Nu börjar tåget rulla...
Magnus Kjellsson hade också sett programmet på TV och förfärats över vinarbetarnas villkor. Nog skulle de kunna göra något?
Han kontaktade den internationella fackliga organisationen IUF (Uniting food, farm and hotel workers worldwide) med närvaro i hela Afrika. Samtidigt lyfte Maria Nilsson frågan internt, i bolaget.
Snart hade de byggt upp en liten samverkansgrupp bestående av Maria Nilsson som representerade de anställda på Systembolaget, arbetsgivaren Systembolagets vd Magdalena Gerger, Unionens internationella chef Magnus Kjellsson och Ron Oswald, generalsekreterare på den internationella fackliga organisationen IUF.
Under diskussionerna i samverkansgruppen framkom det att man på Systembolagets hållbarhetsavdelning upplevt hur svårt det är att nå ut till de lägst betalda arbetarna, när man kommer som stor och viktig kund. Om det ens går blir svaren ofta tillrättalagda. I Sydafrika förekommer dessutom korruption i flera led.
- Men tack vare att vi kom från ett fackligt håll och fick kontakt med de lokala facken kunde vi ställa helt andra frågor direkt till arbetarna. Vi fick helt enkelt en annan ingång som gjorde hela skillnaden, säger Maria Nilsson.
Utsatta på landsbygden
Många av vingårdarna ligger långt ut på landsbygden och arbetarna lever och bor på området. De har sällan egna bilar eller andra möjligheter att ta sig iväg, men på gården finns nästan alltid en ”shop” där de kan lösa in sin lön mot vin.
- Ja, många är alkoholiserade, bekräftar Maria Nilsson.
Förr var det vanligt att lönen betalades ut direkt i vin. Så går det inte till längre, men då arbetarna har svårt att komma ifrån gården är det ändå ofta dit pengarna går. Enligt den sydafrikanska organisationen Vinpro foundation är det så många som 50 procent av vinarbetarna som är alkoholiserade, än i dag. Där växer barnen upp.
Läs mer om besöket på vingården: En smak av ofrihet och rädsla
Jag tror verkligen att detta arbete kan förbättra livet för många anställda i vinindustrin i världen.
Ny kanal ger nytt hopp
Det finns en stark vilja till förändring, fortsätter Maria Nilsson. Särskilt bland kvinnorna, både bland arbetarna och inom de lokala facken.
- Och nu har vi byggt upp kanaler för deras berättelser att höras ända till Sverige, på ett sätt som gör det möjligt för en statlig jätte som Systembolaget att faktiskt sätta press på leverantören att åtgärda missförhållanden.
På Systembolaget tittar man nu hur samma modell kan etableras i andra delar av världen. Även inom Unionen ser man potential att återanvända modellen för att stötta klubbarnas engagemang i företag med verksamhet och leverantörer över världen.
- Det finns något väldigt spännande i denna modell som kan appliceras på fler områden, säger Magnus Kjellsson, och fortsätter:
- Vi har valt att börja göra på en gång och sedan fixa till saker längs vägen. Men jag tror verkligen att detta arbete kan förbättra livet för många anställda i vinindustrin i världen och stärka deras rättigheter.
Drivande i utvecklingen av det här projektet var även Robert Adrell, Unionenklubbens representant i bolagssstyrelsen för Systembolaget, samt Andreas Bengtsson.