Pernilla Lantz sitter i bilen när jag ringer henne. Hon nöter mil efter mil från Göteborg till Uppsala där hon ska på kundmöte. Även om mobiltäckningen sviker ibland när hon åker över Västgötaslätten är det tydligt att hennes fackliga engagemang är konstant och outtröttligt.
Under sina 25 år på DHL har hon haft olika typer av roller inom bolaget. Idag jobbar hon som After Sales koordinator. Det är en specialistroll som innebär att hon fungerar som projektledare mellan kunden och bolaget och bland annat håller i workshops och produktionsmöten. Det fackliga engagemanget har funnits med i omgångar, första gången i början av 00-talet innan hon gick på föräldraledighet 2006.
Sedan ett par år tillbaka har hon varit ordförande lokalt på DHL Freight. Förra året bildade man en riksklubb inom hela DHL istället och Pernilla fick frågan om hon ville vara med i styrelsen som sekreterare.
- Jag har ett starkt driv i att ifrågasätta när saker inte fungerar och har alltid en åsikt så att vara fackligt engagerad kommer naturligt för mig.
Att hon jobbat länge inom bolaget gör att hon har ett stort kontaktnät och har bra koll på vad folk gör i olika delar av organisationen.
- Jag är nog lite av föreningsmänniska också! Jag tycker om att driva frågor i grupp och få till förbättringar som gynnar oss tillsammans.
Kompetensutveckling för både yrkesroll och privatliv
Pernilla lyfter möjligheten till
kompetensutveckling
som en viktig anledning till att det fackliga arbetet är givande.
- Jag lär mig så mycket! Saker som går att tillämpa både i min yrkesroll och det privata livet. Det passar mig bra att kunna gå digitala utbildningar som jag kan sitta med när jag vill. Förhandlingsteknik är något jag tycker är särskilt intressant och nu ska jag gå en till sådan kurs och fräscha upp kunskaperna.
Självklart kan det fackliga engagemanget vara motigt också. I rollen som
förtroendevald
får man ofta höra baksidan av bolagsförändringar.
- Min första omgång som
förtroendevald
var väldigt tuff faktiskt. Vi var mitt uppe i en omorganisation med nedskärningar. Jag fick höra många jobbiga saker utan att kunna göra så mycket åt det som hände. Det gäller att inte ta det personligt, men hur bra man är på att hantera det kan ju bero på var man själv är i livet.
Det är viktigt att ha koll på hur mycket tid man lägger på sitt fackliga engagemang, tycker Pernilla som själv snittar på tio timmar i månaden.
- Jag är noga med att lägga in i tidrapporteringen hur mycket jag faktiskt jobbar fackligt. Då ser både jag och företaget hur mycket tid jag lägger ned och det har ett egenvärde tycker jag.
”Glad inombords över att påverka”
Att gå från lokal- till riksklubb har bland annat gjort att Pernilla och de andra i styrelsen har mycket mer insyn i vad som händer i bolaget. Och så har de förstås väldigt många fler medlemmar.
- Vi är nästan 1 000 stycken nu och det är ju stor skillnad mot tidigare. Vi har skapat en Teamskanal som vi använder för kommunikation och har också ett nyhetsbrev där vi berättar vad som händer. Det är väldigt uppskattat och ett sätt för att få medlemmarna att lära känna oss och underlätta för att ta kontakt och ställa frågor.
Med riksklubben upplever Pernilla att facket ser helheten och får överblick mycket tidigare än innan, något som är en klar styrka. De är också fler förtroendevalda som kan hjälpas åt vid förhandlingar och för att bolla idéer och frågor.
- Nu kan vi bilda arbetsgrupper och grotta ned oss i frågor som vi vill jobba med. Det gick inte när vi var en styrelse på fem personer, men med 17 ledamöter i riksstyrelsen finns ju den möjligheten!
Lönekartläggningen brinner Pernilla lite extra för och hon sitter i en arbetsgrupp som jobbar med att djupdyka i statistiken.
- Senast upptäckte vi att det fanns en löneskillnad mellan könen och fick till slut till en justering utanför den vanliga lönejusteringen. Det var ju så… GÖTT! Jag ville bara skrika ut det till alla. Jag blir liksom glad inombords över att kunna vara med och påverka på det sättet.
En merit att vara förtroendevald
Pernilla hoppas att fler vill engagera sig fackligt men upplever att intresset generellt är svagt. Folk har åsikter men tar inte steget att organisera dem i ett fackligt arbete.
- Jag brukar alltid lyfta fördelarna med att vara fackligt aktiv, för det är faktiskt en stor merit att vara
förtroendevald
. Andra människor litar på dig och ger dig ett ansvar, det betyder någonting. Dessutom får man utbildning och kunskap att ta med sig hela livet: som att lära sig förhandla, jämka och argumentera för sin sak.
Kanske tar den yngre generationen de framsteg facket arbetat för som givna, funderar hon. När man jobbat ett tag och sett omorganisationer och nedskärningar vet man att facket behövs.
- Dessutom lär man sig mycket om sig själv och man utvecklas som person av de erfarenheter som kommer av att jobba fackligt. Jag säger bara - får du chansen att verka som
förtroendevald
, ta den!