I mars förra året kallades alla anställda på ALS Scandinavias kontor i Malå till ett möte. Där meddelade platschefen att verksamheten skulle läggas ner på grund av bristande lönsamhet – lokalerna var redan uppsagda.
− Beskedet kom som en total kalldusch, jag fick panik, säger en av de anställda till Unionens medlemstidning Kollega.
Lagen är glasklar
Varken de anställda eller den lokala Unionenklubben hade informerats i förväg. Företaget hade inte förhandlat nedläggningen med facket, vilket är ett tydligt brott mot
medbestämmandelagen
, MBL.
− En nedläggning av verksamhet är tveklöst en sådan fråga som en arbetsgivare måste förhandla. Lagen är glasklar på den punkten: förhandlingen med facket ska ske innan beslutet fattas, säger Sverker Wickberg, förbundsjurist på Unionen i intervju med Kollega.
Först en månad senare inleddes förhandlingar. Då stod det klart att alla 15 medarbetare erbjöds tjänster på kontoret i Piteå, 16 mil bort. De som tackade nej sades upp på grund av
arbetsbrist
.
− Alla har familj och hus här i Malå och få har möjlighet att rycka upp allt och fara iväg till Piteå. Företaget har skött det här förjävligt rent ut sagt, säger den tidigare anställda till Kollega.
Unionen stämmer företaget
Enligt Unionen hade beslutet om nedläggning tagits redan i mars i fjol av företagets globala ledning.
− Det är bakvänt och inte så här det ska gå till. Det är viktigt att fackklubben involveras i de här frågorna. Om beslutet redan är fattat finns det egentligen inget att förhandla om, konstaterar Wickberg till Kollega.
Unionen har nu stämt ALS Scandinavia i
Arbetsdomstolen
och kräver 150 000 kronor i skadestånd för brott mot MBL. Den tidigare anställde välkomnar processen:
− Det känns jättebra att Unionen visar att även stora utländska företag måste följa svenska lagar. Kanske gör ALS inte om det här misstaget fler gånger.