Karriärplaneringsguiden
Ditt verktyg för att kartlägga och inventera vad du själv vill och kan. När du är redo och kan paketera det du vill och kan erbjuda en arbetsgivare har du tagit ett steg mot drömjobbet.
Ditt verktyg för att kartlägga och inventera vad du själv vill och kan. När du är redo och kan paketera det du vill och kan erbjuda en arbetsgivare har du tagit ett steg mot drömjobbet.
Karriärplaneringsguiden för drömjobbet riktar sig till dig som idag har ett bra arbete där du trivs, med en anständig lön, men ändå funderar över nästa steg.
Den riktar sig också till dig som är mellan jobb – eller kanske kommer direkt från en utbildning och aldrig har haft ett fast jobb.
Om du inte vet vart du ska, spelar det ingen roll vilken väg du tar.
Det här är ett citat från Alice i Underlandet som lyfter fram meningen med att sätta upp din målbild i arbetslivet för att sedan staka ut en relevant och trovärdig väg som tar dig dit.
När man står inför en förändring i sitt liv är det vanligt att ha fokus på vad som behövs på arbetsmarknaden, i stället för att utgå ifrån sig själv.
Med det här verktyget vänder du på steken. Du börjar med att titta inåt och identifierar det du själv vill, kartlägger och inventerar dig själv. När du är redo och vet vad du vill, vad du kan, vem du är och kan paketera det du vill och kan erbjuda så är du redo att möta arbetsmarknaden.
Arbetsmarknaden ställer sin kravprofil, men vad är din kravprofil på arbetsmarknaden?
Var ärlig mot dig själv när du gör övningarna – det är bara du som ser dina noteringar.
Gör övningarna genom att skriva ner dina svar på papper. Använd gärna färgpennor eller kritor för att komplettera och förstärka dina tankar med bilder om du känner dig bekväm med det.
Hur beskriver du ditt nuläge? Vem är du? Var är du i livet? Vad tänker och känner du? Vad är viktigt för dig?
För många handlar livskvalitet om en balans mellan familj, relationer, arbete, hälsa och fritid. Genom att gå igenom frågorna nedan får du fram din egen nulägesbild av ditt liv.
Har du inget arbete idag kan du förslagsvis hoppa över de frågor som handlar om just arbetslivet. Alternativt översätter du dem till din vardag som du har idag, även om du inte har jobb just nu.
Skriv ner svaren på frågorna utan att fundera så mycket. Använd följande svarsalternativ som innebär att du verkligen behöver välja:
Sällan - Ibland - Ofta - Mycket ofta
Illustrera gärna dina svar med färgpennor. Om du själv kommer på områden som du vill komplettera din nulägesbild med, så gör det.
En balans i välmående, fysiskt och mentalt, bidrar till att få tillgång till resurser för förändringsarbete. Det är skillnad på att hålla högt energiskt tempo och att ha en genuin känsla av energi.
Hur ser det ut för dig? På en skala 1-10:
Tänk igenom allt det du nu har skrivit och ritat. Vad säger det om dig? Vilka röda trådar upptäcker du och vilka behov kan du identifiera?
Reflektera och skriv fritt det du kommer fram till. Reflektera också gärna samtidigt över vad livskvalitet är för dig.
Nu har du en bild över ditt nuläge – i nästa steg får du möjlighet att hitta dina drivkrafter.
Dina drivkrafter och behov är viktiga utgångspunkter för dina val av framtida situation i arbetslivet. Dessa kan förändras under livets gång parallellt med din personliga utveckling, så vilka är det just nu?
I ordmolnet nedan finns ett antal exempel på begrepp som illustrerar drivkrafter och behov. Skriv ner tio av de begrepp som bäst beskriver dina viktigaste drivkrafter och behov.
I nästa steg väljer du ut sex av de tio drivkrafter du har listat på ditt papper.
Våga också vara lite tuff och tydlig med dig själv – vilken är egentligen den viktigaste? Och vilken kommer på andra plats? Skriv också ned de övriga på plats tre till sex.
