Covid-19 har inte bara förändrat världen, utan också kontorsjobbens själv DNA. För en av de tydligaste effekterna av pandemin var detta gigantiska jobba på distans-experiment som så många av oss deltagit i. Det innebär inte bara att vi har möten på nya sätt, utan också att vi har vant oss vid att slippa jobbpendla till förmån för mer tid till familj och fritid. Så medan många arbetsgivare är redo att kalla in folk till kontoret igen, är långt ifrån alla anställda villiga att åka dit varje dag, ”då söker jag nytt jobb.” Nej, klyftan däremellan har nog aldrig varit större.
– Jag tror visserligen att det är stor skillnad på arbetsgivare som har riktigt goda skäl för att kalla tillbaka
tjänstemän
till kontoret, och arbetsgivare som mest tycker att vi gör som vi alltid har gjort. Men: Det här innebär i sin tur att chefer kommer att fortsätta leda digitalt på distans. Pandemin har varit en period av ”vi får det att fungera just nu”, men när upplägget blir mer permanent så behövs det en delvis annan typ av ledarskap för att få jobbet att flyta, säger Unionens utredare Mirjam Olsson.
Varför vill vissa chefer ha det som förr?
– Att se sin personal kan ge en känsla av kontroll och att veta vad som pågår. Och motsvarande, när personer jobbar på distans kan man känna kontrollförlust över ett arbete som man som chef faktiskt har yttersta ansvar för. Men forskning visar tydligt att när människor får ökat självbestämmande på jobbet, så leder det till ökad tillfredställelse och motivation hos den anställda, säger Mirjam Olsson.
Så vad krävs för att fortsätta vara en bra chef i denna nya era? Jo, ett förändrat mindset, ett så kallat e-leadership.
– Exempelvis fungerar ett hierarkiskt ledarskap, där man pekar med hela handen, inte lika bra digitalt. Man behöver röra sig mot ett mer inkluderande ledarskap, där man uppmuntrar till ansvarstagande och i högre grad lyssnar på de anställdas idéer. Det hjälper till att hålla motivationen uppe och minskar det mentala avståndet mellan organisationen och medarbetarna.
Leda på distans
– 5 nyckelskills att öva upp
- Flexibilitet och anpassningsbarhet
Idag vet vi hur snabbt tillvaron kan förändras. Den kunskapen är viktig att bibehålla. För världen och jobblivet förändras i snabb takt även efter pandemin. En smart chef undviker lockelsen i att ”stå fast vi sitt beslut” i ett försök att framstå som beslutsam och konsekvent – och är istället öppen för att regelbundet utvärdera ny information och feedback, och ändra kurs efter hand.
- Ödmjukhet
Som chef förväntas man ofta veta allt och fatta perfekta beslut, trots att vi alla vet att man inte är mer än människa. Så när vi nu är ute på delvis nya vatten, vore det ett misstag att låtsas veta mer än du gör, eller fatta beslut baserade på tidigare erfarenhet och magkänsla. Öva istället upp din ödmjukhet, förmågan att kunna säga ”jag vet inte, men jag kollar upp saken.”
- Jag ser dig, jag hör dig-förmågan
I ett fysiskt rum kan du med en nick och ett leende bekräfta en person. På distans fungerar inte det. Det innebär dock inte att dina kollegors behov av bekräftelse har minskat. Nej, det innebär bara att du som chef behöver lägga manken till och medvetet ge feedback och bekräfta anställda. Kanske behöver du jobba på din ton och hur du uttrycker dig, för att budskapet ska gå fram såväl i teamsmöten som i en chatt. Lyssna också in vilka som tycker det känns ensamt att jobba på distans, och behöver mer social interaktion.
- Bjud in dina anställda
Traditionella chefer definierar själva ansvar och roller, planerar och fördelar resurser. Digitala ledare låter alla i teamet pitcha in, ju mer desto bättre, i en tanke om att tillsammans ökar den totala intelligensen. Ja, din uppgift är inte längre att detaljstyra dina medarbetare och kontrollera att jobbet blir gjort, utan att coacha teamet att nå sina mål. Ditt ingångsvärde behöver därmed vara att du räknar med att kollegor tar eget ansvar och har ett proaktivt beteende (= testa, så får du se hur bra det faktiskt fungerar).
- Sluta se missar som misslyckanden
Den chef som små felsteg och missgrepp som misslyckanden skapar en kultur där folk gör allt för att undvika dem – vilket blockerar kreativitet. Ska man våga testa nya saker och därmed utvecklas, så innebär det att vissa saker kommer att gå snett, inte fungera som tänkt. Så uppmuntra till att tänka stort, testa tidigt, göra små misstag och lära av dem för att hitta bättre lösningar.
Visste du att… Det finns till och med något som heter ”fuckup nights.” Det är en global rörelse som startade i Mexiko när fem vänner fick nog av alla framgångshistorier och istället började dela med sig av sina jobb-missar. Kanske ska ni testa det på ditt jobb. Det är inte bara roligt att ha fuckup-sessioner, det skapar också ett förtroende när man kan erkänna sina misstag.