Din arbetsgivare behöver godkänna företagandet
När du driver eget företag och har en anställning hos en arbetsgivare samtidigt är det viktigt att du är transparant mot din arbetsgivare om ditt företagande. Det gäller oavsett i vilken omfattning du ägnar dig åt ditt egna företag.
Eget företagande räknas som bisyssla
Att driva eget företag räknas som en bisyssla, så du behöver ta reda på vilka särskilda regler som finns gällande att ägna sig åt bisyssla i din anställning. Det kan finnas regler om och hur du kan driva eget företag parallellt med din anställning i lagen, eventuellt
kollektivavtal
och i ditt
anställningsavtal
.
Mer om regler kring bisysslor
Lojalitetsplikt gäller – om ni inte bestämmer annat
Alla anställda omfattas också av lojalitetsplikt. Den innebär i princip att du ska sätta arbetsgivarens intressen framför dina egna. Lojalitetsplikten gäller under hela anställningstiden och även under uppsägningstiden.
Om du bryter mot lojalitetsplikten kan du riskera att bli uppsagd, avskedad eller till och med få betala skadestånd.
Mer om vad lojalitetsplikten innebär
Se till att det ni kommer överens om finns skriftligt
Det är viktigt att du får ett tillstånd inskrivet i ditt
anställningsavtal
att du får bedriva din företagsverksamhet. Allt som du och din arbetsgivare kommer överens om med anledning av att du driver eget (det vill säga att du därmed kanske inte behöver följa vissa regler i lojalitetsplikten) ska stå med.
Att ha koll på när du är kombinatör
Undvik konkurrerande verksamhet
En av de viktigaste delarna i lojalitetsplikten mot arbetsgivaren är att du inte får bedriva en konkurrerande verksamhet. Det innebär att du inte får starta eller driva ett företag som erbjuder samma eller liknande varor eller tjänster som din arbetsgivare.
Du får inte heller ha en verksamhet som riktar sig till samma eller liknande kunder eller marknader som din arbetsgivare.
Det här gäller både under din anställningstid och
uppsägningstid
. Det är därför viktigt att skriftligt reglera vad som gäller kring detta i ditt
anställningsavtal
, om du och din arbetsgivare skulle komma överens om något annat.
Var försiktig med kundkontakter och leverantörskontakter
Ytterligare en del i lojalitetsplikten är att du inte får utnyttja eller skada din arbetsgivares kund- eller leverantörsrelationer. Det innebär att du inte får kontakta eller försöka locka över din arbetsgivares kunder eller leverantörer till ditt egna företag eller på annat sätt agera illojalt mot din arbetsgivare i sådana sammanhang. Det gäller även om du inte konkurrerar direkt med din arbetsgivare, utan även när du bara erbjuder något som kan vara av intresse för arbetsgivarens kunder eller leverantörer.
Det här gäller både under och efter din anställning. Om du och din arbetsgivare kommer överens om andra regler kring detta är det viktigt att det finns skriftligt i ditt
anställningsavtal
vad som gäller.
Respektera företagshemligheter
En annan viktig del i lojalitetsplikten är att du inte får avslöja eller utnyttja din arbetsgivares företagshemligheter. Företagshemligheter är information som är hemlig, har ett kommersiellt värde och som din arbetsgivare har vidtagit åtgärder för att skydda. Det kan till exempel vara kundregister, affärsstrategier, produktutveckling, priser eller marknadsföring. Du har tystnadsplikt om företagshemligheter både under och efter din anställning.
Du kan komma överens om andra gränsdragningar för detta i ditt
anställningsavtal
, men det är då viktigt att det finns skriftligt vad som gäller.
Ha koll på eventuell konkurrensklausul om din anställning upphör
Du bör också kontrollera om du har en konkurrensklausul i ditt
anställningsavtal
. En konkurrensklausul är en överenskommelse mellan dig och din arbetsgivare som begränsar din möjlighet att både starta eget företag och att arbeta i ett konkurrerande företag efter att din anställning har upphört. En sådan klausul kan gälla under en viss tid, på en viss geografisk plats och för en viss typ av verksamhet. Om du har en konkurrensklausul måste du följa den, annars kan du bli skyldig att betala vite eller skadestånd till din arbetsgivare.
Om konkurrensklausuler
Som medlem kan du få hjälp med avtalsgranskning