Under de år Unionen har funnits har förbundet vuxit från cirka 450 000 medlemmar till dryga 700 000. Det är många som vill gå med i Unionen. Men alla bör inte göra det. Här får du veta varför.
Unionen är rätt förbund för Carl, som är utbildad för ett jobb inom IT. Men just nu jobbar hon som bartender, och då bör hon vara med i ett annat förbund.
Publicerad 28 feb. 2018
Något som skiljer Unionen från andra förbund är att vi organiserar hela arbetsplatsen, oavsett vilken lön, position eller akademisk bakgrund man har. Det tycker vi är bra, för vi tror på att vi blir starkare tillsammans. Ändå bör inte alla vara med. Varför?
Vill inte byta förbund
Jenny Balotis är en av medlemmarnas rådgivare på förbundskontoret i Stockholm. Hon får ofta frågan varför inte alla kan vara med. De som frågar kan vara medlemmar som byter jobb och går över till en annan bransch - inom till exempel stat, kommun, landsting eller hotell och restaurang, det vill säga områden som Unionen inte organiserar.
- Många som är på väg att byta bransch säger att de helst stannar kvar i Unionen ändå, berättar Jenny Balotis, eftersom det ingår så mycket och avgiften är lägre än hos många andra förbund.
Inkomstförsäkringen gäller oavsett vad man faktiskt jobbar med, liksom förmåner som studiestödet för
kompetensutveckling
, rabatt på träning, billigare bolån och så vidare.
- Jo, men om du är medlem i Unionen fast du egentligen borde vara med i till exempel Kommunal kan vi inte hjälpa dig i händelse av konflikt. Det är väl den främsta anledningen till varför man inte ska vara felorganiserad. Det blir en falsk trygghet.
När det rätta ändå inte är rätt
Ibland är det inte helt lätt att veta vilket som är det rätta. Jenny Balotis berättar om en medlem, vi kan kalla honom Carl, som gick med när han studerade datavetenskap på högskolan. När han var klar med studierna tog han ett jobb som bartender, men siktet är inställt på att jobba inom IT-branschen framöver.
Hans mål är alltså att jobba inom en bransch där Unionen är det rätta förbundet. Men om han stöter på problem i sin nuvarande anställning som bartender är det HRF, Hotell och Restaurangfacket, han skulle behöva vända sig till för att få rätt hjälp. Det är de som har förhandlingsrätten och det är de som har tecknat
kollektivavtal
med företaget.
- Låt säga att det skulle uppstå en situation där arbetsgivaren vill förhandla med facket om uppsägningar på grund av
arbetsbrist
. Då är det HRF som förhandlar, Unionen har ingen rätt att gå in i förhandlingar där. Och HRF förhandlar för sina medlemmar, inte för Carl, förklarar Jenny Balotis.
I förlängningen kan det innebära att Carl inte ens får nys om nedskärningsplanerna förrän han står där med uppsägningsbrevet i handen.
- Då ringer han såklart till oss. Men vi kan inte göra mycket åt situationen då.
Tips: Var inte felorganiserad
Den rekommendation som Jenny Balotis kan ge Carl i det läget är att ta kontakt med det fackförbund som har förhandlingsrätten på arbetsplatsen, HRF i hans fall, och förklara läget. Då kan de åtminstone hjälpa till med att reda ut vad som gäller enligt kollektivavtalet på arbetsplatsen.
- Det bästa är ändå att byta fackförbund när du byter bransch, så att du aldrig behöver vara felorganiserad.
Det går fort att byta fackförbund, säger hon, och alla kvalificeringstider – som att du måste ha varit medlem i minst tre månader för att få förhandlingshjälp, eller att du måste ha varit medlem i 12 månader för att få ersättning från inkomstförsäkringen – följer nästan alltid med.
- Men var noga med att det inte blir något glapp mellan medlemskapet i det ena till det andra förbundet! För då får du börja om från början, varnar Jenny Balotis.
... får du tillgång till mängder av förmåner och tjänster för att ditt arbetsliv ska vara både roligt, utmanande och hållbart. Här är några av de bästa:
Optimera din CV och din Linkedinprofil: Som medlem i Unionen får du utan kostnad professionell hjälp att optimera din Linkedinprofil och vässa ditt CV för att matcha de jobb du drömmer om.
Avtalsgranskning och lönecoachning: När du fått jobbet du vill ha hjälper vi dig att kolla avtalen innan du skriver under. Genom vår lönecoachning får du också hjälp att förhandla till dig den lön du ska ha.
Inflytande på arbetsplatsen: Som medlem i Unionen har du alltid någon att vända dig till om du hamnar i en knivig situation på jobbet. Rådgivarna finns tillgängliga för att svara på dina frågor, ombudsmännen hjälper dig att ta förhandlingen och juristerna kan ta ditt fall ända till domstol om det skulle behövas. Med en Unionenklubb på din arbetsplats har du hjälpen nära, och kan få stöd att driva de frågor du brinner för.
Balans i arbetslivet: I dag är det vanligt att inte ha fasta arbetstider. Med teknikens hjälp går vi istället omkring med kontoret på fickan, dygnet runt. Samtidigt vet vi att den största orsaken till sjukskrivning bland
tjänstemän
är stress. Som medlem får du hjälp med allt från att stänga av mobilen och yoga på kontoret till politisk påtryckning för ett hållbarare arbetsliv.
Trygg mellan jobb: Det händer alla någon gång, att bli uppsagd. Ibland är det kanske du själv som väljer att lämna en arbetsplats där du inte trivs. Unionens
inkomstförsäkring
gäller även om du säger upp dig själv (efter den obligatoriska karensen) – och ger dig upp till 80 procent av din lön i upp till 150 dagar, eller närmare sju månader. Och du får den utan extra kostnad – den ingår i medlemskapet. Med Unionens
inkomstförsäkring
som komplement till
a-kassan
kan du gå rakryggad genom arbetslivet.