Sexuella trakasserier är ett allvarligt arbetsmiljöproblem som kan ge både fysiska och psykiska besvär för den som drabbas.
En av fördelarna med att vara med i ett fackförbund är att du aldrig står ensam när något sådant inträffar.
Vad kan vi göra?
Varje år hanterar Unionens fackliga rådgivning omkring 400 ärenden på ämnesområdet diskriminering, där diskriminering på grund av kön ingår.
Ofta kan du som utsatts få hjälp och stöd från dina lokala företrädare, som arbetsmiljöombudet, AMO och arbetsplatsombudet, APO. Saknas
klubb
kan du som är medlem också vända dig till Unionen centralt, och få hjälp från våra rådgivare och ombudsmän.
Ett fåtal ärenden avslutas i oenighet efter
förhandling
. Då kan det hända att någon av våra jurister får ärendet till sitt bord.
Det är inte okej, det är aldrig okej med någon form av kränkande beteende i arbetslivet. Om du eller en kollega utsätts för sexuella trakasserier på jobbet, följ den här listan:
Gör så här!
- Säg ifrån direkt när du känner dig kränkt. Vänta inte till nästa gång.
Är det en kollega som utsätts? Kliv fram och säg ifrån. "Va, vad var det där? Det där är inte okej!" Tänk på att du inte skapar en jobbig stämning genom att säga ifrån, det är tvärt om den jobbiga stämningen som kräver en reaktion.
- Skriv ner allt som sägs och görs emot dig, skriv upp namn, tid och datum. Är det en kollega som utsätts, påminn om vikten av att dokumentera det som hänt.
- Finns det vittnen, någon som kan ha sett eller hört? Skriv upp namn på var och en.
- Berätta vad som hänt för den närmaste chefen eller en annan chef som du har förtroende för. Om den som trakasserat dig är din chef, kom ihåg att nästan alla chefer har sina chefer; bakom vd:n finns en styrelse. Får du inget gehör, gå till nästa instans. Du som kollega kan vara behjälplig genom att stötta och peppa den drabbade att orka gå vidare.
- Kräv att din arbetsgivare gör något åt saken! Det är hens lagstadgade skyldighet. Ofta är det lättare sagt än gjort att gå till chefen och ställa krav när man redan känner sig nedtryckt och kränkt – men det är inte desto mindre viktigt att du gör det! Kom ihåg, du måste inte göra allt själv - ta hjälp av ditt
arbetsmiljöombud
, ditt fackliga
ombud
, eller ring till dina medlemsrådgivare på Unionen om det inte finns någon facklig företrädare på din arbetsplats. Här når du dem.
- Din fackliga företrädare kan begära
förhandling
med arbetsgivaren och där kräva att något görs åt situationen. Vid det mötet behöver du inte nödvändigtvis själv närvara.
- Om det krävs ska din arbetsgivare göra en utredning av situationen, som tydligt ska visa vad som hänt och vad som ska göras åt saken. Be din fackliga företrädare om hjälp att kräva en sådan utredning från arbetsgivaren, om du inte orkar själv.
- Se till att det förs protokoll vid alla möten.