Anställningstrygghet
Efter ett omfattande, intensivt och gediget förhandlingsarbete blev det den 16 oktober klart att PTK och Svenskt Näringsliv ställde sig bakom en överenskommelse
Efter ett omfattande, intensivt och gediget förhandlingsarbete blev det den 16 oktober klart att PTK och Svenskt Näringsliv ställde sig bakom en överenskommelse
Unionen har under många år velat förhandla om stärkta möjligheter till kompetensutveckling , helt enkelt för att din trygghet på arbetsmarknaden inte bara sitter i anställningsår utan rätt utbildning och kompetens för de arbeten som finns både i dag och i morgon.
Efter ett omfattande, intensivt och gediget förhandlingsarbete blev det den 16 oktober klart att PTK och Svenskt Näringsliv ställde sig bakom en överenskommelse.
Nu har politikerna en stor och viktig uppgift framför sig!
Unionen har tagit ansvar genom att i PTK enas om att ställa sig bakom en överenskommelse som kommer vara hållbar under lång tid framöver.
En ny situation uppstod när LO valde att inte ställa sig bakom överenskommelsen eftersom målet hela tiden var att nå en lösning som omfattade hela den privata arbetsmarknaden. Det är därför positivt att det den 4 december stod klart att två så stora och viktiga fackförbund som IF Metall och Kommunal väljer att ansluta sig till överenskommelsen. Det är bra för anställda, bra för hela arbetsmarknaden och det stärker överenskommelsen ytterligare.
Förhandlingsresultatet är överlämnat till politikerna som nu har i uppgift att genomföra sina delar. Till exempel finns det krav i överenskommelsen på att staten inför ett nytt offentligt studiestöd som ger riktigt bra ekonomiska förutsättningar och rätt till ledighet i syfte att fylla på med kompetens genom den utbildning du själv uppfattar behövs för att stärka din ställning i arbetslivet. Vi förutsätter att parternas överenskommelse i sin helhet nu ersätter den statliga utredningens förslag, som om den blev verklighet, skulle skapa en obalans mellan parterna till arbetsgivarsidans fördel.
Överenskommelsen är omfattande och innehåller stora möjligheter till utbildning och omställning för Unionens medlemmar och samtidigt en större flexibilitet för arbetsgivarna. De tre viktigaste punkterna kan sammanfattas så här:
Förutom att ta del av överenskommelsen i sin helhet kan du höra Martin Linder och Martin Wästfelt resonera kring varför parterna valt att ta ett mycket större grepp än den statliga utredningen, hur Unionen tänker kring medlemmar utan kollektivavtal på arbetsplatsen, vilka eftergifter vi behövt göra och mycket mer i Podden Studio Unionen, avsnitt 4 och du kan också läsa mer på Unionen Opinion och politik.