Arbetsgivaralliansen - Fotbollsspelare
Här hittar du alla avtal som hör till ditt kollektivavtal. Du hittar också sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Här hittar du alla avtal som hör till ditt kollektivavtal. Du hittar också sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
För att göra det enklare för dig att hitta svar på din fråga förklarar vi här innehållet i några av avtalen nedan.
Unionen har tecknat ett tillsvidareavtal för ditt avtalsområde . Det innebär att kollektivavtalet kan omförhandlas varje år om någon part säger upp avtalet innan den 30 september vart år. Parterna har möjlighet att säga upp avtalet med 3 månaders uppsägningstid per den 31 januari vart år. En viktig fråga för spelare har varit att förbättra den försäkring som finns vid skador, för detta ändamål har en arbetsgrupp bildats för att utreda vilka möjligheter som finns.
Parterna har förtydligat skrivningar gällande namn och bild rättigheterna.
Spelare kan neka till att ställa upp med namn och bild om detta strider mot spelarens livsåskådning.
Frågan och namn- och bild, immateriella rättigheter, behöver dock utredas ytterligare och ingår i den centrala samverkansgruppens uppdrag.
En central samverkansgrupp skapas som ska sammanträda minst två gånger per år.
Samverkansgruppen ska bestå av två representanter från Arbetsgivaralliansen, och två representanter från Unionen. Varav en av Unionens representanter ska utgöras av Spelarföreningen.
Gruppen ska t ex samverka om:
Centrala samverkansgruppen ska och behandla frågor som rör spelarnas skydds- och arbetsmiljöfrågor och vara en referens för klubbarna och deras utsedda arbetsmiljöombud . En utbildningsinsats för spelare och klubbar ska också genomföras.
Nuvarande försäkringsavtal innehåller försäkringslösningar som ger spelaren rätt till ersättning vid skada. I vissa fall kan spelare nekas ersättning från försäkringsgivaren.
Parterna enas om att tillsätta en arbetsgrupp för att se över förutsättningar och kostnadsbild med målsättning att utveckla arbetsskade- och sjukförsäkringen som omhändertar de fall då spelare nekas ersättning. Arbetsgruppen ska bestå av två representanter från vardera Arbetsgivaralliansen och Unionen (varav representation från Spelarföreningen utgör en av dessa platser). Parterna träffas vid två tillfällen per år (februari och september) eller när någon part kallar till möte.
Inför ny upphandling av försäkringsavtal ska arbetsgruppens underlag ligga till grund för uppvaktningen av ny försäkringsgivare.
Unionen hade ställt krav om en skrivning om lön om viss garantinivå, då motparten ville byta detta mot försämrade skrivningar i namn och bildfrågan, valde Unionen att inte göra detta i dialog med Spelarföreningen.
Motparten hade utformat ett krav som innebar att en klubb skulle kunna beordra en spelare att representera en annan förening, även i lägre division om spelaren inte får speltid eller är under rehabilitering.
Detta var inget som Unionen och Spelarföreningen kunde acceptera. Ingen spelare kan under några omständigheter mot sin vilja representera en annan förening än den som man har kontrakt med. Vid eventuell utlåning ska spelaren godkänna detta enligt gällande regelverk.
Utlåning till annan förening kan enbart ske efter samråd med spelaren och klubben.
Avtal om vilka allmänna villkor som gäller för exempelvis anställningsform, arbetstid, lön, semester, sjuklön med mera.
Nytt avtal mellan PTK (där Unionen ingår) och Arbetsgivaralliansen som gäller från 1 oktober 2022. I huvudavtalet finns regler kring anställningsskydd och uppsägning av anställningsavtal från arbetsgivarens sida. Huvudavtalet reglerar även omställningsstöd , kompetensstöd och kompletterande studiestöd som anställda kan få via omställningsorganisation . Här finns också beskrivet hur tjänstemannaförbund inom PTK ska samverka i vissa förhandlingar.