Juristen: Att växterna dog är inget skäl för avskedande
Arbetsgivaren drog på semester och lämnade den nyanställda - utelåst från jobbet. På insidan dog växterna han var anställd för att sköta. När arbetsgivaren kom tillbaka blev han av med jobbet. Nu stämmer Unionen företaget och kräver att avskedandet ogiltigförklaras.
Att växterna dog var inte Roberts fel. Avskedandet bör ogiltigförklaras, säger Unionens jurist.
En medlem, som vi här kallar Robert, anställdes strax före sommaren för att hantera växter på ett odlingsföretag någonstans i södra Sverige.
Växterna krävde ett visst slags kylanläggningar, som dock krånglat under försommaren. De gamla kylarna hade skickats iväg och det hade ännu inte levererats några nya. Problemet var känt i ledningen.
Utelåst med döende växter på insidan
I mitten av juni drog företagsledningen på semester, fast det fortfarande inte fanns några fungerande kylanläggningar på plats. Strax därpå började växterna bli dåliga och inför midsommar hade flera gett upp helt. Roberts arbetsledare rapporterade det till ledningen, men inga åtgärder vidtogs.
Strax efter midsommarhelgen gick Robert till jobbet, men dörren var låst.
Den enda som inte gått på semester än, utöver Robert, var hans arbetsledare - som tydligen stannat hemma i protest mot att inte ha fått ut sin juni-lön. Roberts lön var också sen. Och inte kom han in på jobbet.
Först i början av juli kom företagsledarna tillbaka från sina semesterresor – och meddelade då Robert att han ”kunde gå” eftersom växterna, som han ansvarat för, dött.
Filip Vujcic är förbundsjurist på Unionen och den som nu driver Roberts ärende i tingsrätten, då Robert är medlem i Unionen.
Snabb process mot domstolsprövning
Så här gick det till: När Robert fått veta att han inte var välkommen tillbaka till jobbet ringde han till Unionens fackliga rådgivning för att få stöd och råd. Där insåg den rådgivare som tog emot samtalet direkt vad det handlade om och agerade snabbt
- Man har bara två veckor på sig för att ogiltigförklara ett felaktigt avskedande, så det är viktigt att det ageras snabbt, förklarar Filip Vujcic.
Ärendet skickades från rådgivningen till en regional
ombudsman
som i sin tur kunde kalla arbetsgivarna till
förhandling
. När ombudsmannen inte fick något svar skickades ärendet vidare till Unionens juridiska enhet – och hamnade på Filip Vujcics bord.
Hur agerade du när ärendet hamnade på ditt bord?
- Först tog jag del av den utredning som redan fanns och fick en bild av hur avskedandet gått till. Redan där kunde jag konstatera att arbetsgivaren lagt skulden på vår medlem för problemet med kylanläggningarna.
Filip Vujcic konstaterar att verksamheten i fråga var beroende av fungerande kylanläggningar och tycker det är anmärkningsvärt att arbetsgivaren valde att åka i väg på semester fast de uppmärksammats på att några nya kylar inte anlänt. De bara lämnade allt och drog.
Kunde Robert ha agerat på något annat sätt?
- Nej, jag kan inte se att han skulle ha agerat på något annat sätt. Han anställdes just inför sommaren och ställdes under en arbetsledare som gjorde sig otillgänglig. Robert stod till arbetsgivarens förfogande men han fick inte tillgång till arbetet. Att växterna dog var inte Roberts fel.
Unionen kräver att avskedandet ogiltigförklaras
Därför stämmer Unionen nu företaget på förfallen lön, inklusive
semesterersättning
, för den tid Robert inte fått sin lön och även stått utan anställning och ända fram till huvudförhandling och det att dom avkunnas i tingsrätten.
- Jag yrkar på att avskedandet är ogiltigt, därmed kommer Robert anses vara anställd ännu om tingsrätten går på vår linje.
Dessutom kräver Unionen ett allmänt skadestånd på 190 000 kr för brott mot avskedandeparagrafen i LAS samt att arbetsgivaren betalar 30 000 kr i skadestånd för formaliabrott, då avskedandet bland annat inte levererades skriftligen.
Uppdatering (februari 2024):
Tingsrätten gav Unionen rätt och har nu dömt företaget att betala 200 000 kronor i skadestånd samt utebliven lön till Unionen-medlemmen.
Visste du att...
Under 2022 fick medlemmar i Unionen sammanlagt cirka 75 miljoner kronor utbetalt efter att Unionens jurister har drivit deras ärenden till domstol. Det gäller bland annat indrivning av lön, lönegaranti, skadestånd och ersättning för försäkringsärenden.
Under 2022 avslutades 650 arbetsrelaterade tvister i domstol där medlemmar företräddes av Unionens jurister.
Under 2022 avslutades 178 försäkringsärenden i domstol (gällande ersättning vid arbetsskada och arbetslöshet) där medlemmar företräddes av Unionens jurister.
Långt många fler ärenden handläggs varje år på regional nivå av Unionens ombudsmän som driver in uteblivna löner, förhandlar fram överenskommelser avseende fordringstvister och hanterar en lång rad andra tvister.
De flesta konflikter går att lösa innan de kommer till domstol.
Rättshjälp gav 37 miljoner kronor till medlemmarna
Unionens jurister drev in drygt 37 miljoner kronor åt medlemmarna genom olika rättsprocesser under 2023. Det som sticker ut i årets statistik är antalet konkurser.
Unionens förbundsjurist Malin Wulkan. Unionens rättshjälp har drivit ärenden som gett medlemmarna 37 miljoner kronor i ersättning under 2023, bland annat i Arbetsdomstolen.
Under 2023 kunde Unionens rättshjälp konstatera en markant ökning av företagskonkurser. I landet som helhet deklarerade 8 868 företag konkurs under året, enligt analysmyndigheten Tillväxtanalys. Det är den högsta nivån sedan 1998.
Konkurserna drabbade alla sektorer men särskilt bygg- och finansbranschen.
- Vi har haft fler konkurser än vanligt. Det är ett tecken på dåliga tider, konstaterar Unionens chefsjurist Malin Wulkan i en intervju med medlemstidningen Kollega.
Unionens rättshjälp har under året avslutat 403 arbetsrättsliga ärenden, som bland annat involverade tvister om löner, uppsägningar och avskedanden, med resultat att medlemmarna fick ersättning med cirka 25 miljoner kronor.
Ytterligare stöd gavs medlemmarna i 156 försäkringsrättsärenden, vilket gav 11,5 miljoner kronor i ersättning för arbetsskador och arbetslöshetsersättningar.
Reducerade krav på medlemmarna
Unionen representerade även medlemmar som stämts av sina arbetsgivare för påstådda brott mot lojalitetsplikten, inklusive anklagelser om att ha röjt företagshemligheter eller brutit mot konkurrensklausuler.
I de fall där anklagelserna hade fog kunde Unionen ändå reducera kraven till betydligt lägre summor.
- När det gäller företagshemligheter och lojalitetsplikt är summorna ofta höga. Men ofta lyckas vi hjälpa till så att det slutgiltiga beloppet som medlemmen behöver betala även i ärenden där brott bedöms vara begångna blir väsentligt lägre än det krav som arbetsgivare ställt från början, säger Malin Wulkan till Kollega.
Sammantaget fick medlemmarna genom Unionens rättsliga representation under 2023 ersättningar på 37 miljoner kronor under 2023.
Det är en hög summa, men lägre än rekordnivåerna 2022. Variationen beror bland annat på att rättsprocesser tar tid och färre ärenden kom in åren innan.
Avskedandet ogiltigförklaras - medlemmen får skadestånd