Skriv också en motivering för varje begrepp som beskriver varför just det här är viktigt för dig.
Nu har du identifierat de drivkrafter och behov som du upplever som starkast just nu.
Fundera över om något är gemensamt mellan dina motiveringar, kanske du upptäcker en röd tråd? Ser du kanske också några situationer framför dig som du har varit i och som tillgodoser just de här drivkrafterna?
Nu går vi vidare till nästa steg som handlar om dina personliga egenskaper.
Personliga egenskaper beskriver det som andra upplever i en persons beteende. Generellt finns det inga bra och dåliga egenskaper - allt handlar om när, var och hur de används. I vissa situationer är det bra att vara ambitiös, eftertänksam och noggrann, medan samma egenskaper kan vara förödande i andra situationer.
Hur du själv uppfattar dina personliga egenskaper kan skilja sig från hur andra upplever dig. I övningen utgår vi i första hand ifrån hur du själv upplever dina egenskaper. För att du ska få hela bilden av dina personliga egenskaper är det bra att även ställa motsvarande frågor till din omgivning och checka av hur de uppfattar dig och dina egenskaper. Inför en eventuell intervju med en arbetsgivare, eller kanske ett kundbesök med uppdragsgivare, är det värdefullt att veta hur andra uppfattar dig.
I ordmolnet nedan ser du en mängd personliga egenskaper. Skriv ner de egenskaper som stämmer in på dig, både de du upplever är positiva och negativa.
Av alla dina ord som beskriver hur du uppfattar dina egenskaper ska du nu välja
Fyra egenskaper som du har identifiera som positiva för dig och vill utveckla
Reflektera över och skriv ner vilket beteende andra ser och hör och fördjupa på så sätt din egen förståelse om respektive egenskap. Använd exempel både från privata och i yrkesmässiga relationer eller situationer.
Fundera också över hur du vill förstärka respektive justera de olika egenskaperna. Hur skulle du vilja att situationen utspelade sig vid ett nytt tillfälle?
Oavsett om egenskaper är ”positiva” eller ”bra” respektive som ”negativa” eller egenskaper du vill ”tona ner” så har de även andra sidor.
Att exempelvis ha egenskapen ”snål” som en ”negativ” egenskap kan vändas till en positiv egenskap när man lyfter fram den till att du istället är ”sparsam”.
I den här övningen ska vi alltså vända lite på begreppen i övningen ovan.
Nu har du identifierat dina personliga egenskaper, både de positiva och negativa. Du har dessutom reflekterat över dem utifrån andra perspektiv.
Både när du söker jobb och uppdrag som egenföretagare blir du bedömd av någon annan – och genom att ha bra kunskap om hur andra ser dig så kan du också påverka deras uppfattning av dig.
Nu går vi vidare med din resa genom arbetslivet – och hur du vill att den ska fortsätta.
Grunden för din karriärplanering är att veta vad du trivs med i ditt yrkesliv och vad som får dig att känna glädje på väg till jobbet.
Genom att gå igenom vad som intresserar dig och vad du tycker om att göra kan öka dina möjligheter att finna nya eller flera utvecklingsvägar. Börja med att se ditt liv ur ett helhetsperspektiv, både när det gäller arbete och fritidsaktiviteter. Kanske din hobby ger inspiration till ditt nya jobb?
Rita en tidsaxel på ett papper. Dela upp tidsaxeln i tre delar – dåtid, nutid och framtid.
Börja med att blicka bakåt med hjälp av de tre frågorna nedan. Målet är att hitta situationer du har trivts i tidigare i livet – både i jobb, fritid, hobby och även andra sammanhang. Använd gärna färger och rita bilder om det förstärker ditt resultat.
Fortsätt på tidsaxeln och fundera på vad som ger dig energi i ditt jobb idag?
Har du inget jobb idag så kan du ändå tänka dig situationer från ett jobb du skulle kunna ha haft idag. Eller från andra situationer du är i idag.
