Att bilda PTK-L
Genom PTK-L kan tjänstemannaförbunden samverka och driva frågor som gynnar tjänstemännens gemensamma intressen på företaget. Det här innebär det att bilda PTK-L
Genom PTK-L kan tjänstemannaförbunden samverka och driva frågor som gynnar tjänstemännens gemensamma intressen på företaget. Det här innebär det att bilda PTK-L
PTK -L bildas när det finns fördelar med att samordnas inom tjänstemannakollektivet. Genom PTK -L kan tjänstemannaförbunden uppträda som en part i samverkan och förhandlingar med arbetsgivaren, det kan skapa styrka i förhandling och underlätta för att nå fram i gemensamma frågor.
PTK -L kan också samverka om att utse arbetsmiljöombud , arbetstagarledamöter till bolagsstyrelse, eller vid val till ett europeiskt företagsråd (ofta benämnt som EWC eller EFR). Exakt vilka frågor ett PTK -L ska hantera beslutas av tjänstemannaförbunden som ingår i det.
Frågor som rör enskilda arbetstagares arbets- eller anställningsvillkor, så som uppsägningar av personliga skäl eller avskedande, hanteras inte av PTK -L. I de fallen ska arbetsgivaren förhandla med berörd facklig organisation.
Vid omorganisationer med arbetsbristuppsägningar kan ett
PTK
-L bli nödvändigt för att tjänstemannaförbunden ska kunna uppträda som en formell part i förhandlingar om turordning och avtalsturlistor.
PTK -L ger också möjlighet för förbunden att gemensamt möta arbetsgivarens önskemål, och att ta fram egna förslag på lösningar för att ta tillvara samtliga medlemmars intressen av att undvika uppsägningar exempelvis genom att belysa omplaceringsmöjligheter och att se över möjliga pensionsavgångar.
Att tjänstemannaförbunden samverkar genom PTK -L, alltså att förbunden uppträder som en part i förhållande till arbetsgivaren, ger helt enkelt större förhandlingsstyrka och bättre förutsättningar att tillvarata medlemmarnas intressen.
Lär dig mer om att förhandla omorganisationer och arbetsbrist i guiden Förhandla omorganisation och arbetsbrist.
Grundtanken i huvudavtalen som tecknats mellan PTK och Svenskt Näringsliv, PTK och Svensk Scenkonst, samt PTK och Arbetsgivaralliansen, är att tjänstemännen ska företrädas gemensamt genom PTK -L i förhandlingar om arbetsbrist .
Parterna har gemensamt åtagit sig att medverka till att träffa överenskommelser om avsteg från den lagenliga turordningen. De lokala parterna ska särskilt beakta arbetsgivarens behov av kompetens liksom arbetsgivarens möjligheter att bedriva konkurrenskraftig verksamhet och därmed bereda fortsatt anställning.
Det innebär att tjänstemannafacken inom PTK i större utsträckning än tidigare behöver uppträda gemensamt i förhandlingar om arbetsbrist och därmed även när det blir fråga om att träffa avtalsturlista .
Ett av de PTK -förbund som har kollektivavtal på arbetsplatsen kan ta initiativ till att bilda PTK -L. För att bilda PTK -L kan detta förbund gå vidare genom att:
Det finns inget krav på att PTK -L måste bildas med avsikt att finnas tillsvidare. Det är med andra ord möjligt att bilda PTK -L för att hantera en specifik fråga, såsom en aktualiserad omorganisation.
Ta reda på vilka tjänstemannaförbund som är representerade på arbetsplatsen och bjud in dem till ett möte.
Förbunden har valt olika lösningar för att hantera det lokala förhandlingsmandatet. För det fall något av de förbund som har kollektivavtal på arbetsplatsen inte har lokal representation måste kontakt tas med detta förbund. Kontakta det förbundet centralt och be dem besluta hur de ska representeras i ert PTK -L.
Diskutera hur ni vill att PTK -L ska fungera och i vilka frågor ni vill att förbunden ska uppträda som en gemensam part gentemot arbetsgivaren.
Det finns fördelar att ha PTK -L som gäller tills vidare, då förutsättningarna för att samverka mellan förbunden blir inarbetade. Det ger möjligheter att arbeta med frågor ur ett långsiktigt perspektiv och ni är förberedda att uppträda som en gemensam part när behov uppstår.
Om det inte finns förutsättningar att bilda ett PTK -L tills vidare, så kan ett tillfälligt PTK -L bildas för exempelvis en enskild förhandling .
Vilka frågor förbunden vill samverka i har betydelse för vilket ändamål som ska anges i stadgarna och om PTK -L ska gälla tills vidare eller för en viss uppgift.
När gemensamt beslut finns om att bilda ett PTK -L är det dags att kalla till ett konstituerande möte för att besluta om bland annat mandat och stadgar.
På PTK .se finns mallar och detaljerad information om hur bildandet av ett PTK-L går till.
Det konstituerande mötet ska protokollföras och protokollet justeras för att därpå kunna lämnas till arbetsgivaren.
Informera arbetsgivaren om PTK -L gäller tills vidare eller för en viss uppgift. En kopia av det justerade protokollet ska också skickas till respektive berört förbund. Informera även medlemmar på arbetsplatsen om att PTK -L har bildats och vad det innebär.
På PTK .se finns mer information och guidning till nästa steg.