– Det är knasigt hur fort det kan gå. För ett år sedan var jag butikschef. Sedan dess har jag inlett en helt ny
karriär
, där min relativa erfarenhet ändå räknas, säger Andreas Stenberg.
Andreas ramlade in i butikssvängen strax efter gymnasiet. Först jobbade han på Clas Ohlson i några år, för att sedan bli butikschef hos Kjell & Company. Men för drygt två år sedan började tankar på att göra något annat bubbla upp.
– Jag såg hur butikers business sakta dog ut när allt fler handlar på nätet, vi tappade kundflöde. Dessutom fick vi barn, och jag var tveksam till om jag kunde få ihop arbetstiderna inom handel med att hämta och lämna på dagis. Jag ville ha en mer flexibel tjänst.
Som den teknikintresserade man han är, började han fundera på att utbilda sig inom programmering.
– Men jag tycker också att det är spännande med hårdvara och fysiska, mekaniska grejer. Jag tänkte att kanske går det att kombinera dessa saker. Det var så jag kom in på spåret automation.
Ett område där det råder stor kompetensbrist. Andreas sökte i princip alla YH-utbildningar inom automation han kunde hitta. Men så damp det ner ett mejl om en 12-veckors gratisutbildning till automationsingenjör arrangerad av AW Academy, där man efter avslutad utbildning fick anställning på ett år. Rekryterings- och konsultföretaget Academic Work startade för några år sedan ett utbildningsbolag eftersom deras kunder ville hyra in kompetens det var svårt att få tag på.
– Vi intensivutbildar, det är ett effektivt sätt att skräddarsy kompetens det råder brist om. Vi utbildar både på spekulation och har företagsspecifika program för stora bolag som Ericsson och Cap Gemini, säger Frida Ericson, medgrundare och marknadschef på AW Academy.
Detta boot camp-upplägg passade Andreas perfekt.
– Det är inte lätt att leva på studielån när man har hem och barn. Jag hade varit villig att göra det, men här kursen lockade helt klart. Löfte om jobb gjorde det också lättare att våga säga upp sig.
På kursen använde man en utbildningsmetodik som kallas accelerated learning, vilket innebär praktiskt lärande med högt tempo, teamarbete och mycket feedback.
– Det var det roligaste jag gjort på länge. Jag nästan skuttade ur sängen på mornarna. Kanske hade jag extra energi också för att jag visste att det bara var 12 veckor. Det var högt tempo, men jag gick all in och sög i mig kunskap.
Andreas gick utbildningen förra hösten, och sedan dess har han haft uppdrag som automationsingenjör, underhållsingenjör och teknisk dokumentatör.
– Det har varit roligt med varierande uppgifter, jag samlar på mig erfarenhet och får testa vad som passar mig, även om jag i förlängningen skulle vilja ha ett längre uppdrag för att få fördjupad kunskap.
Han säger att det känns bra att ha inlett en
karriär
med goda framtidsutsikter. Och smak för
kompetensutveckling
har han verkligen fått.
– Absolut, jag kommer att fortsätta utbilda mig, kanske inte gå några längre högskoleutbildningar, men gärna distans- och kvällskurser, eller komplettera med kunskap via Youtube.
Andreas byta spår-tips:
Vill du så kan du. Visst var jag nervös inför att börja plugga efter så många år i arbetslivet. Men jag tänkte att ”varför skulle inte jag kunna om andra kan?”
Var öppen för det nya. Följ den tekniska utvecklingen och fundera på vad du behöver lära dig för att hänga med.
Be om det du behöver. Det borde vara varje chefs dröm att medarbetare vill kompetensutveckla sig och göra ett ännu bättre jobb.
Unionen vill att fler får chansen
- Se ett utbyggt studiestöd, så att även den som är mitt i livet kan studera och kliva vidare till nya yrken.
- Att utbildningssystemet anpassas till livslångt lärande. Bland annat genom fler modulbaserade utbildningsmöjligheter.
- Att staten uppmuntrar företag att investera i
kompetensutveckling
, exempelvis genom ett kompetensavdrag för utbildningskostnader.
I Unionens rapport kan du läsa mer om vilka yrken som påverkas mest av den pågående automatiseringen. Vilka yrken där flest jobb försvinner, och vilka som stärks. Hela rapporten hittar du här.