Sjukintyg från första dagen?
Har chefen rätt att kräva sjukintyg från första dagen? Den frågan ställde Lukas när han ringde in till sina rådgivare på Unionen.
Bli medlem direkt!Har chefen rätt att kräva sjukintyg från första dagen? Den frågan ställde Lukas när han ringde in till sina rådgivare på Unionen.
Bli medlem direkt!Lukas jobbar sedan ett par månader på ett callcenter. I måndags morse vaknade han med svullna halsmandlar och en sprängande huvudvärk. Han mejlade jobbet att han var för sjuk för att komma in.
Då svarade chefen med vändande mejl att Lukas måste fixa ett läkarintyg, direkt, om han var för sjuk för att jobba.
Va, från första dagen!?
Lukas blev osäker, han tyckte det verkade konstigt att kräva intyg direkt. Men han hade en provanställning och ville inte uppfattas som stökig. Han ringde sin husläkare för att få en tid.
För det första, sa sjuksköterskan på vårdmottagningen, ska du inte alls behöva lämna sjukintyg förrän din åttonde sjukdag. Och för det andra, fortsatte hon samtidigt som hon knappade på tangentbordet; ...och för det andra har vi inte någon ledig tid förrän om två veckor. Klick.
Sjukt, tänkte Lukas. Ska man behöva gå till akuten?
Efter en snabb googling på ”sjukintyg” hamnade Lukas på unionen.se. Där stod svart på vitt, precis som sjuksköterskan sagt, att arbetsgivaren har rätt att kräva sjukintyg från och med sjukdag åtta. Men det stod också att om det finns särskilda skäl kan arbetsgivaren kräva sjukintyg redan från den första sjukdagen.
Vad då ”särskilda skäl”, tänkte Lukas och slog numret till rådgivningen.
- Det stämmer, sedan 1 januari 2008 finns en skrivelse i sjuklönelagen om att en arbetsgivare kan kräva sjukintyg från dag ett, men det krävs verkligen särskilda skäl för det, säger Linda Ström, som är en av medlemmarnas rådgivare på Unionen.
Ett sådant skäl kan till exempel röra en rehabiliteringsprocess där det finns en påtaglig risk att arbetstagaren uteblir ogiltigt, eller att det finns påvisat att man har fuskat återkommande med sjukanmälningar tidigare.
I Lukas fall var inget av det relevant, han var nyanställd och hade skött sig bra och förstod inte alls varför han fått det kravet på sig.
Tidigare gällde regeln om en karensdag, vid sjukanmälan från jobbet. Det kunde slå ganska olika för de med oregelbundna arbetstider, och även bli orättvist beroende när under dagen man blev sjuk.
Den nya regeln, som började gälla den 1 januari 2019, innebär att det görs ett avdrag på 20 procent av en genomsnittlig arbetsvecka, vilket är tänkt att bli rättvisare oberoende av hur reglerad arbetstid man har och när på dagen man blir sjuk.
För att en arbetsgivare ska kunna kräva intyg från dag ett måste det meddelas skriftligen och särregeln får gälla som högst i ett år i taget. I övrigt regleras detaljerna oftast i det kollektivavtal som gäller på arbetsplatsen.
Eftersom Lukas var anställd på ett callcenter kunde Linda Ström hjälpa honom att leta fram det kollektivavtal som gäller på hans arbetsplats - det så kallade callcenteravtalet.
De gick igenom avtalet tillsammans och kunde läsa att arbetsgivare inom callcenter som kräver sjukintyg från dag ett också bör anvisa läkare och bekosta läkarbesöket. Det hade inte Lukas chef sagt något om.
Men det hade ju klart underlättat om det fanns en vårdcentral som kunde ta emot honom på så kort varsel som chefen krävde, konstaterade Lukas lite surt.
- Det där är inte korrekt skött av arbetsgivaren och skulle kunna leda till en arbetsrättslig tvist, säger Linda Ström.
Men Lukas ville inte komma på kant med chefen, och undrade istället om Linda Ström kände till någon mottagning där han kunde få ett intyg snabbt.
- Man ska inte gå till akuten om man inte är akut sjuk. Det är ett som är säkert. Jag tycker att du ska ställa frågan till din chef och samtidigt berätta att du försökt få en tid hos din egen husläkare, sa Linda Ström.
Medlemmen Lukas som omnämns i artikeln heter egentligen något annat.