Skyddad titel för tandsköterskor

En skyddad titel garanterar att den som utför jobbet har rätt utbildning och kompetens för arbetsuppgiften. Det ökar statusen för yrket och minskar risken för kunderna. Bra för Unionens medlemmar!

Unionen anser att tandsköterska ska bli en skyddad yrkestitel. Det innebär att personer som har genomgått en YH-utbildning för tandsköterska eller motsvarande får rätt att utföra de arbetsuppgifter som normalt hanteras av tandsköterskor genom delegerad vård.

Utbildningskrav för att tituleras tandsköterska

Det är viktigt för att minska risken att vårduppgifter delegeras till obehörig personal och för att öka patientsäkerheten.

Vad tycker Unionen?

  • Det är stor variation mellan tandsköterskornas lönenivåer, särskilt inom folktandvården. En skyddad titel ställer krav på utbildningsnivå och därmed blir en mer enhetlig lönesättning möjlig.

  • En skyddad titel innebär att endast personer med rätt utbildning och kompetens får arbeta inom yrket. Att skydda titeln tandsköterska bidrar till att säkerställa högkvalitativ vård och behandling för patienterna samt ökar förtroendet för yrkesgruppen hos både patienter och arbetsgivare.
  • Vissa tandsköterskor har en gedigen utbildning medan andra saknar relevant utbildning. För de tandsköterskor som inte uppfyller kraven för att arbeta inom det nya systemet behövs det övergångsregler och möjligheter att komplettera sin utbildning.
  • En skyddad titel kan begränsa den fria rörligheten på arbetsmarknaden för tandsköterskor, men är viktigt för att garantera kvalitet och säkerhet inom tandvården.