Emily Hall hade aldrig varit förtroendevald. Idag jobbar hon heltid med fackliga frågor på Bonnier - och sitter i sex bolagsstyrelser. Nu vill hon få fler att våga kliva in i styrelserummen: "Vi måste ta den plats vi har rätt till".
Det hade länge funnits en önskan från arbetsgivaren att någon av de förtroendevalda kunde tänka sig att lägga mer tid på det fackliga arbetet. Emily Hall, som då var ordförande för den lokala tjänstemannaklubben, sa ja.
- Det passade bra i tid. Jag har min gamla tjänst kvar och får vidareutbilda mig fackligt. I höst ska jag till exempel gå BAM och lära mig mer om arbetsmiljö.
Inom Bonnierkoncernen går det fackliga engagemanget långt tillbaka. Klubben som Emily är ordförande för firar 85 år i år.
- Här är det självklart att arbetstagarrepresentanter finns och nyttjas.
Har lärt sig med tiden
Flera i Emilys familj har haft fackliga uppdrag, vilket hon tror har väckt intresset och hjälpt henne. Det har även Unionens utbildningar, ombudsmän och rådgivning gjort. Det mesta har hon dock lärt sig med tiden.
- Mina första år som
förtroendevald
hade jag ett standardsvar varje gång en medlem kom till mig. “Kan jag återkomma när jag har kollat?”. Nu har jag växt in i det och vet ganska mycket.
Det här är Emily Hall
Ordförande i Unionens tjänstemannaklubb på Bonnier Books
Ålder: 32.
Bor: Stockholm.
Jobbar: Sedan 2017 som förlagskoordinator inom Bonnierförlagen. Sedan 2021 ordförande i Bonnier Books tjänstemannaklubb, ett uppdrag hon numera utför på heltid. Personalrepresentant i Adlibris, Bonnierförlagen, Bonnier Books, Bonnier Group, BookBeat och Bokförlaget Semic.
Enklare när någon talar klarspråk
Emily sitter med i sex bolagsstyrelser. Första gången hon klev in i styrelserummet var hon nervös. Skulle hon förstå vad alla pratade om? Skulle hon ha något att bidra med?
- Men det har varit högt i tak och jag har kunnat ställa frågor. Du kanske inte har samma bakgrund som de andra i rummet, men utnyttja det till din fördel. Ibland är det enklare när någon bara talar klarspråk.
Som när det handlar om budget, säger hon.
Fråga rakt ut: Är pengarna slut?
- Fråga rakt ut. Är pengarna slut? Varför? En enkel fråga är inte samma sak som en dum fråga. Vi förtroendevalda hålls tillbaka av att vi tänker att vi inte förstår och vågar inte kliva in i styrelserummen. Men vi måste ta den plats som vi har rätt till.
Du har blivit styrelseproffs!
- Ja, det kan man väl säga. Det trodde jag aldrig. Jag hade nog inte kommit in i en bolagsstyrelse om jag inte gått den fackliga vägen, speciellt inte innan 30. För mig har det varit en karriärmilstolpe. Ju mer jag jobbade desto roligare blev det. Det är lätt att få mersmak. Är du intresserad av ditt yrke så finns det ännu mer att hämta i ett fackligt uppdrag.
Emilys tre tips till dig som är ny i en bolagsstyrelse:
Du representerar personalen och medlemmarna och är en motpart i vissa frågor, men du är inte fienden. Den fackliga närvaron på en arbetsplats är en styrka för hela företaget. Tro på det, då blir det lättare.
Kom med både positiva och negativa inspel, det finns många sätt att ifrågasätta.
Bygg relationer. På sikt kanske styrelsen vänder sig till dig och frågar hur tror du att personalen kommer ta ett visst förslag.