet eller far illa på jobbet.
3 saker du kan göra på jobbet
Alla klubbar och
ombud
kan hjälpa till att synliggöra kampanjen genom att:
- Ladda ner, skriv ut och sätt upp eller dela ut kampanjens affisch med 25 dåliga tecken på jobbet, för den som vill lära sig och hålla koll på tidiga tecken på sämre tider.
- Påminn alla om hur Unionens
inkomstförsäkring
fungerar och vad som är skillnad mellan
inkomstförsäkring
och a-kassa genom att visa de filmer som Unionen tagit fram, på till exempel ett medlemsmöte. Till exempel den här:
- Fortsätt ert engagerade arbete på arbetsplatsen. Det är ju tack vare att ni finns där som de anställdas företrädare, samverkar och förhandlar med arbetsgivaren, som medlemmarna får insyn och inflytande över hur verksamheten utvecklas just hos er. Dessutom kan ni påverka så att utvecklingen gå åt rätt håll och de dåliga tiderna undviks.