Vid första anblick är det lätt att tänka att det är många lagar och regler att hålla reda på om du som företagare vill bredda din verksamhet och bege dig in i nya branscher.
I praktiken är det långtifrån så krångligt som det låter.
Johan Schauman är deklarationsexpert på Skatteverket. Enligt honom finns det få hinder för den som vill ta sig an nya verksamhetsområden i en enskild firma.
– Det finns några administrativa saker att tänka på, men man ska inte vara rädd för att bredda sin verksamhet. Som företagare med enskild firma är du väldigt fri att göra det.
Olika momssatser för olika branscher
Om du bestämmer dig för att göra det är det viktigt att du ser över den så kallade SNI-kod som du valde när du först startade din firma. Koden består av fem siffror och betecknar vilken näringsgren firman tillhör. När du breddar din verksamhet till nya branscher kan du behöva ändra eller komplettera SNI-koden. Det kan du när som helst göra genom att fylla i ett formulär på Verksamt.se.
Man bör också komma ihåg att man alltid kan ringa till oss och få kostnadsfri rådgivning om man funderar över någonting.
En annan administrativ aspekt som kan vara värd att ha i åtanke om du ska bredda din enskilda firma är att olika branscher kan ha olika momssatser.
– Har du tidigare bedrivit en momsfri verksamhet och nu vill bredda dig till ett verksamhetsområde som är momspliktigt, då måste du registrera dig för moms via vår hemsida. Man bör också komma ihåg att man alltid kan ringa till oss och få kostnadsfri rådgivning om man funderar över någonting, säger Johan Schauman.
Även för den som driver ett aktiebolag är det relativt enkelt att bredda verksamheten till nya områden. Det första steget är att se över bolagets verksamhetsbeskrivning och ändra denna så att även de nya verksamhetsområdena finns med. Det gör du genom att uppdatera bolagsordningen vid en extrastämma, och sedan registrera ändringen hos Bolagsverket.
Klurigt med företagsnamn
När det kommer till aktiebolagsformen finns det dock en känneteckensrättslig aspekt av verksamhetsbreddning som är lite klurigare.
Så länge den nya tänkta verksamheten är laglig går det bra att ändra verksamhetsbeskrivningen.
– Om du breddar din verksamhet till helt nya branscher är det viktigt att tänka på att Bolagsverket inte granskar företagsnamnet för förväxlingsbara hinder på nytt, som vi gör när man startar ett nytt bolag första gången. Det kan till exempel innebära att det företagsnamn du har i din befintliga bransch innehas av någon annan aktör inom den nya branschen som du vill bredda din verksamhet till, säger Lena Norrsjö Göransson, ställföreträdande chefjurist på Bolagsverket.
Ändring av verksamhet utan större hinder
Om en sådan situation skulle uppstå träder lagen om företagsnamn in. Den gör gällande att användningen av någon annans redan skyddade kännetecken kan medföra risk för att man begår känneteckensintrång. Det är således värt att göra efterforskningar i den nya bransch man har tänkt bege sig in i innan man breddar sin verksamhet.
– Förutom att regleringen i lagen om företagsnamn måste följas finns inte några andra stora hinder för att bredda verksamheten i ett aktiebolag. Så länge den nya tänkta verksamheten är laglig går det bra att ändra verksamhetsbeskrivningen, säger Lena Norrsjö Göransson.
Text: Jakob Svärd
2021-02-17