Lön, ersättningar och andra löneförmåner
Utöver din grundlön kan du också ha rätt till vissa löneförmåner och andra ersättningar från din arbetsgivare.
Utöver din grundlön kan du också ha rätt till vissa löneförmåner och andra ersättningar från din arbetsgivare.
Det vanligaste är att lönen för ditt arbete betalas ut en gång per månad. Månadslönen kan vara fast lön eller innehålla rörliga lönedelar . När du får din lön har din arbetsgivare dragit av den inkomstskatt (preliminärskatt) som du ska betala till Skatteverket.
Tjänstemän brukar normalt få sin lön samma månad som den tjänas in. Det betyder att om du till exempel börjar din anställning den 1 januari och har månadslön, så är det vanligt att du får den första lönen utbetald den 25 januari.
Det är också vanligt att olika typer av lönetillägg och löneavdrag sker månaden efter. Ett exempel på det: Om du i mars är frånvarande fem dagar från jobbet på grund av sjukdom, så får du normalt ändå ut full lön den 25 mars. Lönen månaden efter, det vill säga i april, påverkas däremot av mars månads sjukfrånvaro.
Var observant på att du kan få en så kallad löneskuld när löneavdrag görs i efterhand. Det kan exempelvis hända om du är sjukskriven eller föräldraledig under flera månader. Under den första ledighetsmånaden, innan din arbetsgivare har hunnit göra de korrekta avdragen på din lön, kan du få full lön utbetald trots att du inte arbetar. Du får då lön som egentligen inte skulle ha betalats ut, vilket skapar en skuld.
När du sen börjar jobba igen dras den här skulden av från din första lön, vilket kan leda till att du inte får någon lön alls utbetalt den månaden som du är tillbaka i tjänst.
Om det skulle uppstå en sådan löneskuld så har du rätt att få en avbetalningsplan eftersom det många gånger kan vara svårt att inte få någon lön alls en månad.
Vet du på förhand att du kommer vara föräldraledig eller sjukskriven en längre period kan du be din arbetsgivare att inte betala ut lön för din första frånvaromånad.
Det vanligaste är att du får lönebesked varje månad, men i undantagsfall kan arbetsgivaren lämna det årligen. Arbetsgivaren väljer om uppgifterna ska skickas digitalt eller via post. I lönebeskedet står det ofta hur många timmar du har arbetat och hur mycket som dragits i skatt samt eventuella andra ersättningar som du fått för ditt arbete. Kontrollera att dina lönebesked stämmer och spara dem, för du kan behöva dem när du deklarerar.
Om du omfattas av Unionens kollektivavtal finns arbetsgivarens skyldighet att lämna ett lönebesked också reglerat i vissa av dem. Läs vad som står i ditt kollektivavtal
Utöver din grundlön kan du ha någon form av rörlig lön. Exempel på olika typer av rörlig lön är provision,
resultatlön
och
bonus
.
Mer om rörlig lön och belöningssystem
Om du omfattas av kollektivavtal finns det också regler om ersättning för övertidsarbete, arbete på obekväm arbetstid (i Unionens kollektivavtal kallas det ofta förskjuten arbetstid), beredskapstid och jourtid.
I samband med tjänsteresor kan du ha rätt till olika former av ersättningar. Vissa har du rätt till via lagen och andra om du omfattas av kollektivavtal eller om de finns inskrivna i ditt anställningsavtal .
Du kan ha rätt till olika typer av ersättningar eller förmåner kopplat till bilkörning.
Om du tar ut betald semester har du rätt till semesterlön . Den består vanligen av din ordinarie månadslön och eventuella fasta tillägg från din arbetsgivare tillsammans med ett semestertillägg . Du har rätt till semesterlön oavsett om du omfattas av kollektivavtal eller inte. Är du nyanställd kan du ha rätt till förskottssemester.
Om du slutar din anställning och har betalda semesterdagar kvar att ta ut, ska du ha semesterersättning för dessa dagar.
Du har rätt till ersättning när du är sjukskriven, bortsett från karensavdraget. Vad som gäller beror på hur länge du är sjuk och om du omfattas av kollektivavtal eller inte.
När du är föräldraledig och omfattas av kollektivavtal kan du ha rätt till föräldralön från arbetsgivaren under en viss period. Det är ersättning utöver föräldrapenning från Försäkringskassan.
Om du omfattas av Unionens kollektivavtal har du ofta rätt till ersättning för så kallat förberedelse- och avslutningsarbete när du jobbar i en verksamhet som kräver extra arbete i form av bemanning före och efter din arbetsdag.
Utöver lönen kan du ha rätt till andra förmåner från din arbetsgivare, till exempel subventionerad lunch, optioner, tjänstebil, resesubventioner och friskvård.
Helgfri vardag 09.00-17.00
Den 23, 27 och 30 december så stänger rådgivningen klockan 15.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen. Om det finns fackliga ombud på din arbetsplats kan du fråga dem.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.