Unionen har under många år haft kompetensfrågor allra högst på agendan. Det har vi eftersom arbetslivet ställer höga krav på att kunna ställa om till nya kompetenskrav. Även den som har ett jobb kan behöva fylla på med ny utbildning - för anställningstrygghet idag handlar i stor utsträckning om att ha rätt kompetens för det jobb man har, eller för det jobb man vill ha. Kanske behöver kompetensen uppdateras flera gånger under ett arbetsliv. Det svåra för Unionens medlemmar har bland annat varit att få ekonomin att gå ihop om man mitt i livet skulle vilja utbilda sig på nytt.
En av de saker Unionen har kämpat hårt för är den trygghetsöverenskommelse med Svenskt Näringsliv som innebär att det nu finns ett så kallat
omställningsstudiestöd
för den som vill utbilda sig under arbetslivet. Det ger en möjlighet att plugga upp till ett år med upp till 80 procent av lönen. Tack vare detta kan fler faktiskt ta steget och gå den där utbildningen de länge har funderat på.
För att det ska vara praktiskt möjligt behöver det finnas kurser att söka som passar personer som har varit i arbetslivet ett tag och som behöver fylla på den kompetens man har skaffat sig genom erfarenhet. Det behövs också fler kurser som går att följa parallellt med att man arbetar. Det fortsätter Unionen att påverka för.
Men, vi ska inte glömma att arbetsgivaren fortsatt har ett ansvar för att kompetensutveckla sina medarbetare. Den utbildning du behöver för att kunna utföra dina arbetsuppgifter ska arbetsgivaren se till att du får. Där har inget ändrats. Omställningsstudiestödet är till för att ge dig större frihet att själv välja och forma ditt framtida arbetsliv, oavsett om det handlar om att utvecklas i ditt nuvarande jobb, eller söka ett annat jobb. Du väljer.
Martin Linder
Förbundsordförande