Nya förslag för ökad trygghet för egenföretagare
Många egenföretagare vet att det finns utmaningar i trygghetssystemen. På flera håll utreds nu hur det skulle kunna bli enklare och mer förutsägbart för alla – även för egenföretagare.
Många egenföretagare vet att det finns utmaningar i trygghetssystemen. På flera håll utreds nu hur det skulle kunna bli enklare och mer förutsägbart för alla – även för egenföretagare.
Publicerad 28 jan. 2022
Nyligen släpptes den statliga offentliga utredningen ”Ett förbättrat trygghetssystem för företagare”. Uppdraget är att utreda hur sjukpenninggrundande inkomst ska fastställas för egenföretagare med enskild firma eller handelsbolag.
Unionen ser positivt på initiativet.
– Egenföretagares trygghet skiljer sig markant från tryggheten som gäller för alla andra som jobbar. Unionen har ofta påpekat det orimliga i att det ekonomiska skyddet brister och att förutsättningarna är så oklara för egenföretagarmedlemmarna. Nu verkar det äntligen finnas möjlighet till förbättring. Socialförsäkringen måste ge ett rimligt skydd mot inkomstbortfall för alla som arbetar, även egenföretagare och de som driver eget företag parallellt med en anställning. Därför är vår utgångspunkt att utredningsförslaget är bra, säger Unionens förbundsordförande Martin Linder.
Foto: Camilla Svensk
Ossian Wennström är utredare i Unionen:
– Det här är viktiga frågor för egenföretagare. Det är ett problem att vi har alldeles för spretiga regelverk. Det allra bästa vore ju om man kunde ha regler som fungerar för alla och som funkar oavsett företagsform. Just nu pågår olika utredningar och just den här utredningen är en pusselbit i ett större paket, säger Ossian Wennström.
Syftet är alltså att fastställa hur sjukpenninggrundande inkomst ska fastställas i framtiden.
– Det är inte helt okomplicerat att bestämma hur man ska göra det på ett bra sätt men utredningen är något på spåret och den innehåller intressanta förslag, säger Ossian Wennström.
Han påpekar att ett problem i nuvarande regelverk är att man bygger SGI på förväntad framtida inkomst. För egenföretagare fungerar det ganska dåligt eftersom framtida inkomst kan vara svår att fastställa.
– Det kan bli ett bristfälligt skydd och i värsta fall inget skydd alls. Det är inget bra system, säger Ossian Wennström.
För egenföretagare med aktiebolag fastställs den sjukpenninggrundande inkomsten som för anställda, det vill säga utifrån lönenivå.
Mer om vikten av att ta ut lön som egenföretagare
I utredningen finns nu ett förslag på en ny modell där man då tittar på vad man faktiskt har tjänat in. Förslaget är att man ska räkna ut sin SGI utifrån två alternativ och sedan välja det alternativ som är bäst för individen: antingen väljer man överskottet från den senaste deklarationen eller de tre bästa åren under en femårsperiod.
– En modell där man utgår från faktiskt intjänade pengar skulle troligen kunna bli enklare, lättare att begripa och mer rättssäkert.
Utredningen innehåller även förslag som gäller utformningen av karensen för egenföretagare. Förslaget är att den grundläggande karensen ska vara en dag men att det även fortsättningsvis ska vara möjligt att välja karenstid på fler dagar.
– Det bästa vore ju om man kan hitta lösningar där det blir så likt som möjligt för vanliga arbetstagare och egenföretagare och även mellan olika bolagsformer. Jag vet inte om det kommer att gå men jag tycker att ambitionen att nå dit är viktig!
– Idag har vi ju olika regelverk och det är komplicerade system. Bra socialförsäkringssystem ska ge trygghet men systemen ska också vara begripliga och förutsägbara. Det vore eftersträvansvärt att det kan fungera enligt likartade principer. Det är önskvärt att behandla alla egenföretagare lika oavsett företagsform. Men detta är verkligen inte lätt!
Text: Anna Westman Swantesson