Nu kämpar vi för kollektivavtal!

Tech-branschen är känd för sina coola kontor och vidlyftiga förmåner. Men för något år sedan insåg Henry Catalini Smith på Spotify att de inte hade samma bastrygghet som nio av tio anställda svenskar. Nu kämpar han för att de ska få kollektivavtal.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 23 feb. 2023

Henry Catalini Smith, klubbordförande på Spotify

Henry Catalini Smith, klubbordförande på Spotify  Foto: Freddy Billqvist 

If you prefer to read the article in English, you find it here: Our goal is a collective agreement

Samma vecka som Spotify meddelade att de säger upp sex procent av personalen bildades en fackklubb på företaget. Till det första mötet kom nästan 130 personer, och Henry Catalini Smith valdes till ordförande.

– Jag ville knyta an till det svenska, och att engagera sig fackligt kändes som en väldigt svensk sak att göra. Och nu tänker jag att jag är född till att göra det här!, skrattar han.

Henry Catalini Smith är britt, och hade ingen tidigare erfarenhet av fackförbund.

– Absolut ingen, noll. I Storbritannien finns fackförbund knappt längre, de så gott som utraderades under Thatcher-eran. Vi har individualism och lidande istället.

Som ung hade han till och med en negativ bild av fackförbund.

– De sågs som ett utdöende koncept, som stora ineffektiva organisationer från förr, något man snarast skämtade om. Jag kommer från Liverpool-området, och där var det ganska ofta strejker, men de slutade ändå alltid med att arbetarna förlorade. Så till vilken nytta strejkade man?

Imponerande förmåner – men inte grundläggande villkor

2016 fick Henry en tjänst på Spotify som senior software engineer och flyttade till Stockholm.

– Det bästa med företaget är den levande communityn. Under en kort period tog jag jobb på ett annat företag, men saknade verkligen folket på Spotify, nätverket av alla färgstarka, kreativa personer.

En annan sak han tidigt imponerades av var alla förmåner Spotify hade och har.

– Som den betalda föräldraledigheten, i många länder är det något man inte ens vågar drömma om.

Men samtidigt har företaget inget  kollektivavtal , och erbjuder alltså inte alla de grundläggande saker som nio av tio anställda i Sverige har.  

– Våra förmåner är bra, men vi har inte inflytande över dem på samma sätt som om man har ett kollektivavtal . Företaget bestämmer. Det är lite som en föräldra- barn-relation där den vuxna bestämmer om du får ett Playstation eller en X-box.

Tackade nej till utköpsavtal 

Ja, han började fundera i de här banorna för något år sedan. Förra hösten läste han artiklar om Sen Kanner på Klarna, som oväntat blev klubbordförande i en nystartad klubb , och om deras kamp för ett kollektivavtal . Den hösten höjde Henry rösten för att starta en klubb på Spotify, och i december bokade de in ett möte som skulle hållas i januari. Men så kom bomben: Spotify kapar personalstyrkan. Henry var en av dem som erbjöds ett så kallat utköpsavtal.

– Först blir man rädd, sedan börjar man fundera på: Varför jag? Var det för att jag inte log mot chefen förra veckan? Eller har jag varit hemma för mycket med sjukt barn? När sist in, först-ut regeln gäller, så finns det en logik, men den här processen är psykologiskt tuff.

Han mindes Sen Kenner, som också hade erbjudits ett avtal – och tackat nej – och säger att han fick styrka av hennes berättelse.

– Då kände jag att jag måste ”pay it forward”. Så lätt ska de inte bli av med fackförbundens klubbordföranden.

"Vi jämnar ut maktbalansen"

Sedan dess har det varit intensiva veckor, och än är det inte över. Henry berättar att många på Spotify kommer från andra länder, och en  uppsägning  kan innebära ett förlorat arbetstillstånd och därmed förlorad rätt att vara i Sverige.

– Så du förstår att det här väcker starka känslor. Jag har haft fullt upp, och har gråtit många tårar, men det känns också fantastiskt att kunna hjälpa människor. Jag är stolt över vad vi gjort hittills.

Och vad kan er Unionen- klubb hjälpa till med?

– Många är osäkra på vad som gäller. Vad är mina rättigheter? Vad kan jag förvänta mig från HR? Hur gör jag smartast när jag förhandlar? Hade det här hänt för ett år sedan, hade alla varit oorganiserade och isolerade och gått runt själva med sina frågor. Nu har vi kunnat samla ihop svar och ge dem till våra medlemmar. Det jämnar ut maktbalansen mellan arbetsgivare och arbetstagare lite.

Det långsiktiga målet för klubben på Spotify är att få ett kollektivavtal på plats.

– Då ökar anställdas inflytande rejält, och här är jag ivrig och optimistisk. Hade det varit upp till mig hade vi redan börjat förhandla om kollektivavtal !

Kan en ett kollektivavtal till och med vara bra för arbetsgivaren?

– Absolut. Som det är nu skickas det runt listor, där folk exempelvis har kommit på att ”så här borde aktie-programmet fungera” eller ”det här borde finnas på kontoret”, och så samlar man in namnunderskrifter. Stackars HR ska ta emot alla de här förslagen, och ta ställning till dem. När vi har ett kollektivavtal på plats blir processen mer strukturerad. Då har vi perioder då vi förhandlar, och perioder då vi bara jobbar.

Ett annat mål är att ge nyanställda ett kit med grundläggande information.

– Jag skulle vilja ha ett välkomst-paket, med tips för en tryggare framtid. Många kommer som sagt utifrån, så bara att få rådet att bli medlem i  a-kassan  är bra. Eller att få information om LAS, den kunskapen har man stor nytta av när det blir uppsägningar.

"Var med och forma framtiden"

Han säger att det händer mycket inom tech-branschen nu. Branschen har varit känd för sina speciella, lite ”coola” villkor för att locka till sig folk. Men nu när det är skakigt börjar de anställda istället intressera sig för grundtryggheten – och allt fler går med i facket. Klubbarna på Spotify och Klarna har redan ett samarbete, där man stöttar varandra och utbyter erfarenheter.

– Men vi vill få tag på fler fackrepresentanter och bilda ett nätverk. Ju fler vi är, desto starkare.

Vad skulle du säga till personer som tvekar kring att gå med i facket, som tänker att ”det kostar ju ändå flera hundralappar i månaden.”

– För många år sedan lanserades Spotify-modellen, med ett agilt arbetssätt, ”squads” (små team), ”tribes”(stammar) och en positiv atmosfär. Många nyanställda har hört talas om kulturen, men inte riktigt upplevt den. Nu tycker jag att det är dags att vi skriver nästa kapitel, och tar fram en ny Spotify-modell. Så: Don’t be late to the party! Om du går med nu, kan du säga att du var med och formade framtiden.  
 

3 bästa sakerna med att vara förtroendevald

  1. Det känns fint att hjälpa människor. Så många människor messar mig bara för att säga tack, det är fantastiskt!  
  2. Du lär dig mycket. Jag har aldrig tidigare lärt mig så mycket så snabbt; om ledarskap, lagar och anställningsregler. Jag är snart redo att bli VD!
  3. Människorna du möter. Det finns värderingar i den här kulturen som attraherar en viss typ av personer. Så när du engagerar dig får du ett nytt nätverk, med fantastiska människor.  

Läs fler berättelser från förtroendevalda

Uppdrag gör skillnad. För alla!

Som fackligt ombud får du äran att förbättra och göra skillnad för kollegorna på jobbet. Det är också utvecklande, lärorikt och roligt för dig själv!