Fortsätt utifrån din tidsaxel och måla upp din framtida arbets- och livssituation. Hur vill du att det ska se ut i stora drag?
Nu har du gjort din egen tidsaxel som du själv vill ha den. Bra! Kom ihåg att vara ärlig mot dig själv – hela det här underlaget är till för dig och din planering.
Nu är det dags att fundera över vad du ser för utmaningar?
Vad ser du för utmaningar som hindrar dig från att förändra din situation och nå dina mål? Vilket uppfattar du är ditt största hinder för att göra den karriärförändring du önskar?
Ofta kan det vara praktiska hinder, exempelvis pengabrist eller ont om tid. Det kan också handla om en oro för andras åsikt eller en rädsla för att misslyckas.
Här är en enkel problemlösningsmetod där du hanterar varje utmaning eller hinder för sig och där du undersöker hur stort det egentligen är. Kanske var det inte så stort som du upplevde det från början?
Skriv som vanligt ner dina svar på ett papper. Formulera ett område i taget:
Har du gått igenom alla steg i verktyget bör du nu ha en riktigt bra grund för att göra din planering för att nå dina uppsatta målsättningar. Du har gjort en nulägesbild, identifiera drivkrafter och egenskaper, målat upp din drömarbetsplats och dessutom identifierat eventuella hinder.
Nu är det dags att göra planen och sätta igång med ett första steg.
Nu har du identifierat vad din drömarbetsplats är, vilka förutsättningar du har och de utmaningar du behöver hantera. Nu är det dags att sätta upp konkreta mål och delmål och att göra planen som tar dig till din drömarbetsplats.
Mål ska vara tydliga, meningsfulla och nedskrivna för att på så sätt bli konkreta för dig. Självklart ska de även vara realistiska och angelägna att nå och lätta att följa upp.
Ett tips är att använda sig av modellen som förkortas SMART när du sätter upp mål:
S - Specifika och Skrivna
M - Meningsfulla och Mätbara
A - Angelägna och Accepterade
R - Realistiska
T - Tillstånd du vill uppnå och Tidsättning
För att undvika att ett mål blir övermäktigt kan du dela upp det i mindre delar – ett huvudmål som ligger längre bort och delmål som är möjliga att nå i närtid.
Ha din beskrivning av din drömarbetsplats framför dig, tillsammans med din nulägesbild, dina egenskaper, drivkrafter.
Fundera över vad du behöver uppnå för att till slut nå din drömarbetsplats. Kanske du behöver gå en speciell utbildning eller lära dig mer om dig själv i någon form av terapi. Kanske du vill starta ett eget företag där du behöver ta fram affärsidé, skriva affärsplan, identifiera kunder etc.
Eller kanske du ”bara” vill sätta igång och söka jobb där ett mål kan vara att identifiera ett antal arbetsgivare, eller platsannonser du vill söka jobb på.
Identifiera dina mål som tar dig mot drömarbetsplatsen och eventuella delmål. Sätt ungefär när i tid som du ska ha uppnått dina mål. Tänk på att vara realistisk när det gäller tiden.
Nu är du på det sista steget i ditt inventeringsarbete och det är dags att besluta VAD du ska göra, HUR du ska göra det och NÄR du ska göra det.
Ta fram en kalender eller gör en tidsaxel på ett papper och börja planera för din framtid. Skriv ner vad du ska göra för att nå dina delmål, hur du ska göra det tillsammans med startdatum och slutdatum för när respektive fas ska vara klar.
Eftersom förutsättningar ständigt förändras ser du förslagsvis hela ditt underlag och även den här handlingsplanen som ett levande dokument som du reviderar vid nya behov som uppstår under resan.
Visst finns mening och mål med vår färd, men det är vägen dit som gör mödan värd
- Karin Boye
Ja, nu finns det inga fler steg i den här guiden – nästa steg hänger på dig och hur du tar tag i din handlingsplan.
Vi på Unionen önskar dig varmt lycka till!